HKU

Mapping the Experience: filmvertoning en expo absence-project

Datum: 24-6-2019
Plaats: Filmvertoning: Eye Filmmuseum, IJpromenade 1 | Expositie: Beautiful Distress House, Ms. van Riemsdijkweg 41a Amsterdam
Tijd: Filmvertoning: 17.00 uur | Inloop expositie: 19.30 uur

'Mapping the Experience' is de tentoonstelling die hoort bij het omvangrijke transmediale project over absences bij kinderen 'If You Are Not There, Where Are You?'. Hier hebben kunstenaar-onderzoekers van het HKU-lectoraat Performatieve Maakprocessen aan bijgedragen. Opening van de expositie vindt plaats op 25 juni 2019 vanaf 19.30 uur in Amsterdam, na de vertoning van de bijbehorende documentaire Ik ben er even niet in het Eye Filmmuseum.

Regisseur Maartje Nevejan had als kind absences, en alhoewel de wetenschap aanneemt dat het niet mogelijk is, had Nevejan wel degelijk een ervaring wanneer ze 'er even niet was'. Zelfs vrij angstige en multi-sensorische ervaringen. Vooral kinderen en jongeren hebben absences, sommigen hebben wel 100 keer per dag kleine black-outs. Even afwezig.

Taal vinden voor innerlijke ervaring

Een korte hapering van het brein is meetbaar, maar hoe die ervaring voelt is nog niet eerder onderzocht. Nevejan ontwikkelde de methode Mapping the Experience, waarmee ze jonge ervaringsdeskundigen koppelde aan specifieke kunstenaars. Het doel is een taal te vinden voor deze innerlijke ervaring. Dit resulteerde in een omvangrijk transmedia-project 'If You Are Not There, Where Are You?'

In de poëtische documentaire Ik ben er even niet gaat filmmaakster Maartje Nevejan op basis van haar eigen herinnering aan een absence-ervaring, op ontdekkingstocht naar de kracht én beperking van het menselijke voorstellingsvermogen. Nevejan vervlecht de persoonlijke verhalen van jongeren met wetenschappelijke bevindingen en het werk van kunstenaars als Anish Kapoor. Nooit eerder kreeg een filmploeg toegang tot de studio van de geprezen beeldhouwer en zijn wereldberoemde kunst met het ‘blackest of black’.

Mapping the Experience

Alle verhalen worden tentoongesteld in een laboratorium-omgeving: 'Mapping the Experience' bestaat naast de documentaire uit tien co-creaties waar docenten, onderzoekers en alumni van HKU aan hebben meegewerkt: de VR-installatie In My Absence, een website met 360° films, een boek en de onderzoeksfilm. Maar er wordt ook gewerkt aan nieuwe verbeeldingen. Inloop vanaf 19:30 uur, er is soep en brood.

We openen rond 20:30 uur met 'Astronauten van de binnenwereld', een panelgesprek tussen kunstenaars en wetenschappers gemodereerd door filosofe Linde van Schuppen.

Aanmelden en openingstijden

Kaarten voor deze filmvoorstelling in Eye kunt u bestellen door een mail te sturen aan rhadders@planet.nl. Geeft u daarin alstublieft expliciet aan of u ook naar de opening van de tentoonstelling gaat.

De expositie Mapping the Experience is na de opening tot en met zondag 14 juli te bezoeken in Beautiful Distress House van 11.00 tot 19.00 uur. Na de zomer reist de expo verder naar Utrecht (september/oktober) en Nijmegen (november).