Studiekosten

Het hangt van je persoonlijke situatie af hoeveel collegegeld je betaalt. Lees meer hierover of bereken direct de hoogte van jouw collegegeld met onze Collegegeldwizard.

Bereken je collegegeld!

Bereken de hoogte van jouw collegegeld met de Collegegeldwizard. Beantwoord de vragen en bekijk jouw tarief. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de uitkomst van de wizard.

Collegegeld

Er zijn twee soorten collegegeld: het wettelijke collegegeld en het instellingscollegegeld. De overheid bepaalt elk jaar hoe hoog het wettelijk collegegeld is. HKU bepaalt hoe hoog het instellingscollegegeld is.

Wettelijk collegegeld 

Voor het studiejaar 2021-2022 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.168. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. De afdeling Onderwijs- en Studentzaken stelt op basis van de bij haar bekende gegevens vast welk tarief voor jou geldt.

Instellingscollegegeld

Het instellingstarief is hoger dan het wettelijke tarief. Het kan voor komen dat het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten flink gaat stijgen. Dit komt door wettelijke veranderingen. Wij houden je via deze pagina op de hoogte als dat gebeurt.

Bijkomende kosten

Naast het collegegeld heb je bijkomende kosten die per opleiding verschillen. Op studentportal.hku.nl vind je een indicatie van aanvullende kosten.