Associate degree Connected DesignDe studie

Associate degree Connected Design

Over de studie

Opleiding
Associate degree Design
Vorm
Voltijd
School
Design
Graad
Associate Degree (Ad)
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Associate degree
Taal
Nederlands
CROHO-code
80144
E-mail
sz@hku.nl
Heb jij verbeeldingskracht en affiniteit met ontwerpvraagstukken? Ontwikkel jezelf dan als dé schakel tussen ruimtelijk ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers. Door het toepassen van nieuwe visualisatie- en presentatietechnieken krijg je tijdens deze opleiding een eigen beeldende en communicatieve stijl in het uitzoeken van de ontwerpvraag en het creëren van impact. Zo krijgen alle belanghebbenden een goed beeld van hoe het er straks uit gaat zien.

Hierbij houd je altijd rekening met de mensen die de ruimte gaan gebruiken en verwerk je hun vragen of wensen in de details van je ontwerp. Via projecten en opdrachtgevers positioneer jij je als beeldend verbinder in het brede werkveld. Ook jouw ondernemende kwaliteiten komen aan bod.

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Met een diploma op het landelijk hbo niveau 5. Na twee jaar kun je doorstuderen voor een hbo-bachelordiploma of gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven, publieke sectoren en de creatieve industrie.

In het kort

 • Ontwikkel jezelf tot beeldend verbinder
 • Schakel tussen ruimtelijk ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers
 • Hbo-studie van twee jaar
 • Praktijkgericht kunstonderwijs
 • Kennismaken met uiteenlopende technologieën, technieken, materialen en beeldende middelen
 • Experimenteren in werkplaatsen
 • Vrijheid om je eigen weg te vinden
 • Midden in de samenleving
 • Afwisselend individueel werken, samenwerken en werken met externen in projecten
 • Onderzoeken en maken horen bij elkaar
 • Leren van elkaar in een hechte community

Wanneer is de Ad Connected Design echt iets voor jou?

Deze studie is zeker iets voor jou als je:

 • Je creativiteit een stap verder wilt brengen
 • Nieuwsgierig bent naar andere manieren van werken dan je gewend bent
 • Zelfstandig kunt werken en kunt samenwerken
 • Geïnteresseerd bent in ruimtelijk ontwerpen en ruimtelijke ontwerpprocessen
 • Blij wordt van materialen, technieken, technologie en vormgeving
 • Een diploma op havo/mbo niveau 4 of gelijkwaardig of hoger hebt. Bijvoorbeeld mbo interieurdesign, hout- en meubilering, ruimtelijke vormgeving, urban green.

Studie in Cijfers

Weten hoe de Associate degree Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Waarom Ad Connected Design bij HKU?

 • In onze werkplaatsen kun je aan de slag met technieken en technologieën die ontwerpers van de toekomst tot hun beschikking hebben. De ene keer om iets machinaals uit te voeren, de andere keer om te experimenteren.

  Je onderzoekt wanneer materialen, technieken, digitale middelen interessant zijn voor ontwerpers. In de ateliers ben je met je eigen werk bezig. Je ontmoet er ook andere studenten en raakt geïnspireerd door hun werk en de werkbesprekingen.
 • Beeldende verbinders die impact creëren zijn niet in één hokje te vangen. Bij HKU omarmen we diversiteit in werk en in werkwijzen. Rode draad is dat jij je bezighoudt met het verhaal achter ruimtelijke ontwerpprocessen en met alle partijen die daarbij betrokken zijn. Gebruikers, opdrachtgevers, probleemhebbers, enzovoorts.

  Beeldende verbinders zoeken naar manieren om met beeldende middelen al deze partijen met elkaar in gesprek te krijgen. Ze stellen vragen, maken en experimenteren, ontwikkelen een eigen manier van werken. Met hun werk laten ze zien wat hun persoonlijke kijk op vorm, inhoud en doelgroep is.
 • HKU Design biedt kunstonderwijs.Dat betekent dat er alle ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei van je kwaliteiten. Gaandeweg je studie leer je jezelf als beeldend verbinder neer te zetten.

  Door de regelmatige werkbesprekingen en ontwikkelgesprekken vorm je een steeds scherper een beeld van jouw competenties. Dat kan passen binnen het vakgebied waar je vandaan komt, maar het kan ook zijn dat je meer voelt voor cross-overs of voor nog onbekende paden. Er is niet een vastomlijnde beschrijving van het beroep van een Ad’er Connected Design.
 • Je werkt ook samen met andere studenten binnen HKU Design. Onder andere in HKU-brede seminars maak je kennis met studenten uit andere vakgebieden van HKU, zoals media en beeldende kunst. Je oriëntatie op het werkveld start al in het eerste jaar.

  Je ontmoet alumni en gastdocenten en werkt regelmatig aan vraagstukken en projecten met externe partijen. Tot na je studie kun je terecht bij het Expertisecentrum Creatief Ondernemerschap
Associate degree Connected DesignWat leer je
Associate degree Connected Design

Wat leer je bij ons?

Tijdens de tweejarige voltijdstudie Ad Connected Design leer je:
 • Met verschillende technieken en werkwijzen presentaties te maken. Van perspectieftekenen en schaalmodellen tot virtual reality.
 • Nadenken over welke presentatievorm het beste bij een bepaalde situatie past. Met verschillende beeldende middelen neem je het publiek mee in de ideeën van de ontwerpers en laat je klanten voelen en beleven hoe het ontwerp is bedoeld.
 • Luisteren naar verschillende belangen en die visueel te vertalen, zelfs live tijdens gesprekken.
 • Samenwerken en schakelen met ontwerpers, opdrachtgevers en verschillende belanghebbenden.
 • Hoe het veld van ingewikkelde ruimtelijke vraagstukken in elkaar zit, en welke belangen daarin een rol spelen.
 • Je eigen weg te vinden in je beeldende kwaliteiten en een professioneel portfolio op te bouwen.

Begeleiding

Je krijgt veel begeleiding tijdens je studie. Tussentijds zijn er regelmatig werkbesprekingen, ontwikkelgesprekken en leer je feedback te ontvangen en te geven. Na elke module vindt een afrondende beoordeling plaats. Jaar 1 wordt afgesloten met een end year asssement en jaar 2 met een aantal presentaties en een eindgesprek.

Verkennen en verdiepen

Semester 1

In semester 1 start je met een pressure cooker en maak je kennis met de opleiding. Vervolgens zijn er drie exploring modules waarin je ondergedompeld wordt in allerlei technologieën en beeldende middelen. Experimenteren met vorm, inhoud en doel staat centraal. Supportive studies ondersteunt je het gehele jaar in je oriëntatie op het werkveld en in je persoonlijke groei.


Semester 2

Semester 2 kent twee integrale modules waar je individueel of samen werkt aan een ruimtelijke vraagstuk. Externe partijen zijn betrokken, en je presenteert ook aan hen het werk.

Positioneren en profileren

Alle kennis en ervaring uit jaar 1 zet je in in een innovation project in. Je pitcht het resultaat aan een externe partij en je werkt je project helemaal uit. Je betrekt uiteraard gebruikers in het maken. Je laat zien hoe jij met dergelijke vraagstukken om wil gaan, en hoe jij je aan het werkveld zou willen tonen.

In portfolio & production word je uitgedaagd van kop tot staart een project met externen op te zetten en uit te voeren. Met je werk en je portfolio ga je tijdens een event op het eindfestival in gesprek met collega’s uit het veld.

Associate degree Connected DesignWat maak je
Associate degree Connected Design

Wat maak je bij ons?

Na je studie

Na het voltooien van de Ad Connected Design heb je een diploma op hbo-5 niveau waarmee je aan de slag kunt als beeldende verbinder op het gebied van social design, herbestemming en visuele belevingen of experience design. De vraag naar professionals in het visualiseren, goed vertalen en laten ervaren van een projectplan of ontwerp binnen ruimtelijke vraagstukken en ruimtelijke herbestemmingen groeit nog altijd. Plekken waar je zoal kan komen te werken zijn bijvoorbeeld architectenbureaus, woningcorporaties, reclamebureaus of culturele instanties.

Als je wilt doorstuderen en kiest voor een bacheloropleiding, kom je in aanmerking voor vrijstellingen. Als je bij HKU voor Image and Media Technology, Fashion Design, Product Design, Spatial Design of Design for Change and Innovation wordt aangenomen, kun je deze opleidingen in twee jaar afronden. Na je toelating vraag je bij de examencommissie vrijstelling aan voor jaar 1 en jaar 3. De commissie geeft dit automatisch, waardoor je meteen start in het tweede jaar van de bacheloropleiding.

Beroepen

 • Je bent de rechterhand van een tentoonstellingsmaker en werkt haar of zijn ontwerpen uit. Hierbij houd je altijd rekening met de mensen die de ruimte moeten gaan gebruiken. Je verwerkt hun vragen of wensen in de details van je ontwerp.
 • Je maakt een interactief bordspel van een ontwerp voor bijvoorbeeld een woonwijk, om betrokkenheid en interactie tussen toekomstige bewoners en hun omgeving te stimuleren.
 • Je ontwerpt een 3D-rondleiding door het interieur van een nieuwe festivallocatie. Zo kunnen alle belanghebbenden een goed beeld krijgen van hoe het er straks uit gaat zien.
Associate degree Connected DesignActueel
Associate degree Connected Design

Wat speelt er?

Associate degree Connected DesignAanmelden en toelating
Associate degree Connected Design

Aanmelden en toelating

Aanmelden

De aanmeldingen die vóór 15 januari 2022 zijn binnengekomen, krijgen gegarandeerd een plek voor de toelating. Aanmeldingen die ná 15 januari 2022 zijn binnengekomen kunnen een plek krijgen op basis van beschikbaarheid.

Is er nog plek?

Je kunt je voor het studiejaar 2022-2023 niet meer aanmelden voor de opleiding AD Connected Design. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2023-2024.

Toelatingsdata

Er worden verschillende toelatingsdagen georganiseerd. Na je aanmelding word je op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdatum ingepland. De data zijn als volgt:
 • 17 februari 2022
 • 10 maart 2022
 • 14 april 2022
 • 9 juni 2022
 • 24 augustus 2022

Vooropleiding

Je kunt de Ad Connected Design volgen als je een diploma op havo/mbo niveau 4 of gelijkwaardig of hoger niveau op zak hebt.

Studielink

Meld je met je DigiD aan via Studielink.

Na je aanmelding ontvang je via e-mail meer informatie over de toelatingsprocedure en op welke datum het toelatingsgesprek gepland staat. Ook krijg je informatie over wanneer je de toelatingsopdrachten moet uploaden.

Na het toelatingsgesprek ontvang je binnen 2 weken de uitslag per e-mail. Je kunt worden toegelaten of afgewezen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief. HKU kent verschillende collegegeldtarieven. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Raadpleeg de collegegeldwizard om vast te stellen welk bedrag op jou van toepassing is.

  Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen. We informeren je op deze plek wanneer er veranderingen bekend zijn.

  De in de collegegeldwizard genoemde regelingen zijn onder voorbehoud van wettelijke wijzigingen.
 • Naast het collegegeld kan het ook handig zijn andere spullen te kopen. Bijvoorbeeld:
  • Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)
  • Camera (foto/video)
  • Smartphone
  • Externe harddisk van 1 terrabyte of meer
  • Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)
  • Readers
  • Gereedschap, materiaal per project
  • Museumkaart

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.


Contact