Master of Music - PerformanceDe studie

Master of Music - Performance

Over de studie

Opleiding
Master Music
Vorm
Voltijd
School
Utrechts Conservatorium
Graad
Master of Music
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Master
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
44739
Locatie(s)
Mariaplaats
E-mail
sz@hku.nl

Master of Music in het kort

 • Studie tot professioneel musicus op masterniveau
 • Persoonlijk studieplan dat past bij jouw ambities
 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Intensieve begeleiding van gespecialiseerde docenten en studiecoach
 • Mogelijkheid tot volgen van vakken van andere schools en onderwijsinstellingen

Wanneer is de Master of Music echt iets voor jou?

Uitvoerend musicus, cultureel ondernemer, producent of conceptueel ontwerper. Spreken deze rollen jou aan? En wil je je ontwikkelen tot een muziekprofessional met een sterke identiteit? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

Waarom de Master of Music bij HKU?

Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling: dat kun je bij ons verwachten. Je maakt je eigen studieplan en krijgt de ruimte om te experimenteren en te onderzoeken. Hierbij krijg je persoonlijke begeleiding van docenten met specialistische expertises en van een studiecoach. Verder doe je artistiek onderzoek en onderneem je een praktijkproject. Bijzonder aan deze master is dat je kunt kiezen uit keuzevakken, projecten, workshops, clinics en masterclasses. Zo bereid je je optimaal voor op het werkveld.


Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Master of Music scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor HKU Next Step, de nieuwsbrief met informatie over de masters van HKU.

Aanmelden voor de masternieuwsbrief
Master of Music - PerformanceWat leer je
Master of Music - Performance

Wat leer je bij ons?

Tijdens de master ontwikkel je je tot een muziekprofessional met een sterke identiteit. Je onderzoekt wat dat voor jou betekent en welke competenties je daarvoor wilt ontwikkelen. Zo word je ‘meester’ van je eigen leertraject - tijdens en ook na de masteropleiding - in jouw ontwikkeling tot professioneel musicus.

Studieplan

Je volgt hoofdvaklessen, doet onderzoek en loopt stage. Je schrijft onder begeleiding van je studiecoach en hoofdvakdocent een overkoepelend studieplan dat past bij jouw ambities. Dit studieplan leidt tot een vakkenpakket, onderzoeksvoorstel en praktijkprojectplan. Naast je studieplan schrijf je een motivatiebrief en krijg je feedback van de studiecoach. Verderop in je studie voeg je daar een reflectie en concrete doelen aan toe. Zo wordt duidelijk wat jij gaat doen om jezelf klaar te stomen voor het werkveld.

Vakken die je kunt kiezen

​Je kunt vakken volgen binnen HKU Utrechts Conservatorium. Bijvoorbeeld ensemblespel, podiumpresentatie, Music, Art & Culture of Learning Strategies. Ook kun je vakken volgen aan andere HKU-schools (zoals HKU Kunst en Economie en HKU Muziek en Technologie) of zelfs aan een andere onderwijsinstelling.

Docenten

Benieuwd naar van wie je les krijgt?

Bekijk hier de volledige docentenlijst van het Utrechts Conservatorium

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

  Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

Studieplan en Midterm

Tijdens de eerste weken schrijf je een studieplan dat past bij jouw ambities. Een studiecoach en de hoofdvakdocent helpen je hierbij. Tegelijk volg je groepslessen om te leren van je medestudenten.

Artistieke Ontwikkeling
Elke week volg je een hoofdvak: een les van 75 minuten. Afhankelijk van jouw profilering ontwikkel je hier uitsluitend verdiepende (instrumentale, vokale, creërende) vaardigheden, of een combinatie met verbredende (technologische, ondernemende, productionele, educatieve) vaardigheden. Met je hoofdvakdocent(en) bespreek je hoe je je artistieke plan kunt realiseren en hoe je eindperformance er uit gaat zien. Ook kun je een ondersteunend bijvak kiezen, correpetitie, of een keuzevak wat je helpt bij je artistieke profilering.

Artistiek Onderzoek
Ook kies je een onderzoeksgebied dat je interessant vindt. Na een paar lessen onderzoeksvaardigheden stel je een onderzoeksplan op. Daarna voer je het onderzoek uit.

Praktijkproject

Stage lopen bij een productiebureau, een educatieve instelling, boekingskantoor of een (leer- of speel)orkest zoals Phion. Het kan allemaal tijdens de praktijkopdracht. Zo onderzoek je of deze werkzaamheden bij jou passen. Je schrijft een projectplan. Na het uitvoeren van het project sluit je af met een evaluatie en reflectie.

Keuzevakken, samenspel en projecten
Een deel van het studieprogramma vul je geheel zelf in met keuzevakken, samenspel en/of projecten, zoals orkest- of Big Bandprojecten, of individuele band projecten. Je bepaalt zelf hoe je deze onderdelen een plek geeft in je studieprogramma.

Midterm Presentaties

De midterm presentaties van beide studiejaren vinden plaats in januari. Hier leg je aan een team van docenten uit hoe je je studie vormgeeft en hoe je hoofdvakontwikkeling verloopt in de context van je andere studieactiviteiten. Met je docenten bespreek je of je op de goede weg bent.

Afstuderen

Je sluit het tweede jaar van de masterstudie af met een eindperformance. Hierin laat je zien dat je de competenties van de Master of Music Performance hebt behaald. Deze eindperformance staat in het licht van de hele context waarin je je eigen studietraject hebt gerealiseerd.
Master of Music - PerformanceWat maak je
Master of Music - Performance

Wat maak je bij ons

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben jij een professioneel musicus met een eigen identiteit. Je krijgt de graad Master of Music, die je als MMus achter je naam kunt zetten. Met deze graad kun je van alles worden: vocalist, instrumentalist, componist, producer, sound designer of muziektechnoloog. Jij mag het zeggen.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken.
Master of Music - PerformanceActueel
Master of Music - Performance

Wat speelt er

Master of Music - PerformanceAanmelden en toelating
Master of Music - Performance

Aanmelden en toelating

De master is echt wat voor jou als je als professioneel music performer verder wilt verdiepen of verbreden. Dat kan excellentie in je specialisme zijn, of brede inzetbaarheid in een door jou gekozen profilering.

Tijdens het toelatingsexamen beoordelen we of de master bij je past.

Belangrijke data

Alle praktijktoelatingen zullen plaatsvinden van 2 t/m 12 april 2024 op locatie.

Is er nog plek?

Aanmelden voor het studiejaar 2024-2025 kan tot 1 februari 2024.

Vooropleiding

Je kunt deze masterstudie volgen als je een relevante vooropleiding op hbo-niveau zoals Bachelor of Music of Bachelor of Music in Education hebt afgerond. Of als je een vergelijkbare opleiding in het buitenland hebt gevolgd.

Toelatingsprocedure

Het toelatingsexamen bestaat uit twee onderdelen:
 • Na je aanmelding via Studielink ontvang je de thuisopdracht. De deadline voor het aanleveren van de thuisopdracht is 1 februari 2024.
 • Het praktische toelatingsexamen zal tussen 2 en 12 april 2024 op locatie plaatsvinden.

  Uitzondering Beiaard
  Voor de richting Beiaard zal het praktisch toelatingsexamen in juni 2024 plaatsvinden. De kandidaten die zich voor deze richting hebben aangemeld ontvangen t.z.t. een aparte uitnodiging voor het praktisch toelatingsexamen.

  Toelatingsopdrachten
  Voor het praktisch toelatingsexamen vragen we je alvast om enkele toelatingsopdrachten voor te bereiden. Let op: voor de Master of Music Compositie gelden andere toelatingsopdrachten. Na je aanmelding ontvang je hierover meer informatie.

  Hieronder vind je alle informatie waaraan je opdrachten moeten voldoen:
  Toelatingsopdracht Master of Music (pdf)

Selectieprocedure

Hieronder vind je een korte samenvatting van de selectieprocedure.

Meld je via Studielink aan voor de Master of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je het specifieke hoofdvak.

Toelating

De toelating bestaat uit het uploaden van een thuisopdracht en een pratkisch toelatingsexamen.

Het praktisch toelatingsexamen vindt live plaats bij het conservatorium van 2 t/m 12 april 2024. Zorg dat je deze weken vrijhoudt!

Let op: dit geldt óók voor doorstromers vanuit het bachelorprogramma van HKU Utrechts Conservatorium.

Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 mei per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag. Dit komt omdat er soms meer kandidaten toelaatbaar zijn dan waar we plaats voor hebben.

Er zijn drie mogelijkheden:

 • Je bent toegelaten tot de masteropleiding
 • Je bent toegelaten tot de pre-master
 • Je bent afgewezen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

  Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact