Het verhaal van HKU

HKU bestaat omdat kunst en het maken van kunst nieuwe perspectieven biedt, inspireert tot prikkelende interacties en daarmee vorm en betekenis geeft aan de samenleving en de uitdagingen waar zij voor staat.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (hierna HKU) is met 4400 studenten de grootste hogeschool voor de kunsten in Nederland en daarmee tevens een van de grootste op kunst, cultuur en creatieve industrie gerichte kennisinstituten van Europa. HKU bestaat omdat kunst en het maken van kunst nieuwe perspectieven biedt, inspireert tot prikkelende interacties en daarmee vorm en betekenis geeft aan de samenleving en de uitdagingen waar zij voor staat.

Met ons kunstonderwijs en praktijkgericht onderzoek creëren wij de beste voorbereiding van de student op een loopbaan als professioneel maker met impact op mens en samenleving.

HKU is een veelstemmige community, biedt toekomstgericht kunstvakonderwijs van hoog niveau en verricht onderzoek, vaak samen met nationale en internationale partners. Studenten met uiteenlopende talenten en ambities ontwikkelen zich hier tot creatieve, artistieke en geëngageerde professionals. Toegerust met persoonlijk ondernemerschap vinden zij hun weg in een werkveld dat continu in ontwikkeling is.

Midden in de samenleving

HKU staat midden in de samenleving vanuit makerschap in de kunsten met de drie lichtpunten die focus en massa geven: de Kunst van Zorg en Welzijn, de Kunst van Identiteit en Inclusie, en de Kunst van Duurzaamheid en Circulariteit. HKU stelt makerschap centraal: met up-to-date creatieve technologie. Werkplaatsen, studio’s en (werkveld)labs vormen het hart van het onderwijs en in toenemende mate het onderzoek. HKU staat voor de ontwikkeling van makerschap van hoog artistiek niveau.

HKU biedt een breed aanbod aan associate degrees, bachelors en masters, verdeeld over zeven locaties en negen schools te weten: Beeldende Kunst, Design, Media, Muziek en Technologie, Games, Theater, Utrechts Conservatorium, Kunst en Economie en Creative Transformation. De lectoraten en onderzoekseenheden werken nauw samen met het onderwijs, zijn actueel en state-of-the-art.

Aan de hand van een gehouden midterm review is HKU in transitie op weg naar een nieuw Instellingsplan 2024-2029 waarvoor het proces in 2023 is opgestart.

Wil je meer weten?