Image and Media TechnologyDe studie

Over de studie

Studie:
Bachelor of Design
Vorm:
Voltijd
School:
Media
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
39111

Image and Media Technology in het kort

 • Leidt je op tot visual storyteller: eigenzinnige ontwerper en maker van verhalen
 • Studie voor mediamakers van de toekomst
 • Aan de slag met video, animatie en vormgeving: van tv tot musea
 • Samenwerken met externe partners, organisaties en festivals

Wanneer is Image and Media Technology echt iets voor jou?

De bachelor Image and Media Technology (IMT) is iets voor jou als je van maken houdt. En boordevol ideeën zit om je verhalen te vertellen in beeld. Herken jij jezelf ook in de volgende omschrijving? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je wilt je ideeën visueel vertalen
 • Je bent nieuwsgierig en vindt het boeiend om nieuwe dingen te ontdekken
 • Je bent graag bezig met beeld en geluid en speelt met verschillende vertelvormen
 • Je denkt groter dan alleen tv en filmschermen
 • Je hebt een brede culturele en maatschappelijke belangstelling; je volgt het nieuws, houdt van film, musea en festivals
 • Je kunt goed in een team werken, bent communicatief en wilt jouw kennis en talent inzetten in projecten

Waarom Image and Media Technology bij HKU?

Je bent bij ons continu bezig met experimenteren, ontwerpen en innoveren met actuele kunst-, media- en filmtechnieken. Jouw beeldverhalen zijn inzetbaar voor zowel traditionele als innovatieve media. Ze komen niet alleen op televisie, filmschermen en YouTube. Ook video-mappings, projecties en augmented reality vallen straks binnen jouw expertise.

Bij IMT krijg je theorie. Maar ontwerpen leer je juist door het te doen en door de theorie met het maken te verbinden. Daarom ga je vooral samen met andere externe partners aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan culturele of maatschappelijke organisaties, festivals en bedrijven die afgestudeerden hebben opgezet. Zo leer je in de praktijk en maak je contact met je toekomstige collega’s. 

Enthousiast? Meld je nu aan!
 

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Image and Media TechnologyWat leer je
Image and Media Technology

Wat leer je bij ons?

Je gaat aan de slag met verschillende projecten. Alle projecten bestaan uit instructies, een vak over ontwerp en onderzoek en een stuk theorie. Binnen de projecten ontwerp je vooral door te doen. Kijken, voelen, maken en ervaren zijn een onderdeel van het creatieve proces.

Tijdens de studie maak je je verschillende programma’s en technieken eigen. Van de basis in beeldbewerking (Photoshop, After-Effects, video-editing en camera-instructies) tot innovatieve technologieën (3D-modelling, werken met AR en het aansturen van een sensor). Bij ons leer je om steeds makkelijker zelfstandig jouw unieke handschrift als maker verder te ontwikkelen.

In het eerste jaar leer je over beeldprincipes, compositie, cameragebruik en verhaalstructuren. Je krijgt skills-vakken in software, hardware en analoge technieken.

In het tweede jaar ga je aan de slag met projecten. Soms samen met externe partners. Je verdiept je  verder in het vakgebied en jouw rol als maker. Je krijgt les in motion graphics, 3D- modelling, AR/VR, video-mapping en audiovisuele producties.

In het derde jaar loop je 12 weken stage of ga je op uitwisseling. Het werkveld staat centraal. Naar het buitenland mag!

In het vierde jaar laat je met jouw persoonlijke project zien wie jij bent als onderzoekende maker. In je afstudeerjaar sla je samen met klasgenoten en studiebegelei-ding de brug naar jouw werkveld.

Image and Media TechnologyWat maak je
Image and Media Technology

Wat maak je bij ons?

Je maakt beeldverhalen die jouw publiek raken, verleiden en activeren. Je maakt filmpjes voor YouTube of bent bezig met VR. De keuze is aan jou.

Aan het werk!

Na je studie kun je aan de slag bij ontwerpstudio’s, AV-studio’s en mediabedrijven. Of je begint een eigen studio. Alleen of met een team. Waar je ook voor kiest, je wordt opgeleid om in het mediavak je weg te vinden.

