Basisopleiding Beeldende Kunst De studie

Basisopleiding Beeldende Kunst

Over de studie

Opleiding
Basisopleiding Beeldende Kunst
School
Beeldende kunst
Duur
7 maanden
Type
Basisopleiding
Taal
Nederlands
Locatie(s)
Pastoe Fabriek
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij de Basisopleiding Beeldende Kunst

Twijfels over welke bacheloropleiding van HKU Beeldende Kunst bij je past? Dan is de basisopleiding Beeldende Kunst een goed begin. Bij deze vooropleiding krijg je alle ruimte om je creatieve talenten te ontwikkelen en bouw je een portfolio op. Daarnaast word je voorbereid op het toelatingsexamen voor een bachelor aan HKU Beeldende Kunst.

In het kort

  • De opleiding duurt 27 weken
  • Van september tot april krijg je 1 keer per week les
  • De les is op vrijdag van 10.00 tot 15.15 uur
  • Studielast van zo’n 6 tot 8 uur per week (inclusief huiswerk)

Wanneer is de Basisopleiding Beeldende Kunst echt iets voor jou?

Deze vooropleiding is bedoeld voor iedereen die een bacheloropleiding van HKU Beeldende Kunst wil doen in de richting van Fine Art of Fine Art and Design in Education (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving).

Twijfel je nog over de richting? Dan is de Basisopleiding écht iets voor jou. Ook kan het dat de commissie je na een toelating voor een van de bacheloropleidingen van HKU Beeldende Kunst adviseert om eerst de basisopleiding te doen. Dit betekent dat zij jouw creatief talent zien, maar dat dit talent nog niet voldoende is ontwikkeld om een bachelor te volgen. In de Basisopleiding Beeldende Kunst werk je opnieuw naar het toelatingsexamen toe.

Waarom de Basisopleiding Beeldende Kunst bij HKU?

Tijdens de Basisopleiding Beeldende Kunst maak je intensief kennis met HKU, de studierichtingen van HKU Beeldende Kunst en de docenten. Gedurende de opleiding bekijken en beoordelen vakdocenten je werk. Je wordt gestimuleerd, uitgedaagd en begeleid om jouw talent verder te ontwikkelen en een goed portfolio samen te stellen.

Studiekosten

Het cursusgeld voor de Basisopleiding Beeldende Kunst is € 1.500,- . Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor aanschaf van materialen en gereedschappen van rond de € 200,-. De wet op de Studiefinanciering is niet van toepassing op de basisopleidingen.

Basisopleiding Beeldende Kunst Wat leer je
Basisopleiding Beeldende Kunst

Wat leer je bij ons?

Bij de Basisopleiding Beeldende Kunst ligt de focus op de twee studierichtingen van HKU Beeldende Kunst: Fine Art en Fine Art and Design in Education (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving). Je leert omgaan met het creatieve proces en daarbinnen met idee-ontwikkeling. Tegelijkertijd werk je aan je portfolio.

Basisopleiding Beeldende Kunst Wat maak je
Basisopleiding Beeldende Kunst

Wat maak je bij ons?

Tijdens deze voorbereidende cursus werk je op de locatie van HKU Beeldende Kunst in de Pastoe Fabriek. Je wordt begeleid door vormgevers en beeldende kunstenaars. Daarnaast bezoek je voorstellingen, films en culturele broedplaatsen en krijg je opdrachten mee voor thuis.

Aan het werk!

Na de Basisopleiding Beeldende Kunst weet je welke van de twee studierichtingen van HKU Beeldende Kunst bij je past, heb je een portfolio opgebouwd en ben je goed voorbereid om (opnieuw) het toelatingsexamen te doen.

Basisopleiding Beeldende Kunst Actueel
Basisopleiding Beeldende Kunst

Wat speelt er

Basisopleiding Beeldende Kunst Aanmelden en toelating
Basisopleiding Beeldende Kunst

Aanmelden en toelating

Enthousiast? Meld je nu aan!

Belangrijke data

De toelatingen vinden plaats in april en juni. De procedure bestaat uit het online beoordelen van jouw portfolio. Na de uploaddeadline, die je na aanmelding ontvangt, gaat de toelatingscommissie je portfolio beoordelen en krijg je binnen vier weken per e-mail te horen of je bent toegelaten.

Is er nog plek?

Je kunt je voor het studiejaar 2024-2025 niet meer aanmelden voor de Basisopleiding Beeldende Kunst. Vanaf 1 oktober kun je je aanmelden voor studiejaar 2025-2026. Voor de Brede Basisopleiding kun je je nog wel aanmelden.

Vooropleiding

Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel toelating doen. Je kunt de Basisopleiding volgen vanaf de bovenbouw van havo, vwo of mbo. Omdat de Basisopleiding Beeldende Kunst best wat tijd kost, is het moeilijk te combineren als je in hetzelfde jaar eindexamen doet. De minimumleeftijd is 16 jaar.

Doorstromen naar de Bacheloropleiding

Om door te stromen naar een bacheloropleiding moet je je via Studielink aanmelden en toelating doen. Daarnaast moet je aan alle inschrijfeisen voldoen om met een bacheloropleiding te kunnen starten. Let op: het succesvol afronden van een basisopleiding geeft geen garantie voor toelating tot een bacheloropleiding.

Beoordelingscriteria

Of je wordt toegelaten tot de Basisopleiding Beeldende Kunst hangt af van de uitslag van je toelatingsexamen. Je levert daarvoor je werk (portfolio) online in. Wat voor werk dit is mag je zelf bepalen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tekeningen
  • Maquettes
  • Foto’s
  • Schilderijen
  • Ruimtelijk werk
  • Digitaal werk

De toelatingscommissie bestaat uit een aantal docenten. Zij beoordelen je creatief vermogen.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact