Basisopleiding MediaDe studie

Basisopleiding Media

Over de studie

Vorm
Deeltijd
School
Media
Duur
7 maanden
ECTS
nvt
Type
Basisopleiding
Taal
Nederlands
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

Basisopleiding Media in het kort

 • Voorbereidende cursus op de toelating tot de bacheloropleidingen van HKU Media
 • 27 vrijdagen van 10.00 tot 15.15 uur (evt. een combinatie van vrij- en zaterdagen)
 • Studielast van gemiddeld 6-8 uur per week inclusief huiswerk
 • Looptijd van september tot april

Wanneer is de Basisopleiding Media echt iets voor jou?

Wil jij een van de bacheloropleidingen aan HKU Media doen? Na deze cursus ben je goed voorbereid om het toelatingsexamen te doen voor de richting van jouw keuze.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Basisopleiding MediaWat leer je
Basisopleiding Media

Wat leer je bij ons?

Je maakt in een jaar kennis met HKU, de studierichtingen van HKU Media en de docenten. Tijdens de basisopleiding bekijken en beoordelen vakdocenten je werk. Je wordt gestimuleerd, uitgedaagd en begeleid om jouw talent verder te ontwikkelen. Daarnaast ga je aan de slag met je portfolio.

Bij de Basisopleiding Media ligt de focus op de zes studierichtingen van HKU Media: Illustration, Photography, Graphic Design, Audiovisual Media en Image and Media Technology of Animation. Je leert omgaan met het creatieve proces en ideeënontwikkeling in de gekozen studierichting. Ook werk je aan je portfolio.

Je krijgt les in de volgende onderwerpen:

 • Conceptontwikkeling
 • Beeldend proces
 • Verdieping in gekozen studierichting
 • Kunsttheorie

Je krijgt opdrachten voor thuis, hebt werkbespre-kingen en individuele beoordelingen per vak. Ook bezoek je tentoonstellingen, films en theatervoorstellingen.
Aan het eind van de cursus geef je een eindpresentatie over jouw werk.

Basisopleiding MediaActueel
Basisopleiding Media

Wat speelt er

Basisopleiding MediaAanmelden en toelating
Basisopleiding Media

Aanmelden en toelating

Belangrijke data

De toelatingen vinden plaats in april en juni. De procedure bestaat uit het online beoordelen van jouw portfolio. Na de uploaddeadline, die je na aanmelding ontvangt, gaat de toelatingscommissie je portfolio beoordelen en krijg je binnen vier weken per e-mail te horen of je bent toegelaten.

Is er nog plek?

Je kunt je voor het studiejaar 2024-2025 niet meer aanmelden voor de Basisopleiding Media. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2025-2026. Voor de Brede Basisopleiding kun je je nog wel aanmelden.

Vooropleiding

Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel toelating doen. Je kunt de Basisopleiding volgen vanaf de bovenbouw van havo, vwo of mbo. Omdat de Basisopleiding Media best wat tijd kost, is het moeilijk te combineren als je in hetzelfde jaar eindexamen doet. De minimumleeftijd is 16 jaar.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Doorstromen naar een Bachelor

Om door te stromen naar een bacheloropleiding moet je je via Studielink aanmelden en toelating doen. Daarnaast moet je aan alle inschrijfeisen voldoen om met een bacheloropleiding te kunnen starten. Let op: het succesvol afronden van een basisopleiding geeft geen garantie voor toelating tot een bacheloropleiding.

Studiekosten

Het cursusgeld voor de Basisopleiding Media is € 1.500,- . Het kan voorkomen dat je materiaal moet kopen. Dat kost ongeveer € 200,-.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact