(H)eerlijk Lokaal

Suzanne Koole

In samenwerking met de Voedseltuin Overvecht & het Proeflokaal ben ik gaan onderzoeken hoe ík Overvecht (wijk in Utrecht) positiever op de kaart kan zetten.
Hoe kan ik iets ontwerpen waardoor de meest ongezonde Overvechter gezonder wordt? Er kwamen al snel 4 grote problemen aan het licht: geldzorgen, werkeloosheid, gezondheid en eenzaamheid. Eenzaamheid ben ik gaan beschouwen als versterkende factor van de overige problematiek. Wanneer je eenzaam bent en minder praat met anderen over je problemen of zorgen, loop je namelijk kansen mis. Ik kwam erachter dat eenzaamheid onder de jongeren ernstig is en dat vele van hen ongezonde eetgewoontes hebben. Daarom ben ik mij gaan richten op eenzame jongeren, hier valt veel winst te behalen.


Ik heb een dienst ontworpen waar de eenzame jongeren en tuinders samen komen. Voor de eenzame jongeren wilde ik de drempel verlagen zodat zij in contact komen met natuur, gezonde voeding en de mens. Dit is verhuld in een 6 weken traject waar zij te werk gaan in duo’s. Deze dienst heb ik vormgegeven via een webApp & een video. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle jongeren toegang tot een smartphone. Daarom heb ik een webApp ontworpen die de jongeren en de tuinders door dit traject heen navigeren, doormiddel van een competitie die zij spelen. Ook is er een ondersteunende video gemaakt die uitbeeld hoe het traject eruit gaat zien. Elk duo krijgt elke week de opdracht een vlog te maken in het teken van bijvoorbeeld oogsten. Aan het einde van deze competitie sluiten ze af met een gezamenlijk diner en uitreiking van het beste duo.

Door dit traject te doorlopen leren de jongeren over gezondheid, natuur, lokaal voedsel, samenwerken en stellen ze hun sociale kwaliteiten op de proef. Hierdoor zal de eenzaamheid onder de jongeren verminderen. Tevens dragen deze opdrachten bij aan een gezondere levensstijl en zal de voedseltuin breder op de kaart gezet worden.Kijk voor meer informatie over (H)eerlijk Lokaal op HKU Exposure Online