Verhalen over de opleiding

Image and Media TechnologyActueel
Image and Media Technology

Wat speelt er

NieuwsHKU organiseert vierdaags online festival voor afstudeerders23 June 2020NieuwsHKU start het nieuwe collegejaar rookvrij26 August 2020NieuwsLaïla Abid nieuw lid Raad van Toezicht26 August 2020NieuwsNieuwe website HKU is online!03 September 2020NieuwsKersverse alumni ontvangen Keep an Eye Photography Stipendium18 September 2020NieuwsMondkapje verplicht in gebouwen HKU01 December 2020NieuwsAvondklok: fysiek onderwijs stopt om 19.00 uur10 February 2021NieuwsWinnaars HKU Awards bekend07 January 2021NieuwsAlumni winnen Society for News Design prijs voor NRC05 March 2021NieuwsKruisbestuiving van kunstdisciplines zet band PARRA.DICE op de kaart17 March 2021NieuwsGrotere versoepelingen fysiek onderwijs uitgesteld tot eind april24 March 2021NieuwsCollegevoorzitter bij BNR Nieuwsradio: ‘Ik verwacht snel herstel van de sector’29 March 2021NieuwsHKU-studenten maken documentaire over weeskinderen03 May 2021NieuwsWinnaars Posterwedstrijd Koninklijke Jaarbeurs bekend 15 June 2021NieuwsAnderhalve meter vervalt voor HKU op 30 augustus18 August 2021Nieuws400 Gipsen figuren verbeelden migrantenthema19 August 2021NieuwsVincent de Boer wint Debuutcompetitie Nederlands Filmfestival30 September 2021NieuwsFemme ter Haar en Nik Heemskerk winnen Fiep Westendorp Stimuleringsprijs07 October 2021NieuwsMir Wermuth nieuwe directeur HKU Media17 November 2021NieuwsOpen Dag zaterdag 27 november online17 November 2021NieuwsNieuwe fellows brengen HKU dichtbij het werkveld 18 November 2021NieuwsStudenten HKU Media maken animaties voor het CBS25 November 2021

Werkplaatsen

Bij de studie IMT heb je de beschikking over fantastische faciliteiten: een foto- , film- en animatiestudio, een motion-capture ruimte, lasercutters en (3D)-printers om te experimenteren en om je ideeën te realiseren.
Image and Media TechnologyAanmelden en toelating
Image and Media Technology

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

De studie is echt wat voor jou als je jezelf herkent in de volgende omschrijving. 

 • Je hebt minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma
 • Je bent graag creatief beeldend bezig
 • Je houdt ervan om je ideeën visueel te vertalen

Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata 2022

Aanmelden kan vanaf 1 oktober. Om verzekerd te zijn van een plek bij de toelating raden we je aan om je voor 15 januari aan te melden. Er worden verschillende toelatingsdata gepland. Meld je je aan voor de studie? Dan word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdag. Je ontvangt de datum na aanmelding.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding 

Je kunt de studie Image and Media Technology volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria 

 • Conceptueel vermogen 
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Studielink

Meld je aan via Studielink. Wij nemen daarna contact met je op over de toelatingsopdrachten en -dag.

Toelatingsopdrachten

Na aanmelden krijg je een thuisopdracht die je voor de toelatingsdag uitwerkt.

Je maakt een portfolio met recent werk. Denk aan foto’s van je schetsboeken, collages en filmpjes op Youtube.

Neem ook ‘work in progress’ in je portfolio op. Wij willen heel graag zien hoe je werkt: laat daarom ook schetsen zien en neem ons mee in je denkproces. Een portfolio is voor ons geen map met alleen flitsende eindproducten. Het is juist een brede verzameling waarin je  allerlei soorten schetsen tekeningen, foto’s, schrijfsels en filmpjes presenteert.

Portfolio uploaden

Via een webapp upload je je portfolio.

Toelatingsdag

We willen zeker weten dat er een match is. Daarom werken we met jou een dag intensief aan verschillende opdrachten. Dit doe je alleen of samen met andere kandidaten. Met ouderejaarsstudenten en docenten.

E-mail

Je ontvangt na de toelatingsdag een e-mail met de uitslag. Het is mogelijk dat de toelatingscommissie jouw talenten ziet, maar niet voor de bacheloropleiding Image and Media Technology. Ze kunnen je dan toelaten tot de Basisopleiding Media.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • De studiekosten zijn relatief beperkt. De hoogte ervan is deels afhankelijk van de apparatuur die je aanschaft (dat is een eenmalige investering). Verder wordt van je verwacht dat je de producties, die je gedurende je studie maakt, zelf financiert.

  Naast het collegegeld kan het ook handig zijn andere spullen te kopen. Bijvoorbeeld:

  • Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)
  • Externe harddisk van 1 terrabyte of meer
  • Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)
  • Readers
  • Gereedschap, materiaal per project
  • Museumkaart
  Aan het begin van het studiejaar kun je bij medestudenten en technische docenten advies inwinnen over het type computer dat je het beste kunt aanschaffen.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact