We verbinden de opdrachtgever met ons ontwerp

Interview met Kiki Stephany

Kiki Stephany had al een opleiding Styling, interieur en vormgeving afgerond maar zocht meer verbreding. Die vond ze bij Connected Design, waar ze tevens haar eigen signatuur ontwikkelde.
Kiki zit in het tweede en tevens laatste jaar van Connected Design. In het eerste jaar leerde ze verschillende technieken om mee te werken en nu werkt ze naast haar studie aan een grote opdracht voor Waterschap Woerden.

Verbreden

Na haar opleiding Styling, interieur en vormgeving aan Nimeto, voelde Kiki de behoefte om verder te studeren om zich te verbreden. Ze kwam naar de HKU Open Dag voor de opleiding Spatial Design, al voelde dat toch te specifiek. “Toevallig kwam ik langs Connected Spaces, nu Connected Design.” vertelt Kiki. “Ik keek er en werd razend enthousiast omdat het zo breed georiënteerd is. Je werkt met echte opdrachtgevers en bouwt een netwerk op. Ik dacht direct: ‘Dit wil ik doen’.”

Buiten de lijnen

Het was wel even schakelen. “De werkwijze bij HKU is veel vrijer dan bij Nimeto.” legt Kiki uit. “Docenten zeiden: ‘Als jij kunt onderbouwen waarom je dit goed vindt, dan is het goed’. Echt een andere manier van denken dan ik gewend was. Ik vind het een veel fijnere manier van werken en dat heeft mij heel erg verbreed. Je komt voor je projecten op bijzondere plekken en maakt van alles mee. Zo zijn we voor een onderzoek over wol naar de basis gegaan, dus stond ik ineens tussen de schapen.”

Technieken

“In het eerste jaar leer je vooral de verschillende technieken zodat je weet waar je allemaal mee kunt werken. Dan heb je lessen in programma’s als InDesign, Illustrator en SketchUp. Verder worden onze lessen aan de hand van de projecten gegeven. Zoals tijdens een project voor Waterschap Woerden, waar bodemdaling heel actueel is en veel mensen dat nog niet weten. Toen kregen we een les over ondernemerschap. Uiteindelijk hebben wij daar een hologram voor bedacht, waar ze zo enthousiast over zijn dat we dat nu naast de studie aan het realiseren zijn.”

Eigen signatuur

Daarnaast leert ze ook zichzelf positioneren en is ze bezig met haar eigen ontwikkeling. “Ik heb mijn eigen signatuur kunnen ontwikkelen. Eerst dacht ik nog: ‘Heb ik die niet allang?’ Maar dat is wel echt even afgepeld en opnieuw gevormd, want nú heb ik er pas echt een. Ik heb ook kunnen ontdekken dat ik steeds vrijwel dezelfde richting kies in de techniek die ik gebruik voor de projecten. Daardoor kan ik straks beter een gespecialiseerde richting kiezen.“

Vrijheid

Er blijft naast de studie ook nog genoeg tijd over voor andere dingen. “Ik woon op mezelf, zit bij een studentenvereniging en daarnaast heb ik ook nog gewerkt in de horeca. Wegens corona ben ik daar gestopt. Omdat ik nu het project voor Waterschap Woerden heb, moet ik daar de komende drie maanden aan werken naast mijn studie, maar die tijd kan ik zelf inplannen. Ik vind het ook wel heel erg fijn dat daar allemaal ruimte voor is naast de studie.”

Toekomst

Bij Connected Design is het banenperspectief heel breed. “Connected Design is een opleiding waarin wij de opdrachtgever verbinden met ons ontwerp. Daarom kun je veel verschillende kanten op, zo kun je de storytelling van een gemeente doen, werken bij een reclamebureau of bij een binnenhuisarchitect aan de slag.” Zelf kiest ze eerst nog voor een studie waarbij ze zichzelf nog meer kan specialiseren en waar ze zich nu wel klaar voor voelt. “Ik ga me aanmelden voor Spatial Design.”