Studiekosten

Het hangt van je persoonlijke situatie af hoeveel collegegeld je betaalt. Lees meer hierover of bereken direct de hoogte van jouw collegegeld met onze Collegegeldwizard.

Bereken je collegegeld!

Bereken de hoogte van jouw collegegeld met de Collegegeldwizard. Beantwoord de vragen en bekijk jouw tarief. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de uitkomst van de wizard.

Over het tarief voor 2021-2022

De overheid heeft vanuit het Nationaal Programma Onderwijs besloten om studenten financiële ademruimte te geven in deze moeilijke coronatijd en stelt voor om het wettelijk collegegeldtarief voor 2021-2022 te halveren van 2.168,- naar 1.084,- euro. Lees meer


Vooruitlopend op deze wetswijziging heeft HKU de collegegelden 2021-2022 al vastgesteld. HKU verlaagt de instellingstarieven met 1.084 euro.

Via de Collegegeld Calculator kun je berekenen welk collegegeldtarief jij in 2021-2022 moet gaan betalen.

Collegegeld

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijke collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid bepaalt elk jaar hoe hoog het wettelijk collegegeld is. HKU bepaalt hoe hoog het instellingscollegegeld is.

Wettelijk collegegeld 

Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. De afdeling Onderwijs- en Studentzaken stelt op basis van de bij haar bekende gegevens vast welk tarief voor jou geldt.
 

Instellingscollegegeld

Het instellingstarief is hoger dan het wettelijke tarief. Het kan voor komen dat het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten flink gaat stijgen. Dit komt door wettelijke veranderingen. Wij houden je via deze pagina op de hoogte als dat gebeurt.

Bijkomende kosten

Naast het collegegeld heb je bijkomende kosten die per opleiding verschillen. Op studentportal.hku.nl vind je een indicatie van aanvullende kosten.