Studiekosten

Het hangt van je persoonlijke situatie af hoeveel collegegeld je betaalt. Lees meer hierover of bereken direct de hoogte van jouw collegegeld met onze Collegegeldcalculator.

Bereken je collegegeld!

Bereken de hoogte van jouw collegegeld voor 2024-2025 met de Collegegeld Calculator.

Over het tarief voor 2024-2025
Voor 2024-2025 is het wettelijke collegegeldtarief 2.530,- euro. De instellingstarieven bereken je via de Collegegeld Calculator.

Let op!
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de uitkomst van de calculator.

Collegegeld Calculator:

Collegegeld

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld. HKU bepaalt aan de hand daarvan het instellingscollegegeld.

Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. De afdeling Onderwijs- en Studentzaken stelt op basis van de bij haar bekende gegevens vast welk tarief voor jou geldt.

Overzicht collegegeldtarieven

Bijkomende kosten

Naast het collegegeld heb je bijkomende kosten die per opleiding verschillen. In het overzicht hieronder vind je een indicatie van deze aanvullende kosten.

 • Voor de bachelor Fine Art zijn de kosten naast het collegegeld ongeveer € 1.000,- per jaar.

  Voor de voltijd opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving kun je rekenen op ongeveer € 700,- per jaar. Extra kosten aan boeken, readers etc. bij de deeltijd variant bedragen ongeveer € 150,- per jaar.

  Alle kosten bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend. Een laptop of computer is essentieel.

 • Een laptop of computer is essentieel.

 • Voor de bacheloropleidingen Fashion Design, Product Design en Spatial Design moet je rekenen op bijkomende kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar.

  Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend. Een laptop of computer is essentieel.

 • Bijkomende kosten bij HKU Games zijn eenmalige aanschafkosten van eigen apparatuur en de studiereis in jaar 1. Dit kost bij elkaar ongeveer € 1.550,-.

  Denk bij apparatuur aan onderstaande spullen van een goede kwaliteit:
  - Laptop
  - Internetaansluiting
  - Headset en microfoon
  - Werkplek thuis

 • Bij de opleidingen van Kunst en Economie bedragen de studiekosten naast het collegegeld ongeveer € 500,- per jaar voor boeken.

  Voor je totale studietijd moet je rekenen op ongeveer € 100,- voor de introductie, € 350,- voor excursies en € 250,- voor readers.

  Daarnaast maak je natuurlijk kosten voor bezoeken aan voorstellingen, concerten et cetera, en voor abonnementen op dag-, week- en vakbladen. Een laptop of computer is essentieel.

 • Voor de opleidingen Graphic Design, Illustration en Photography kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar naast je collegegeld.

  Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend. Een laptop of computer is essentieel.

 • Een laptop of computer is essentieel.

  Basisopleiding
  Naast je reiskosten e.d. zijn er als student van de Basisopleiding Muziek en Technologie geen bijkomende kosten voor boeken of software. Wèl wordt het sterk aangeraden om een eigen computer te hebben om de huiswerk-opdrachten op te kunnen maken, omdat de faciliteiten voor BO-studenten alleen beschikbaar zijn rond BO-tijden.

 • Bij de opleidingen van HKU Theater heb je naast het collegegeld per jaar ook kosten voor boeken, syllabi, werkkleding, aanschaf van materialen, theaterbezoeken, het CJP, abonnementen op dag- en weekbladen, vaktijdschriften, enzovoort. Deze kosten kunnen oplopen tot € 1.500,- euro per jaar. Een laptop of computer is essentieel.

 • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt aan bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses.

  Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument. Een laptop of computer is essentieel.

  Docent Muziek
  Voor aanbevolen literatuur heb je ongeveer € 300 nodig. Een laptop of computer is essentieel. HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via Surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

  Een abonnement op vaktijdschriften de Pyramide en Kunstzone wordt verwacht. Ook is het van belang dat je actief naar muziek luistert en kijkt. Houd rekening met een budget van € 250.