HKU’ers op Culturele Zondag met thema ‘Thuis’

  • 13 februari 2024
Drie HKU’ers doen mee aan de Culturele zondag op 18 februari met het thema ‘Thuis’. De pas afgestudeerden zijn geselecteerd vanuit het HKU-X-programma en sluiten met hun werk goed aan op het thema van deze dag.
HKU’ers op Culturele Zondag met thema ‘Thuis’
HKU X is de plek voor studenten en (net) afgestudeerden die zich willen ontwikkelen als creatief ondernemer. Madelief Lammers (Musician 3.0), Puck ten Heggeler en Martijntje Baarda (beiden Fine Art & Design in Education) volgden het programma.

Thuis

Culturele Zondagen is een cultureel evenement in Utrecht dat meerdere keren per jaar plaatsvindt rond een bepaald thema: op 18 februari is dat 'Thuis'. Wat betekent thuis? Is het verbonden aan een plek, aan de mensen om je heen? Hoe kan een stad je een gevoel van thuis geven, ook als je er niet geboren bent? En welke rol spelen kunst en cultuur hierbij? Dit zijn vragen die centraal staan tijdens de Culturele Zondag op 18 februari, en die terugkomen in het werk van de alumni.

De deelnemers

  • Madelief speelt met haar muziekperformancegroep Collectief Wezen twee voorstellingen in het Stadsklooster op de Kanaalstraat. Het collectief, bestaande uit negen musici, waaronder meerdere HKU’ers, maakt voorstellingen vanuit samenspel tussen mens, keramiek en ruimte.

    Madelief: ‘Onze voorstellingen gaan over ruimte en aanwezigheid. De teksten die de basis van deze voorstelling vormen, zijn teksten die ik heb geschreven toen mijn ouders verhuisden uit mijn ouderlijk huis.’ De voorstelling start met een wandeling door het gebouw, waar ondertussen van alles gebeurt, en eindigt in een meer klassieke concertopstelling. De groep speelde eerder in leegstaande panden, zoals een voormalig schoolgebouw. ‘Spelen in een kerk is nieuw voor ons. Het galmt er enorm en dat is een uitdaging, maar dat maakt het ook heel leuk.’

    Meer informatie
  • Puck gaat in het Stadklooster met bezoekers een wandkleed maken. Door middel van tekenen en borduren gaat ze met hen op zoek naar de betekenis van thuis, met als doel: streven naar meer empathie en inclusie in de buurt. Het kleed komt na afloop in de kerk te hangen.

    Puck borduurt voor Culturele Zondagen, letterlijk, voort op haar afstudeerwerk: Ont'moeten. ‘Mijn eindwerk ging ook over ‘wat is thuis’? Ik vind het belangrijk dat je een beetje een idee hebt wie je buren zijn en ik denk dat zoiets bijdraagt aan de mate waarin je je thuis voelt.’ De setting is volgens Puck laagdrempelig: een lange tafel met eten en drinken en daarop het kleed. ‘Doordat je tijdens het praten creatief bezig bent, hoef je elkaar ook niet de hele tijd aan te kijken, dat maakt het praten makkelijker’.

    'Ik wil in gesprek gaan met bezoekers over wanneer zij zich thuis voelen. Heeft het met hun huis te maken, of met een bepaald gevoel, bepaalde mensen?’ Tijdens het gesprek kunnen mensen hun thuisgevoel op het doek overbrengen. Puck neemt naast borduurmaterialen ook potloden en stiften mee - fijne materialen voor op het doek - en zal het creatieve proces waar gewenst, ook begeleiden. 'Het is leuk als mensen ook blij zijn met wat ze hebben gemaakt.’

    Meer informatie
  • Martijntje haalt voor haar werk inspiratie uit kinderlijke fantasie. Voor haar afstuderen maakte ze een enorm potlood om haar eigen perfectionisme los te laten. Inmiddels gebruikt ze deze tool om ook anderen met een speelse en open blik naar de wereld te laten kijken. Met haar installatie stond ze onder andere op Betweter Festival. Voor Culturele Zondagen verweeft ze het thema thuis in haar workshop.

    Martijntje: ‘Ik zie het potlood als een soort tool. Het is heel groot en onhandig, waardoor je diezelfde behendigheid onder de knie probeert te krijgen als toen je als kind leerde tekenen. Daardoor word je ook een beetje teruggeworpen naar je kindertijd.’

    Op Culturele Zondagen neemt Martijntje haar potloden mee, maar maakt ze ook een groot boek. ‘Het idee is om tekeningen van bezoekers verzamelen, waar mensen doorheen kunnen bladeren. Ik wil met ze in gesprek over wat ze als kind een thuisgevoel gaf. Of als het kinderen zijn: wat ze nu een thuisgevoel geeft. De thee die je moeder altijd zet bijvoorbeeld, het kan van alles zijn.’

    Meer informatie

Voor Culturele Zondagen wordt vaak samengewerkt met lokale culturele instellingen, maatschappelijke organisaties, het onderwijs, winkeliers en horeca. Verspreid door de stad en wijken is er een gratis programma vol theater, dans, muziek, film, literatuur, beeldende kunst en workshops.

Meer info over deze Culturele Zondag