Associate degree Digital MediaDe studie

Associate degree Digital Media

Over de studie

Opleiding
Associate degree Digital Media
Vorm
Voltijd
School
Media
Graad
Associate degree
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Associate degree
Taal
Nederlands
CROHO-code
80144
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

‘De opleiding is aantoonbaar met iets unieks bezig’

Aldus het auditteam dat de Associate degree Connected Design en Digital Media van HKU beoordeelde. De AD is opnieuw geaccrediteerd en ontving een lovend rapport: ‘Het auditteam is positief over deze nog relatief jonge opleiding. De betrokkenen lieten merken dat zij trots zijn op de opleiding en op wat er tot nu toe al is bereikt. Het auditteam is optimistisch gestemd over de verdere optimalisering van de opzet en inhoud van de opleiding en de aansluiting op het werkveld.’

Ben jij die digitale mediamaker die staat te springen om aan verschillende producties te werken? Ben je niet bang om te experimenteren met allerlei technieken die jou helpen je vakmanschap te ontwikkelen? Dan is de Associate degree Digital Media iets voor jou.

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Met een diploma op het landelijk hbo-niveau 5. Na twee jaar kun je gaan werken, of doorstuderen aan een hbo-bachelor opleiding (niveau 6). De Ad sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven, publieke sectoren en de creatieve industrie.

Ad Digital Media in het kort

 • Hbo-studie van twee jaar
 • Praktijkgericht en toegepast kunstonderwijs
 • Kennismaken met verschillende technologieën, digitale technieken en beeldende middelen
 • Experimenteren in werkplaatsen
 • Toegepaste producten en diensten realiseren
 • Samenwerken met klasgenoten, bedrijven en organisaties aan echte en werkende eindproducten
 • Onderzoeken en maken horen bij elkaar
 • Leren van elkaar in een hechte community
 • Vrijheid om je eigen weg te vinden
 • Jezelf ontwikkelen tot een creatieve en ondernemende vormgever

Wanneer is de Ad Digital Media echt iets voor jou?

 • Je bent graag de spin in het web van mediaproducties
 • Je wordt blij van materialen, technieken, technologie en vormgeving
 • Je werkt graag aan digitale oplossingen met een boodschap
 • Je houdt van samenwerken in teams met verschillende ontwerpers
 • Je wilt je creativiteit een stap verder brengen
 • Je bent nieuwsgierig naar andere manieren van werken dan je gewend bent
 • Je wilt verder met digitale media
 • Je kunt samen met anderen maar ook zelfstandig werken
 • Je hebt een havo of mbo niveau 4-diploma op zak (of gelijkwaardig of hoger)

Waarom de Ad Digital Media bij HKU?

Tijdens deze tweejarige studie werk je als media vormgever aan digitale oplossingen. Dit kunnen oplossingen zijn voor een maatschappelijke probleem, voor een opdrachtgever, een klant of voor een werkgever. Je werkt samen met klas- en studiegenoten, het werkveld en partners van de studie. Omdat je studeert aan een kunsthogeschool leer je niet alleen veel over het vak, maar leer je ook over de grenzen van jezelf en je werk heen te kijken. Zo ontwikkel je je tot een creatief én maatschappelijk verantwoord maker, die zich gemakkelijk kan inleven in het vraagstuk van een opdrachtgever.
Bevalt studeren je goed? Dan bestaat de mogelijkheid om na toelating door te stromen naar een bachelor.

Studie in Cijfers

Weten hoe de Associate degree Digital Media scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Associate degree Digital MediaWat leer je
Associate degree Digital Media

Wat leer je bij ons?

Je ontwikkelt je in twee jaar tot een creatieve en ondernemende vormgever van toegepaste mediaproducten die impact hebben. Je leert in verschillende rollen over onderzoek, ontwerp en uitvoering van mediaproducten. Je bouwt een portfolio op.

Vanaf het begin van de studie werk je samen met je klasgenoten, bedrijven en organisaties aan echte en werkende eindproducten. Docenten, vakcoaches en tutoren helpen je daarbij. Zo bouw je aan je professionele netwerk en maak je gebruik van elkaars kwaliteiten.

Semester 1: Verkennen

Je start met een pressure cooker waarin je je opleiding, je klasgenoten en het werkveld ontmoet. Je gaat proeven aan nieuwe ontwikkelingen in maakprocessen en daarna krijg je drie projectoefeningen. Je maakt kennis met het vakgebied en de benodigde technieken. Daarnaast oefen je met verschillende technologische en beeldende tools en vaardigheden. Je realiseert altijd prototypen zodat je kunt proeven aan de techniek

(Swipe voor meer info)

Semester 2: Verdiepen

Je gaat het veld in en je gaat een vraagstuk aanpakken in twee integrale projecten. Je leert inhoud, techniek en context te verbinden en werkt in opdracht aan een mediaproduct of aan visualisaties voor bepaalde gebruikers.

Semester 3: Positioneren

Het komt nu aan op eigen initiatief en voorstellen voor vernieuwing. Je werkt aan een innovatieproject met externe partijen. Of aan een eigen case en na een pitchronde werk je je project uit. Daarmee neem je positie in, je laat zien wat jij van de opdracht en de situatie vindt en wat jouw oplossingen zijn.

(Swipe voor meer info)

Semester 4: Profileren

Je profileert jezelf als Ad’er Digital Media in het laatste gedeelte van de studie met een eigen project en een professioneel portfolio. Dit is je afstudeerperiode. Aan de hand van een plan werk je in een opdrachtsituatie, aan producten en in samenwerkingsverbanden die je zelf kiest. De finale is natuurlijk een presentatie van alle projecten.
Associate degree Digital MediaWat maak je
Associate degree Digital Media

Wat maak je bij ons?

Afhankelijk van de vraag en opdracht kom jij met de juiste oplossing, bijvoorbeeld een mediacampagne, virtual reality of digital storytelling. Jouw eindproducten zijn concreet, innovatief en vertellen een verhaal aan het publiek. Je werkt met digitale tools en mediatechnologie. Deze zet je zinvol in om jouw boodschap effectief te vertellen en vorm te geven.

Doorstuderen of aan het werk

Na deze studie kun je meteen aan het werk. Bijvoorbeeld bij een ontwerpbureau, mediabedrijf of als ontwikkelaar van interactieve producten. Met jouw opgedane technische kennis, creatieve ideeën en de juiste vaardigheden voel je je daar als een vis in het water.

Wil je doorstuderen? Dat kan natuurlijk ook! Tijdens de vierjarige bachelors bij HKU Media leer ook je de vraag achter de vraag te analyseren bij een ontwerpopdracht. Dit doe je voordat je met een uitwerking begint. Naast het doen van onderzoek reflecteer je continu op jezelf en je projecten.

Associate degree Digital MediaActueel
Associate degree Digital Media

Wat speelt er

Associate degree Digital MediaAanmelden en toelating
Associate degree Digital Media

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

Voor deze studie heb je minimaal havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig/hoger diploma nodig. Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata 2024

Er zijn verschillende toelatingsdata gepland. Na je aanmelding ontvang je de toelatingsopdrachten. De toelatingsopdrachten moet je binnen 4 weken na aanmelden (of korter als het de laatste toelatingsronde is) aanleveren. Nadat je de toelatingsopdrachten hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdatum.

Is er nog plek?

Je kunt je vanaf 1 oktober 2023 aanmelden voor de opleiding Associate Degree Digital Media voor het studiejaar 2024-2025. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling
Enthousiast? Meld je nu aan!

Studielink

Meld je aan met je digiD via studielink.


Thuisopdracht en portfolio

Je krijgt van ons een thuisopdracht. Deze werk je uit. Ook maak je een portfolio. Hierin geef je een beeld van je zelfgemaakte werk. Denk aan foto’s, schetsboeken en filmpjes. Laat ook ‘onaf’ werk zien. Dat is voor ons net zo waardevol als een ‘af’ product.

Opdracht en portfolio uploaden

Je uploadt de thuisopdrachten en je portfolio. De toelatingscommissie beoordeelt of je naar de toelatingsdag mag komen.

Gesprek

Tijdens de toelatingsdag heb je een gesprek. Je krijgt vragen over je werk, de thuisopdrachten, je motivatie, achtergrond en verwachtingen.
De uitslag wordt binnen 2 weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt. Je wordt toegelaten tot de opleiding, of we zien geen match tussen de inhoud van de opleiding en wat je ons hebt laten zien. In dat geval ben je niet toegelaten.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

 • De studiekosten zijn relatief beperkt. De hoogte ervan is deels afhankelijk van de apparatuur die je aanschaft (dat is een eenmalige investering). Verder wordt van je verwacht dat je de producties, die je gedurende je studie maakt, zelf financiert.

  Naast het collegegeld kan het ook handig zijn andere spullen te kopen. Bijvoorbeeld:

  • Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)
  • Externe harddisk van 1 terrabyte of meer
  • Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)
  • Gereedschap, materiaal per project
  • Museumkaart
  Aan het begin van het studiejaar kun je bij medestudenten en technische docenten advies inwinnen over het type computer dat je het beste kunt aanschaffen.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact