Associate Degree Digital MediaDe studie

Over de studie

Opleiding:
Associate degree Design
Vorm:
Voltijd
School:
Media
Graad:
Associate Degree
Duur:
2 jaar
ECTS:
120
Type:
Associate degree
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
80144

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Met een diploma op het landelijk hbo-niveau 5. Na twee jaar kun je doorstuderen voor een hbo-bachelordiploma of gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven, publieke sectoren en de creatieve industrie.

Associate degree Design Digital Media in het kort

 • Tweejarige studie, toegankelijk met een diploma mbo-opleiding niveau 4, havo of vwo
 • Tweejarige studie na mbo-opleiding niveau 4 of hoger
 • Voor creatieve en ondernemende vormgevers
 • Werken met nieuwe technieken
 • Samenwerken met klasgenoten, bedrijven en organisaties aan echte en werkende eindproducten
 • Mogelijkheid om na afstuderen de bachelor Image and Media Technology in 2 jaar te halen

Wanneer is de Associate degree Design Digital Media echt iets voor jou?

Heb je een diploma mbo niveau 4, havo of vwo en wil je verder met digitale media? Dan is de Associate degree Design Digital Media iets voor jou.

Herken jij jezelf in de volgende omschrijving? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je bent in staat zelfstandig te werken
 • Je staat te springen om digitale producten te maken
 • Je houdt van samenwerken in teams met verschillende ontwerpers
 • Je kunt je inleven in de verschillende rollen van maker, opdrachtgever of projectstarter

Waarom de Associate degree Design Digital Media bij HKU?

Tijdens deze studie werk je samen met klas- en studiegenoten, het werkveld en partners van de studie. Zo geef je vorm aan je eigen werkveld en netwerk. Omdat je studeert aan een kunsthogeschool leer je niet alleen veel over het vak, maar ook om over de grenzen van jezelf en je werk te kijken. Je werkt veelal aan digitale oplossingen voor maatschappelijke problemen. Zo ontwikkel je je tot een creatief én maatschappelijk verantwoord ondernemer.

Bevalt studeren je goed? Dan kun je doorstromen naar een bachelor. Groot pluspunt: als afgestudeerde van de Ad Design Digital Media kun je na toelating de bachelor Design Image and Media Technology (IMT) in 2 jaar behalen. Je krijgt dan vrijstellingen voor de stof uit jaar 1 en 3.

Enthousiast? Meld je dan nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Associate degree Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Associate Degree Digital MediaWat leer je
Associate Degree Digital Media

Wat leer je bij ons?

Je ontwikkelt je in twee jaar tot een creatieve en ondernemende vormgever van toegepaste mediaproducten die impact hebben. Je leert in verschillende rollen over onderzoek, ontwerp en uitvoering van mediaproducten. Je bouwt een portfolio op.

Vanaf het begin van de studie werk je samen met je klasgenoten, bedrijven en organisaties aan echte en werkende eindproducten. Docenten, vakcoaches en tutoren helpen je daarbij. Zo bouw je aan je professionele netwerk en maak je gebruik van elkaars kwaliteiten.

Semester 1: Verkennen

Je start met een pressure cooker waarin je je opleiding, je klasgenoten en het werkveld ontmoet. Je gaat proeven aan nieuwe ontwikkelingen in maakprocessen en daarna krijg je drie projectoefeningen. Je maakt kennis met het vakgebied en de benodigde technieken. Daarnaast oefen je met verschillende technologische en beeldende tools en vaardigheden.

(Swipe voor meer info)

Semester 2: Verdiepen

Je gaat het veld in en je gaat een vraagstuk aanpakken in twee integrale projecten. Je leert inhoud, techniek en context te verbinden en werkt in opdracht aan een mediaproduct of aan visualisaties voor bepaalde gebruikers.
 

Semester 3: Positioneren

Het komt nu aan op eigen initiatief en voorstellen voor vernieuwing. Je werkt aan een innovatieproject met externe partijen. Of aan een eigen case en na een pitchronde werk je je project uit. Daarmee neem je positie in, je laat zien wat jij van de opdracht en de situatie vindt en wat jouw oplossingen zijn.

(Swipe voor meer info)

Semester 4: Profileren

Je profileert jezelf als Ad’er Design Digital Media in het laatste gedeelte van de studie met een eigen project en een professioneel portfolio. Dit is je afstudeerperiode. Aan de hand van een plan werk je in een opdrachtsituatie, aan producten en in samenwerkingsverbanden die je zelf kiest. De finale is natuurlijk een presentatie van alle projecten.
 
Associate Degree Digital MediaWat maak je
Associate Degree Digital Media

Wat maak je bij ons?

Afhankelijk van de vraag en opdracht kom jij met de juiste oplossing, bijvoorbeeld een mediacampagne, virtual reality of digital storytelling. Jouw eindproducten zijn concreet, innovatief en vertellen een verhaal aan het publiek. Je werkt met digitale tools en mediatechnologie. Deze zet je zinvol in om jouw boodschap effectief te vertellen en vorm te geven

Doorstuderen of aan het werk

Kies na deze studie voor een vervolgstudie, zoals de bachelor Image and Media Technology. Tijdens de vierjarige bachelors bij HKU Media leer ook je de vraag achter de vraag te analyseren bij een ontwerpopdracht. Dit doe je voordat je met een uitwerking begint. Naast het doen van onderzoek reflecteer je continu op jezelf en je projecten.

Liever meteen aan het werk? Dat kan ook! Bijvoorbeeld bij een ontwerpbureau, mediabedrijf of ontwikkelaar van interactieve producten. Met jouw opgedane technische kennis, creatieve ideeën en de juiste vaardigheden voel je je daar als een vis in het water.

Associate Degree Digital MediaAanmelden en toelating
Associate Degree Digital Media

Aanmelden en toelating

Associate Degree Digital MediaActueel
Associate Degree Digital Media

Wat speelt er

Is dit iets voor jou?

Voor deze studie heb je minimaal havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig/hoger diploma nodig. Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata 2022

Nog bekend te maken.
 

Is er nog plek?

Kijk op de pagina Aanmelden en toelating voor welke studie je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling
Enthousiast? Meld je nu aan!

Studielink

Meld je aan via Studielink.

Daarna ontvang je via e-mail een uitnodiging voor de toelatingsdag. Ook ontvang je informatie over je portfolio.

Thuisopdracht en portfolio

Je krijgt van ons een thuisopdracht. Deze werk je voor de toelatingsdag uit. Ook maak je een portfolio. Hierin geef je een beeld van je zelfgemaakte werk. Denk aan foto’s, schetsboeken en filmpjes. Laat ook ‘onaf’ werk zien. Dat is voor ons net zo waardevol als een ‘af’ product.

Kennismaking

Tijdens de toelatingsdag heb je een kennismakingsgesprek. Je bespreekt je portfolio. Ook doe je een opdracht zoals je die in de les kunt verwachten.
Je ontvangt binnen 10 werkdagen de uitslag per mail.
 

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

 • De studiekosten zijn relatief beperkt. De hoogte ervan is deels afhankelijk van de apparatuur die je aanschaft (dat is een eenmalige investering). Verder wordt van je verwacht dat je de producties, die je gedurende je studie maakt, zelf financiert.

  Naast het collegegeld kan het ook handig zijn andere spullen te kopen. Bijvoorbeeld:

  • Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)
  • Externe harddisk van 1 terrabyte of meer
  • Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)
  • Gereedschap, materiaal per project
  • Museumkaart
  Aan het begin van het studiejaar kun je bij medestudenten en technische docenten advies inwinnen over het type computer dat je het beste kunt aanschaffen.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact