Image and Media TechnologyDe studie

Image and Media Technology

Over de studie

Opleiding
Bachelor Design
Vorm
Voltijd
School
Media
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
39111
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

Image and Media Technology in het kort

 • Leidt je op tot visual storyteller: eigenzinnige ontwerper en maker van verhalen
 • Studie voor mediamakers van de toekomst
 • Aan de slag met video, animatie en vormgeving: van tv tot musea
 • Samenwerken met externe partners, organisaties en festivals

Wanneer is Image and Media Technology echt iets voor jou?

De bachelor Image and Media Technology (IMT) is iets voor jou als je van maken houdt. En boordevol ideeën zit om je verhalen te vertellen in beeld. Herken jij jezelf ook in de volgende omschrijving? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je wilt je ideeën visueel vertalen
 • Je bent nieuwsgierig en vindt het boeiend om nieuwe dingen te ontdekken
 • Je bent graag bezig met beeld en geluid en speelt met verschillende vertelvormen
 • Je denkt groter dan alleen tv en filmschermen
 • Je hebt een brede culturele en maatschappelijke belangstelling; je volgt het nieuws, houdt van film, musea en festivals
 • Je kunt goed in een team werken, bent communicatief en wilt jouw kennis en talent inzetten in projecten

Waarom Image and Media Technology bij HKU?

Je bent bij ons continu bezig met experimenteren, ontwerpen en innoveren met actuele kunst-, media- en filmtechnieken. Jouw beeldverhalen zijn inzetbaar voor zowel traditionele als innovatieve media. Ze komen niet alleen op televisie, filmschermen en YouTube. Ook video-mappings, projecties en augmented reality vallen straks binnen jouw expertise.

Bij IMT krijg je theorie. Maar ontwerpen leer je juist door het te doen en door de theorie met het maken te verbinden. Daarom ga je vooral samen met andere externe partners aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan culturele of maatschappelijke organisaties, festivals en bedrijven die afgestudeerden hebben opgezet. Zo leer je in de praktijk en maak je contact met je toekomstige collega’s.

Seminars en Medialabs

We vinden het belangrijk dat je een brede blik op je vakgebied ontwikkelt. Daarom bieden we de eerste twee jaar van je studie seminars en Medialabs aan. Seminars zijn workshops van twee weken. In deze periode werk je samen met studenten van andere opleidingen binnen HKU.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Image and Media TechnologyWat leer je
Image and Media Technology

Wat leer je bij ons?

Je gaat aan de slag met verschillende projecten. Alle projecten bestaan uit instructies, een vak over ontwerp en onderzoek en een stuk theorie. Binnen de projecten ontwerp je vooral door te doen. Kijken, voelen, maken en ervaren zijn een onderdeel van het creatieve proces.

Tijdens de studie maak je je verschillende programma’s en technieken eigen. Van de basis in beeldbewerking (Photoshop, After-Effects, video-editing en camera-instructies) tot innovatieve technologieën (3D-modelling, werken met AR en het aansturen van een sensor). Bij ons leer je om steeds makkelijker zelfstandig jouw unieke handschrift als maker verder te ontwikkelen.

In het eerste jaar leer je over beeldprincipes, compositie, cameragebruik en verhaalstructuren. Je krijgt skills-vakken in software, hardware en analoge technieken.

In het tweede jaar ga je aan de slag met projecten. Soms samen met externe partners. Je verdiept je verder in het vakgebied en jouw rol als maker. Je krijgt les in motion graphics, 3D- modelling, AR/VR, video-mapping en audiovisuele producties.

In het derde jaar loop je 12 weken stage of ga je op uitwisseling. Het werkveld staat centraal. Naar het buitenland mag!

In het vierde jaar laat je met jouw persoonlijke project zien wie jij bent als onderzoekende maker. In je afstudeerjaar sla je samen met klasgenoten en studiebegelei-ding de brug naar jouw werkveld.

Image and Media TechnologyWat maak je
Image and Media Technology

Wat maak je bij ons?

Je maakt beeldverhalen die jouw publiek raken, verleiden en activeren. Je maakt filmpjes voor YouTube of bent bezig met VR. De keuze is aan jou.

Aan het werk!

Na je studie kun je aan de slag bij ontwerpstudio’s, AV-studio’s en mediabedrijven. Of je begint een eigen studio. Alleen of met een team. Waar je ook voor kiest, je wordt opgeleid om in het mediavak je weg te vinden.

Verhalen over de opleiding

Image and Media TechnologyActueel
Image and Media Technology

Wat speelt er

Werkplaatsen

Bij de studie IMT heb je de beschikking over fantastische faciliteiten: een foto- , film- en animatiestudio, een motion-capture ruimte, lasercutters en (3D)-printers om te experimenteren en om je ideeën te realiseren.
Image and Media TechnologyAanmelden en toelating
Image and Media Technology

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

De studie is echt wat voor jou als je jezelf herkent in de volgende omschrijving.

 • Je hebt minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma
 • Je bent graag creatief beeldend bezig
 • Je houdt ervan om je ideeën visueel te vertalen

Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata 2024

Er zijn verschillende toelatingsdata gepland. Na je aanmelding ontvang je de toelatingsopdrachten. De toelatingsopdrachten moet je binnen 4 weken na aanmelden (of korter als het de laatste toelatingsronde is) aanleveren. Nadat je de toelatingsopdrachten hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdatum.

Is er nog plek?

Je kunt je voor het studiejaar 2024-2025 niet meer aanmelden voor de opleiding Image and Media Technology. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2025-2026.

Vooropleiding

Je kunt de studie Image and Media Technology volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Studielink

Meld je aan via Studielink.

Toelatingsopdrachten

Na aanmelden krijg je een thuisopdracht die je uitwerkt.

Je maakt een portfolio met recent werk. Denk aan foto’s van je schetsboeken, collages en filmpjes op Youtube.

Neem ook ‘work in progress’ in je portfolio op. Wij willen heel graag zien hoe je werkt: laat daarom ook schetsen zien en neem ons mee in je denkproces. Een portfolio is voor ons geen map met alleen flitsende eindproducten. Het is juist een brede verzameling waarin je allerlei soorten schetsen tekeningen, foto’s, schrijfsels en filmpjes presenteert.

Portfolio uploaden

Je uploadt de thuisopdrachten en je portfolio. (als .pdf)
De toelatingscommissie beoordeelt of je naar de toelatingsdag mag komen.

De toelatingsdag zelf:

 • Je wordt uitgenodigd voor een gesprek aan de hand van je portfolio en gemaakte opdracht.
 • ​Neem voor dit gesprek je portfolio, zowel fysiek als digitaal, en je thuisopdracht mee.

De uitslag wordt binnen 2 weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt. Je wordt toegelaten tot de opleiding, of we zien geen match tussen de inhoud van de opleiding en wat je ons hebt laten zien. In dat geval ben je niet toegelaten. Het kan ook zijn dat we je adviseren om de Brede Basisopleiding of Basisopleiding Media te volgen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • De studiekosten zijn relatief beperkt. De hoogte ervan is deels afhankelijk van de apparatuur die je aanschaft (dat is een eenmalige investering). Verder wordt van je verwacht dat je de producties, die je gedurende je studie maakt, zelf financiert.

  Naast het collegegeld kan het ook handig zijn andere spullen te kopen. Bijvoorbeeld:

  • Laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro)
  • Externe harddisk van 1 terrabyte of meer
  • Software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot)
  • Readers
  • Gereedschap, materiaal per project
  • Museumkaart
  Aan het begin van het studiejaar kun je bij medestudenten en technische docenten advies inwinnen over het type computer dat je het beste kunt aanschaffen.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact