Brede BasisopleidingDe studie
Opleiding
Brede Basisopleiding
School
Beeldende kunst|Design|Games|Media
Duur
7 maanden
Type
Basisopleiding
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij de Brede Basisopleiding

Overweeg je een creatieve studie, maar weet je nog niet welke richting? Wil je graag een portfolio opbouwen voordat je toelating doet voor een bacheloropleiding aan een kunstacademie? Dan is de Brede Basisopleiding iets voor jou.

In het kort

 • Helpt bij het kiezen van de juiste kunstopleiding
 • Bereidt voor op het toelatingsexamen voor een bachelorstudie
 • Van september tot en met april
 • 27 zaterdagen les van 10.00 tot 15.15 uur
 • Studielast van gemiddeld 6 tot 8 uur per week (inclusief huiswerk)

Wanneer is de Brede Basisopleiding echt iets voor jou?

Misschien heb je een schetsboek vol tekeningen, schilder je op alles wat los en vast zit, ben je goed in het ontwerpen van skateboards, maak je hele goede Instagram-foto’s of besteed je al je tijd aan het ontwerpen van games of apps. Belangrijk is dat je op een originele manier naar de wereld kijkt en dat kunt vertalen naar interessante beelden en ideeën. Tijdens de Brede Basisopleiding ontwikkel je je beeldende en creatieve kwaliteiten, maar ontdek je ook waar jij het beste in bent.

Maak kennis met het vak

De Brede Basisopleiding is een oriënterende opleiding. Je wordt voorbereid op de toelating voor een studie bij een van de volgende schools: HKU Beeldende Kunst, HKU Design, HKU Media en HKU Games. In lessen, projecten en workshops leer je wat deze vakgebieden inhouden. Je maakt werk en ontdekt wat aansluit op de verschillende bachelors, en of dat ook bij jou past. Let op: de opleiding is een goede voorbereiding op de toelating, het is geen garantie tot toelating.

Schrijf je nu in of kom eerst eens proeven op onze Open Dag

Enthousiast? Meld je nu aan!
Brede Basisopleiding

Wat leer je bij ons?

Je krijgt op 27 zaterdagen les in beeldende vakken en maakt zo kennis met de verschillende afstudeerrichtingen. De docenten krijgen een beeld van je mogelijkheden en kunnen je adviseren welke studierichting bij je past. Je leert omgaan met begeleiding en kritisch kijken naar je eigen werk. Tegelijkertijd bouw je aan je portfolio en werk je toe naar het toelatingsmoment van de bachelors.

Zo ziet de Brede Basisopleiding eruit

 • 27 weken, van september tot april
 • Les op zaterdagen van 10.00 uur tot 15.15 uur
 • Locatie: Ina Boudier-Bakkerlaan 50
 • Studielast van gemiddeld 6 tot 8 uur per week (inclusief huiswerk)

Blokken, vakken en opdrachten

Het traject van de Brede Basisopleiding bestaat uit drie blokken. Je werkt aan opdrachten in de les, maar krijgt ook opdrachten voor thuis mee.

Ontdekken

Het traject van de Brede Basisopleiding bestaat uit verschillende blokken. In de eerste twee oriënterende blokken maak je om de week kennis met verschillende vakken in de vorm van workshops. In de andere weken werk je aan je eigen projecten, onder begeleiding van een persoonlijke mentor.

Verdiepen

In het derde en laatste blok heb je gekozen voor welke richting je toelating wilt doen. Je verdiept je creatieve ideeën verder in vakstudio’s en werkt aan je portfolio.

Dit kun je na deze Brede Basisopleiding

Na het volgen van deze Brede Basisopleiding kun je:

 • Je duidelijk in beelden uitdrukken
 • Je ideeën vormgeven en je keuzes motiveren
 • Gecontroleerd, zelfstandig en fantasievol werken
 • Kritisch naar je eigen en andermans werk kijken
 • Je eigen werk helder omschrijven
Brede BasisopleidingActueel
Brede Basisopleiding

Wat speelt er

Brede Basisopleiding

Aanmelden en toelating

Kunst maken draait niet zozeer om ‘goed kunnen tekenen’, maar meer om een manier van kijken. Heb jij een originele blik op de wereld en vraag je je af of een kunstopleiding bij je past? Kom het ontdekken bij de Brede Basisopleiding.

De Brede Basisopleiding is iets voor jou als je:

 • Een bacheloropleiding wil volgen aan HKU of een andere kunstacademie, maar je eerst op beeldend en creatief gebied wil ontwikkelen.
 • Wilt werken aan je portfolio.
 • Je in de bovenbouw van de havo, het vwo of mbo zit.
 • 16 jaar of ouder bent.
Enthousiast? Meld je nu aan!

Belangrijke data

De toelatingen vinden plaats in april en juni. De procedure bestaat uit het online beoordelen van jouw portfolio. Na de uploaddeadline, die je na aanmelding ontvangt, gaat de toelatingscommissie je portfolio beoordelen en krijg je binnen vier weken per e-mail te horen of je bent toegelaten.

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding voor het studiejaar 2024-2025. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Voor deze basisopleiding heb je geen diploma nodig, maar je moet wel toelating doen.

Doorstromen naar een Bachelor

Om door te stromen naar een bacheloropleiding moet je je via Studielink aanmelden en toelating doen. Daarnaast moet je aan alle inschrijfeisen voldoen om met een bacheloropleiding te kunnen starten. Let op: het succesvol afronden van een basisopleiding geeft geen garantie voor toelating tot een bacheloropleiding.

Studiekosten

Het cursusgeld voor de Brede Basisopleiding is € 1.500,- . Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor aanschaf van materialen en gereedschappen van rond de € 200,-. De wet op de Studiefinanciering is niet van toepassing op de basisopleidingen.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact