Fine ArtDe studie
Opleiding:
Bachelor of Fine Art
Vorm:
Voltijd
School:
Beeldende Kunst
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Engels|Nederlands
CROHO-code:
39110

Fine Art in het kort

 • Leidt je op tot beeldend kunstenaar
 • Unieke werkplaatsen voor het ontplooien van jouw talent
 • Eigen werkplek vanaf jaar 2
 • Sfeervolle leergemeenschap

Wanneer is Fine Art echt iets voor jou?

De bachelor Fine Art is iets voor jou als je beeldend ingesteld, nieuwsgierig en gedreven bent. Herken jij jezelf in de volgende omschrijving? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je zit boordevol creatieve ideeën
 • Je bent in staat om deze ideeën te vertalen naar beeld
 • Je durft te experimenteren met media en materiaal
 • Je bent cultureel en maatschappelijk nieuwsgierig en betrokken
 • Je hebt veel doorzettingsvermogen en een kritische houding
 • Je kunt goed zelfstandig werken en hebt zelfdiscipline

Waarom Fine Art bij HKU?

Je krijgt binnen deze bachelor veel kansen en vrijheden. Na een algemeen eerste jaar leer je je eigen studiepad vorm te geven. Je studeert veel individueel. Ook werk je samen met medestudenten onder begeleiding van professionals op het gebied van het maken en de theorie. Zo krijg je een goed beeld van het werkveld van de beeldende kunst. De ideale combinatie. Je werkt vanuit een eigen atelier of in de werkplaatsen voor print, gips/keramiek, hout, metaal, digitale en performatieve media.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving scoort in vergelijking met andere opleidingen 

Ga naar Studie in Cijfers

Fine ArtWat leer je
Fine Art

Wat leer je bij ons?

In vier jaar leer je vorm te geven aan jouw fascinaties en ideeën. Je leert te experimenteren en te maken. Zelforganisatie en inzicht in je eigen mogelijkheden zijn daarbij heel belangrijk, net als grondige kennis van de kunstgeschiedenis en de hedendaagse context van het werkveld. Jij bepaalt, samen met medestudenten en begeleiders, je individuele pad.

In het eerste jaar volg je algemene beeldende vakken zoals Schilderen, Tekenen/Print, Beeldhouwen en Digitale Media. Aangevuld met theoretische en werkveld gerelateerde vakken zoals Kunstgeschiedenis, Cultuurgeschiedenis en Werkveld Oriëntatie. Het experiment staat centraal.

In het tweede jaar krijg je een eigen werkplek en stel je jouw eigen praktische studieprogramma samen. Je kiest uit de volgende vakgebieden: Beeldhouwen, Schilderen, Intermedia/Installatie, Intermedia/Performance, Digitale Media/Video en Digitale Media/Fotografie. Het vak Tekenen/Print is verplicht, net als de theoretische- en werkveldvakken.
In het derde jaar verhuis je naar een groter atelier en kies je je eigen docenten. Daarnaast maak je met medestudenten een tentoonstelling in de stad, krijg je bezoek van veel gastdocenten en loop je een aantal korte stages. Ook kun je op ‘exchange’ in het buitenland bij een van onze partnerinstellingen, van Melbourne tot New York

In het vierde jaar verdiep jij je volledig in jouw eigen artistieke werkproces onder begeleiding van een groep docenten. Zowel theoretisch als praktisch.

Onderzoeksverslag

Ook schrijf je een onderzoeksverslag onder leiding van theorie en praktijkdocenten. Het jaar eindigt met een grote feestelijke tentoonstelling die je samen met je jaar mede organiseert en opbouwt.


 

Docenten

 • Maartje Folkeringa - Beeldhouwen
  Nathalie van den Bovenkamp - Kunstgeschiedenis
 • Lieven Hendriks - Schilderen
  Milo van der Maaden - Digitale Media/Video
 • Willum Geerts - Worktrade en Intermedia
Fine ArtWat maak je
Fine Art

Wat maak je bij ons?

Tijdens deze studie werk je met alle soorten media en materialen. Door te experimenteren leer je steeds beter wat jij wilt maken en vertellen. Van tekeningen tot schilderijen, van sculpturen tot installaties, van video’s tot performances en van tekst tot gesproken woord.

Aan het werk!

Het creatieve werkveld is altijd in ontwikkeling. Je hoeft je geen seconde te vervelen en werkt alleen of samen met anderen in een atelier of op locatie. Je ontwikkelt je eigen beeldende werk en onderzoekt continu nieuwe mogelijkheden om je werk te tonen of in te zetten. Dit kan via open inschrijvingen voor tentoonstellingen, wedstrijden, residencies of vervolgopleidingen en gesprekken met professionals uit het werkveld.

Je kunt ook in opdracht werken of in samenwerking met andere kunstenaars tentoonstellingen organiseren. Na de Bachelor Fine Arts ben je op meerdere terreinen actief. Je bent beeldend kunstenaar en zelfstandig ondernemer en daarnaast vaak ook tentoonstellingsbouwer, schrijver, docent, curator, organisator of coach. De keuze is aan jou.
Fine ArtAanmelden en toelating
Fine Art

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

De studie is echt wat voor jou als je jezelf herkent in de volgende omschrijving.

 • Je hebt een vwo-, havo-, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma
 • Je beschikt over voldoende artistieke aanleg
Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Toelatingsdata

08-02-2021
29-03-2021
10-05-2021

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Je kunt de studie Fine Art volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Culturele en maatschappelijke belangstelling
 • Creatief en beeldend begaafd
 • Doorzettingsvermogen
 • Kritische houding
 • Grote mate van zelfstandig werken
 • Zelfdiscipline

Studielink

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor Fine Art

Portfolio en vragenlijst

Je uploadt je portfolio de vragenlijst die je na je aanmelding per e-mail ontvangt. De toelatingscommissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor een (online) gesprek.

Toelatingsgesprek

Als je door de voorselectie bent gekomen, word je uitgenodigd voor een (online) gesprek over je meegebrachte werk, motivatie, achtergrond, inspiratiebronnen en verwachtingen.

E-mail

Je hoort binnen twee weken na de toelatingsgesprek per e-mail of je bent toegelaten.

De studie heeft geen wachtlijst. We houden wel rekening met het aantal beschikbare plaatsen. We kunnen je ook adviseren eerst de Basisopleiding Beeldende Kunst te volgen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

 • Voor Fine Art zijn de kosten naast het collegegeld ongeveer € 1.000,- per jaar. Alle kosten bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend.
 • Als student krijg je op vertoon van je HKU-collegekaart korting bij een aantal winkels in kunstenaarsbenodigdheden. De materiaallijsten ontvang voor het begin van het nieuwe collegejaar.
  Er zijn geen speciale eisen voor een laptop maar het is wel belangrijk dat je met Adobe leert werken. Veel mensen op de academie kopen een Macbook omdat de vaste computers op de HKU ook iMacs zijn. Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.
   

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact