Musician 3.0De studie

Musician 3.0

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Music
Vorm:
Voltijd
School:
Utrechts Conservatorium
Graad:
Bachelor of Music
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Engels|Nederlands
Croho-Code:
34739

Musician 3.0 in het kort

 • Leidt je op tot Music Performance Artist
 • Regie over je eigen ontwikkeling
 • Samenwerken met musici die verschillende instrumenten spelen én met andere (kunst)disciplines
 • Studie in het Nederlands of Engels te volgen

Wanneer is Musician 3.0 echt iets voor jou?

Je bespeelt één of meer instrumenten en zoekt nieuwe, originele muzikale wegen. Daarnaast heb je een eigen artistieke stem die je verder wilt onderzoeken en ontwikkelen. Herken jij jezelf in de volgende punten? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.
 
 • Je zoekt steeds de grenzen op en verlegt ze
 • Je werkt graag samen met andere kunstenaars
 • Je maakt mensen enthousiast voor muziek
 • Je hebt een scherp oog en oor voor culturele en maatschappelijke ontwikkelingen

Waarom Musician 3.0 bij HKU?

Musician 3.0 is de enige conservatoriumstudie in Nederland die niet instrument-, stijl- of genregebonden is. Je speelt zelf een grote rol in het vormgeven van je onderwijs en voert de regie over je eigen ontwikkeling. Kortom, bespeel je meerdere instrumenten? Of houd je van verschillende genres? Bij deze studie kun jij je hart ophalen.
Musician 3.0Wat leer je
Musician 3.0

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie ontwikkel je je tot zelfstandig muziekprofessional. Zelf muziek creëren is de bron voor je ontwikkeling. Spelen, maken en communiceren zijn altijd met elkaar verbonden. Je werkt in de lessen aan improvisatie, technische vaardigheden, contextueel en conceptueel werken en reflectief handelen. Op verschillende instrumenten, in verschillende contexten en in de stijlen en genres waar jij voor kiest.

De eerste twee jaar van de studie ontwikkel je je artistieke en muzikale bouwstenen. Vanaf het derde jaar staat de toepassing centraal. Je ontwerpt op basis van je eigen leervraag zelf projecten. Zo ontwikkel je een artistieke visie, train je je muzikaal leiderschap en profileer je jezelf als zelfstandig muziekprofessional.

Studieverloop

Oriënteren en Ontdekken

Het eerste jaar staat in het teken van ontdekken. Je maakt je de essentiële muzikale bouwstenen eigen. Ritmisch, harmonisch, melodisch en op het gebied van expressie. Je volgt vakken als 'vocal playground', 'harmonie aan de piano' en ‘non-western rhythms'.
 

LAB: Improviseren en onderzoeken
‘LAB’ staat in het teken van improviseren en onderzoeken. Je werkt samen met andere disciplines zoals dans of theater. Het experiment staat centraal. Je werkt bijvoorbeeld samen met studenten van HKU Theater in ‘De week zonder naam’.

Integrale propedeuse opdracht (IPO)
Het tweede halfjaar werk je aan je integrale propedeuse opdracht (IPO). Een performance die je zelf maakt, produceert en uitvoert. Dit vormt de afsluiting van je eerste jaar. Daarnaast maak je de balans op volgens de drie P's. Je beschrijft je Persoonlijke en Professionele ontwikkeling van het afgelopen jaar en maakt een Plan voor de toekomst.

Verdiepen

Het tweede jaar staat in het teken van verdiepen en werken aan je skills. Zo volg je vakken als ‘harmonie aan de piano’ en ‘compositie’. En leer je muziek analyseren, begrijpen en toepassen in het vak analyse/synthese.

Projecten
Ook doe je nieuwe ervaringen op tijdens projecten zoals het moderne dansproject en het Free Play project. Tijdens LAB werk je dit jaar ook met externe opdrachtgevers. Bijvoorbeeld voor het Nederlands Film Festival, filosofiefestival Brainwash of de stichting Care & Culture.

Profileren

Waarin wil jíj je verder verdiepen? Vanaf jaar 3 staat jouw artistieke ontwikkeling centraal.

Studiecoach
Samen met een studiecoach formuleer je je leervragen. Als maker ontwerp je vier performances waarin je je creatieve maakproces onderzoekt en doorloopt. Samen met anderen leer je conceptueel denken en van planvorming tot product te komen.

Profileringsruimte
Je krijgt de ruimte een groot deel van je programma zelf samen te stellen. Bijvoorbeeld met activiteiten buiten school, projecten en keuzevakken.

Projectweek
Tijdens de projectweek neem je deel aan een project binnen het conservatorium of bij andere HKU-schools.

Professionaliseren en afstuderen

In je afstudeerjaar werk je toe naar je 'proeve van bekwaamheid'. Dit bestaat uit drie onderdelen: stage, artistiek onderzoek en performance.

Stage
Je loopt een stage waarin je werkervaring opdoet. Dat kan van alles zijn: bij een theatergroep, concertpodium, in de reclamewereld of op een autonome of ideële werkplek.

Artistiek Onderzoek
Op basis van onderzoek ontwikkel je een verhaal of een idee dat je kunt delen. De vorm bepaal je zelf. Van een scriptie of een website tot een 'TED-talk', performance of een workshop: alles is mogelijk.

Performance
Je geeft een performance die je zelf ontwerpt en produceert. Vanuit je artistieke visie laat je zien dat je als zelfstandig maker en speler een performance in de wereld kunt zetten. Een performancecoach helpt je voor dialoog en kritische reflectie. Een commissie die bestaat uit interne en externe professionals beoordeelt of je klaar bent om de beroepspraktijk in te gaan.

Vakken die je kunt kiezen

Vanaf jaar 3 volg je keuzevakken. Bekijk welk vak bij jou past.
Musician 3.0Wat maak je
Musician 3.0

Wat maak je bij ons

Tijdens de studie creëer je een eigen muziekperformance. Deze ontwerp én produceer je zelf. Vanuit je artistieke visie laat je zien dat je als zelfstandig maker en speler een performance in de wereld kunt zetten.

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben jij een Music Performance Artist. Je bent opgeleid tot improvisator, creative music maker en dynamisch ondernemer. Je krijgt de graad Bachelor of Music, die je als BMus achter je naam kunt zetten. Met deze graad is van alles mogelijk. Als Music Performance Artist kom je op verschillende plekken terecht; als muzikaal leider, instrumentalist, performer, componist, interdisciplinar maker, ondernemer, coach en onderwijsvernieuwer. Of je creëert een nieuw beroep.

In deze praktijkgerichte studie dagen we je uit om steeds de grenzen van je comfortzone als Musician 3.0 op te zoeken en te verleggen. In je beroep ga je dat ook doen, want alleen dán blijf je groeien, leren en ontwikkelen. Je blijft dus altijd op zoek naar nieuwe muzikale wegen. Omdat de wereld om je heen dat van je vraagt en vooral omdat je dat zelf wilt.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken. 
Musician 3.0Aanmelden en toelating
Musician 3.0

Aanmelden en toelating

De studie is echt wat voor jou als je:
 
 • Je verder wilt ontwikkelen als muziekprofessional
 • Minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt

Belangrijke Data

Aanmelden voor studiejaar 2021-2022 is mogelijk vanaf 1 oktober 2020.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Selectieprocedure

Toelatingsexamen

Na aanmelding doe je een toelatingsexamen dat uit meerdere onderdelen bestaat.

Eisen Toelatingsexamen
Eisen praktisch toelatingsexamen (pdf)
Overzicht (pdf)

Examenvoorbeelden
Examenvoorbeeld (pdf)

De toelating is bij locatie Mariaplaats 28 in Utrecht of online.

Voor de eerste ronde van de toelating dien je een vragenlijst, digitaal portfolio, een motivatiebrief en cv aan te leveren. Doe dat via de aanleverknop hieronder. Let op: meld je wel eerst aan via Studielink.

Na de twee toelatingsexamens ontvang je de uitslag per mail.

Er zijn drie mogelijkheden:

 • Je mag de studie volgen
 • Je mag de vooropleiding volgen
 • Je bent afgewezen

 

Toelatingsexamen

Om uitgenodigd te kunnen worden voor de eerste ronde van de toelating voor de opleiding Musician 3.0, vragen we je een vragenlijst, digitaal portfolio, een motivatiebrief en cv aan te leveren. Let op: meld je wel eerst aan via Studielink. Via onderstaande button kun je de benodigde documenten indienen.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.143.

  Het wettelijke tarief geldt alleen voor studenten afkomstig uit Nederland, een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER*), Zwitserland of Suriname en studenten die voldoen aan de nationaliteitscriteria van WSF 2000.

  (* EER-landen omvatten de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.)
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief.

  Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen.

 • Lees meer informatie op de studiekostenpagina.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact