Musician 3.0De studie
Opleiding
Bachelor of Music
Vorm
Voltijd
School
Utrechts Conservatorium
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
34739
E-mail
sz@hku.nl

Musician 3.0 in het kort

 • Leidt je op tot Music Performance Artist
 • Regie over je eigen ontwikkeling
 • Samenwerken met musici die verschillende instrumenten spelen én met andere (kunst)disciplines
 • Studie in het Nederlands of Engels te volgen
Meer weten? Bekijk de talkshow opgenomen tijdens de Open Dag in november 2020 waarin studieleider Gijs Batelaan en kerndocent Albert van Veenendaal een introductie geven op Musician 3.0. Studenten lichten drie performances toe.

Bekijk talkshow

Wanneer is Musician 3.0 echt iets voor jou?

Je bespeelt één of meer instrumenten en zoekt nieuwe, originele muzikale wegen. Daarnaast heb je een eigen artistieke stem die je verder wilt onderzoeken en ontwikkelen. Herken jij jezelf in de volgende punten? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.
 • Je zoekt steeds de grenzen op en verlegt ze
 • Je werkt graag samen met andere kunstenaars
 • Je maakt mensen enthousiast voor muziek
 • Je hebt een scherp oog en oor voor culturele en maatschappelijke ontwikkelingen

Waarom Musician 3.0 bij HKU?

Musician 3.0 is de enige conservatoriumstudie in Nederland die niet instrument-, stijl- of genregebonden is. Je speelt zelf een grote rol in het vormgeven van je onderwijs en voert de regie over je eigen ontwikkeling. Kortom, bespeel je meerdere instrumenten? Of houd je van verschillende genres? Bij deze studie kun jij je hart ophalen.
Musician 3.0Wat leer je
Musician 3.0

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie ontwikkel je je tot zelfstandig muziekprofessional. Zelf muziek creëren is de bron voor je ontwikkeling. Spelen, maken en communiceren zijn altijd met elkaar verbonden. Je werkt in de lessen aan improvisatie, technische vaardigheden, contextueel en conceptueel werken en reflectief handelen. Op verschillende instrumenten, in verschillende contexten en in de stijlen en genres waar jij voor kiest.

De eerste twee jaar van de studie ontwikkel je je artistieke en muzikale bouwstenen. Vanaf het derde jaar staat de toepassing centraal. Je ontwerpt op basis van je eigen leervraag zelf projecten. Zo ontwikkel je een artistieke visie, train je je muzikaal leiderschap en profileer je jezelf als zelfstandig muziekprofessional.

Studieverloop

Oriënteren en Ontdekken

Het eerste jaar staat in het teken van ontdekken. Je maakt je de essentiële muzikale bouwstenen eigen. Ritmisch, harmonisch, melodisch en op het gebied van expressie. Je volgt vakken als 'vocal playground', 'harmonie aan de piano' en ‘non-western rhythms'.

LAB: Improviseren en onderzoeken
‘LAB’ staat in het teken van improviseren en onderzoeken. Je werkt samen met andere disciplines zoals dans of theater. Het experiment staat centraal. Je werkt bijvoorbeeld samen met studenten van HKU Theater in ‘De week zonder naam’.

Integrale propedeuse opdracht (IPO)
Het tweede halfjaar werk je aan je integrale propedeuse opdracht (IPO). Een performance die je zelf maakt, produceert en uitvoert. Dit vormt de afsluiting van je eerste jaar. Daarnaast maak je de balans op volgens de drie P's. Je beschrijft je Persoonlijke en Professionele ontwikkeling van het afgelopen jaar en maakt een Plan voor de toekomst.

Verdiepen

Het tweede jaar staat in het teken van verdiepen en werken aan je skills. Zo volg je vakken als ‘harmonie aan de piano’ en ‘compositie’. En leer je muziek analyseren, begrijpen en toepassen in het vak analyse/synthese.

Projecten
Ook doe je nieuwe ervaringen op tijdens projecten zoals het moderne dansproject en het Free Play project. Tijdens LAB werk je dit jaar ook met externe opdrachtgevers. Bijvoorbeeld voor het Nederlands Film Festival, filosofiefestival Brainwash of de stichting Care & Culture.

Profileren

Waarin wil jíj je verder verdiepen? Vanaf jaar 3 staat jouw artistieke ontwikkeling centraal.

Studiecoach
Samen met een studiecoach formuleer je je leervragen. Als maker ontwerp je vier performances waarin je je creatieve maakproces onderzoekt en doorloopt. Samen met anderen leer je conceptueel denken en van planvorming tot product te komen.

Profileringsruimte
Je krijgt de ruimte een groot deel van je programma zelf samen te stellen. Bijvoorbeeld met activiteiten buiten school, projecten en keuzevakken.

Projectweek
Tijdens de projectweek neem je deel aan een project binnen het conservatorium of bij andere HKU-schools.

Professionaliseren en afstuderen

In je afstudeerjaar werk je toe naar je 'proeve van bekwaamheid'. Dit bestaat uit drie onderdelen: stage, artistiek onderzoek en performance.

Stage
Je loopt een stage waarin je werkervaring opdoet. Dat kan van alles zijn: bij een theatergroep, concertpodium, in de reclamewereld of op een autonome of ideële werkplek.

Artistiek Onderzoek
Op basis van onderzoek ontwikkel je een verhaal of een idee dat je kunt delen. De vorm bepaal je zelf. Van een scriptie of een website tot een 'TED-talk', performance of een workshop: alles is mogelijk.

Performance
Je geeft een performance die je zelf ontwerpt en produceert. Vanuit je artistieke visie laat je zien dat je als zelfstandig maker en speler een performance in de wereld kunt zetten. Een performancecoach helpt je voor dialoog en kritische reflectie. Een commissie die bestaat uit interne en externe professionals beoordeelt of je klaar bent om de beroepspraktijk in te gaan.

Vakken die je kunt kiezen

Vanaf jaar 3 volg je keuzevakken. Bekijk welk vak bij jou past.
 • Een greep uit de keuzevakken:
  • Contrapunt
  • Ondernemerschap
  • Muziekgeschiedenis
  • Musician's Health
 • Analyse/synthese
  Ward van Woerkum
  Ruben Drenth

  Artistiek onderzoek
  Ned McGowan
  Annemarie Geerling

  Artistieke ontwikkeling
  Gijs Batelaan
  Monique Besten
  Jochem Braat
  Wiek Hijmans
  Tet Koffeman
  Esmée Olthuis
  Bart Soeters
  Eelco Topper
  Albert van Veenendaal
  e.a.

  Compositie/arrangeren
  Ned McGowan

  Dynamisch kunstenaarschap
  Myra Driessen

  Ensemble
  Gijs Batelaan
  Wiek Hijmans
  Ned McGowan
  Tobias Klein

  Exposure
  Tet Koffeman

  Geschiedenis en theorie van maken
  Annemarie Geerling

  Harmonische ontwikkeling
  Ward van Woerkum
  Ruben Drenth

  Instrumentaal spel
  Basgitaar
  Bart Soeters

  Drums
  Joost Kesselaar

  Gitaar
  George Dumitriu
  Wiek Heijmans
  Gijs Batelaan

  Piano
  Pieterjan Cramer
  Jochem Braat

  Saxofoon
  Esmée Olthuis

  Viool
  George Dumitriu

  Zang
  Marjet Spook
  Annelie Koning
  Kristina Fuchs

  Integrale propedeuse opdracht
  Monique Besten
  Rogier Hornman

  Interdisciplinary collaboration
  Rogier Hornman
  Wiek Hijmans

  Laboratorium
  Jeffrey Noordijk
  Esmée Olthuis

  Maakprocessen/performance
  Albert van Veenendaal

  Musical embodiment
  Iris van Peppen
  Francisca Rijken
  Joske Daamen

  Muzieksoftware
  Daniel Koomen

  Muzikaal leiderschap
  Esmée Olthuis

  Performance art
  Monique Besten
  Lidy Six

  Professionele ontwikkeling
  Juliette Bogers

  Stage
  Esmée Olthuis
  Hans Vermunt

  Studiecoaching
  Tet Koffeman

  Vocal playground
  Jeffrey Noordijk

  Bekijk hier de volledige docentenlijst van het Utrechts Conservatorium
Musician 3.0Wat maak je
Musician 3.0

Wat maak je bij ons

Tijdens de studie creëer je een eigen muziekperformance. Deze ontwerp én produceer je zelf. Vanuit je artistieke visie laat je zien dat je als zelfstandig maker en speler een performance in de wereld kunt zetten.

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben jij een Music Performance Artist. Je bent opgeleid tot improvisator, creative music maker en dynamisch ondernemer. Je krijgt de graad Bachelor of Music, die je als BMus achter je naam kunt zetten. Met deze graad is van alles mogelijk. Als Music Performance Artist kom je op verschillende plekken terecht; als muzikaal leider, instrumentalist, performer, componist, interdisciplinar maker, ondernemer, coach en onderwijsvernieuwer. Of je creëert een nieuw beroep.

In deze praktijkgerichte studie dagen we je uit om steeds de grenzen van je comfortzone als Musician 3.0 op te zoeken en te verleggen. In je beroep ga je dat ook doen, want alleen dán blijf je groeien, leren en ontwikkelen. Je blijft dus altijd op zoek naar nieuwe muzikale wegen. Omdat de wereld om je heen dat van je vraagt en vooral omdat je dat zelf wilt.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken.
Musician 3.0Actueel
Musician 3.0

Wat speelt er

Musician 3.0Aanmelden en toelating
Musician 3.0

Aanmelden en toelating

De studie is echt wat voor jou als je:

 • Je verder wilt ontwikkelen als muziekprofessional

Belangrijke Data

Alle toelatingen voor collegejaar 2022-2023 zullen plaatsvinden tussen 4 en16 april 2022. Zodra de toelatingsdata per instrument bekend zijn worden deze hier gepubliceerd.

Is er nog plek?

Aanmelden voor het studiejaar 2022-2023 kan tot 1 februari 2022.

Toelatingseisen, voorbeeldexamen en online niveautest

Meer informatie over de theorietoelating van een bacherloropleiding aan HKU Utrechts Conservatorium, inclusief toelatingseisen, voorbeeldexamens en een online test waarmee je je niveau test, vind je op deze pagina.

Selectieprocedure

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je de richting Musician 3.0.


Toelating

De toelating bestaat uit het uploaden van een vragenlijst en een thuisopdracht, een theoretisch- en praktisch examen. De theorie zal live plaatsvinden in maart. Het praktisch toelatingsexamen vindt live plaats bij het conservatorium, tussen 4 en 16 april 2022. Zorg dat je deze weken vrijhoudt!

Theoretisch examen

Het theoretisch examen zal worden afgenomen door één van de theoriedocenten. Het theorie examen zal ongeveer 30 minuten duren. Het bestaat uit een onderdeel algemene muziekleer en een luistervaardigheidtoets.

Toelatingsopdracht

Hieronder vind je de toelatingsopdracht.

Eisen praktisch toelatingsexamen (pdf)

Uitslag

Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 mei per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag. Dit komt omdat er soms meer kandidaten toelaatbaar zijn dan waar we plaats voor hebben.

Er zijn drie mogelijkheden:
 • Je bent toegelaten tot de bacheloropleiding
 • Je bent toegelaten tot de basisopleiding
 • Je bent afgewezen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

  Voor het aanschaffen van de laptop worden de volgende richtlijnen geboden vanuit de opleiding:
  - Apple Mac
  - Als DAW wordt over het algemeen Logic gebruikt, hoewel er ook met Ableton kan worden gewerkt
  - Er wordt gewerkt met MuseScore

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact