Associate degrees

Ben je graag praktisch bezig en houd je van een uitdaging? Dan is een Associate degree zeker iets voor jou! Met deze studie haal je in twee jaar je diploma. Daarna kun je aan het het werk of je kunt doorstuderen voor een hbo-bachelordiploma.

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Met een diploma op het landelijk hbo-niveau 5 (qua niveau zit een Associate degree tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in). Na het behalen van je Ad-diploma kun je doorstuderen voor een hbo-bachelordiploma of gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven, publieke sectoren en de creatieve industrie. Je ontwikkelt je op een heel praktische wijze op erkend hbo-niveau.

Aanbod

HKU heeft twee Associate degrees. Bekijk het aanbod hieronder.

Vooropleiding

Je kunt toelating doen voor een Associate degree als je een diploma op havo, vwo of mbo-niveau 4 op zak hebt.

Wat is het verschil tussen Bachelor en een Associate degree?

Een Associate degree is meer praktijkgericht dan een hbo-bacheloropleiding. Je leert problemen herkennen en kunt bedenken hoe je deze op moet lossen. Theorieën uit vakgebieden worden toegepast op situaties in de praktijk. De opleidingsprogramma’s sluiten goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Waarom zou ik voor een Associate degree-opleiding kiezen?

Een Associate degree-opleiding is voor jou interessant als:

  • Je een mbo-4-diploma hebt en graag wil doorleren, maar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te lang vindt.
  • Je graag praktijkgericht leert.
  • Je werkt (op mbo-4- of havo-niveau) en je graag verder wil specialiseren in je beroep.
  • Je een havo- of vwo-diploma hebt, maar (nog) geen vierjarige hbo-bacheloropleiding wilt volgen.

Overgang van mbo naar hbo

Zit je nu op een mbo en overweeg je de overstap naar het hbo? Dan is een Ad een hele goede keus. Deze opleiding is praktijkgericht, maar biedt toch de verdieping van het hbo. Je krijgt dan ook goede begeleiding van onze docenten, tutoren en studieleiders.

Is er een toelating?

Bij HKU is er voor de Associate degree-opleidingen een toelating. Wat je hiervoor moet doen verschilt per opleiding en staat beschreven op de opleidingspagina’s op de website.

Wat doe je na de studie?

Na het afronden van een Associate degree kun je gaan werken of bijvoorbeeld doorstromen naar een hbo-bacheloropleiding. Als je gaat werken, kun je solliciteren op banen op een niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor in. Als je wilt doorstuderen aan een hbo-opleiding, kom je vaak in aanmerking voor vrijstellingen. Soms kun je de hbo-opleiding dan ook in minder dan vier jaar afronden.

Contact

Heb je vragen? Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij de veelgestelde vragen staat. Kom je er online niet uit? Neem dan contact op met een van onze studievoorlichters via Servicebalie Studentenzaken.

Ga naar contactgegevens