Master of Music - PerformanceDe studie

Master of Music - Performance

Over de studie

Opleiding
Master Muziek
Vorm
Voltijd
School
Utrechts Conservatorium
Graad
Master of Music
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Master
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
44739
Locatie(s)
Mariaplaats
E-mail
sz@hku.nl

Master of Music - Performance in het kort

Tijdens de master ontwikkel je je tot een muziekprofessional met een sterke identiteit. Je onderzoekt wat dat voor jou betekent en welke competenties je daarvoor wilt ontwikkelen. Zo word je ‘meester’ van je eigen leertraject - tijdens en ook na de masteropleiding - in jouw ontwikkeling tot professioneel musicus.
  • Neem de regie over je eigen ontwikkeling; maak een persoonlijk studieplan dat past bij jouw ambities
  • Grote mate van flexibiliteit; iedere masterstudent volgt een uniek studieplan
  • Ontwikkel jezelf in een ruimte context, altijd gericht op wat je nodig hebt in het werkveld
  • Begeleiding van gespecialiseerde docenten die midden in het werkveld staan
  • Studeren in een kleinschalige en vertrouwde omgeving met veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling

Wanneer is de Master of Music - Performance echt iets voor jou?

De Master of Music is er voor studenten met een duidelijke ontwikkelbehoefte na het behalen van hun bachelor. Die behoefte kan zowel gericht zijn op de breedte als in de diepte. We gaan ervan uit dat je na het behalen van je bachelor je vak als musicus op professioneel niveau beheerst. De vraag is nu; wat wil je er mee bereiken? Waar sta je nu en waar wil je over twee jaar zijn? Misschien wil je na het behalen van je bachelor je artistieke profiel of muzikale praktijk verdiepen. Of je wilt je productionele of onderzoeksvaardigheden aanscherpen. Hoe je je vaardigheden en professionaliteit ook verder wilt ontwikkelen; het kan met de Master of Music.

Waarom de Master of Music bij HKU?

Regie over je eigen ontwikkeling

Bij de Master of Music ontwerp je zelf je curriculum op basis van je ambities. Natuurlijk helpen we je hierbij. We beginnen met een open gesprek aan de hand van vragen als: wie ben je als musicus? Wat is jouw ambitie? En waar zie je jezelf over twee jaar staan? Docenten ondersteunen je ontwikkeling door hun vakmatige expertise aan je over te dragen. Dat kunnen technische vaardigheden zijn, maar ook kwaliteiten op het gebied van artistiek en muzikaal leiderschap. Docenten hebben ook een coachende rol; door te luisteren naar wat je wil en je op basis hiervan te inspireren en te adviseren.

Leren in een ruime context

Het werkveld van een musicus is breed en divers. Om je zo goed mogelijk te ondersteunen in de ontwikkeling van je professionele carrière leer je tijdens de Master of Music in een ruime context. Je verdiept de kennis en vaardigheden die je al hebt maar maakt ook kennis met nieuwe perspectieven, werk- en onderzoekspraktijken. Als student krijg je les van docenten van het hele conservatorium en zelfs van heel HKU. Samen helpen we je met het beantwoorden van de vraag wat je wilt bereiken, met veel ruimte voor maker- en ondernemerschap.

Deskundig docententeam

Bij HKU staat een betrokken en bevlogen docententeam voor je klaar. Het zijn deskundigen op hun vakgebied en zeer betrokken bij het werkveld. Onze docenten zijn vaak te vinden op podia in binnen- en buitenland. Ze weten wat speelt en wat je als musicus nodig hebt.

Gezonde leer- en werkomgeving

We hechten veel waarde aan een gezonde leer- en werkomgeving. Onze opleiding is relatief kleinschalig; hierdoor zijn de lijntjes kort en weten we elkaar snel en gemakkelijk te vinden. We besteden veel tijd en aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Dat kan op artistiek of muzikaal gebied zijn, maar ook op het gebied van fysiek en mentaal welzijn. Ieder mens is uniek; de begeleiding van iedere individuele student is dat daarom ook.

Authentieke, historische locatie

Bij HKU studeer je in de prachtige, historische omgeving van onze locatie Mariaplaats. Twee gebouwen met een rijke geschiedenis, middenin Utrecht met uitzicht op de Dom. HKU Utrechts Conservatorium viert in collegejaar 25/26 het 150-jarig jubileum en is hiermee een van de oudste muziekopleidingen van Nederland. Verleden en heden ontmoeten elkaar; de verhalen uit de geschiedenis resoneren met de verhalen en muziek van vandaag.


Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Master of Music scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor HKU Next Step, de nieuwsbrief met informatie over de masters van HKU.

Aanmelden voor de masternieuwsbrief
Master of Music - PerformanceWat leer je
Master of Music - Performance

Wat leer je bij ons?

Tijdens de Master of Music leer je je ontwikkelen tot de professionele musicus die jij wilt zijn. De richting die je op wilt bepaalt hoe je leertraject eruitziet. Dit is voor iedere masterstudent anders.

Studieplan

Je schrijft onder begeleiding van je mentor en hoofdvakdocent een overkoepelend studieplan dat past bij jouw ambities. Zo maak je duidelijk wat jij gaat doen om jezelf klaar te stomen voor het werkveld.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

    Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

Studieplan en Midterm

Tijdens de eerste weken schrijf je een studieplan dat past bij jouw ambities. Een studiecoach en de hoofdvakdocent helpen je hierbij. Tegelijk volg je groepslessen om te leren van je medestudenten.

Artistieke Ontwikkeling
Elke week volg je een hoofdvak: een les van 75 minuten. Afhankelijk van jouw profilering ontwikkel je hier uitsluitend verdiepende (instrumentale, vokale, creërende) vaardigheden, of een combinatie met verbredende (technologische, ondernemende, productionele, educatieve) vaardigheden. Met je hoofdvakdocent(en) bespreek je hoe je je artistieke plan kunt realiseren en hoe je eindperformance er uit gaat zien. Ook kun je een ondersteunend bijvak kiezen, correpetitie, of een keuzevak wat je helpt bij je artistieke profilering.

Praktijkproject

Stage lopen bij een productiebureau, een educatieve instelling, boekingskantoor of een (leer- of speel)orkest zoals Phion. Het kan allemaal tijdens de praktijkopdracht. Zo onderzoek je of deze werkzaamheden bij jou passen. Je schrijft een projectplan. Na het uitvoeren van het project sluit je af met een evaluatie en reflectie.

Keuzevakken, samenspel en projecten
Een deel van het studieprogramma vul je geheel zelf in met keuzevakken, samenspel en/of projecten, zoals orkest- of Big Bandprojecten, of individuele band projecten. Je bepaalt zelf hoe je deze onderdelen een plek geeft in je studieprogramma.

Midterm Presentaties

De midterm presentaties van beide studiejaren vinden plaats in januari. Hier leg je aan een team van docenten uit hoe je je studie vormgeeft en hoe je hoofdvakontwikkeling verloopt in de context van je andere studieactiviteiten. Met je docenten bespreek je of je op de goede weg bent.

Artistiek onderzoek

Een integraal onderdeel van de MA of Music is artistiek onderzoek. Tijdens dit onderzoek duik je diep in een vraagstuk gerelateerd aan je artistieke visie. Je voegt verschillende kanten van praktijkgericht onderzoek samen om zo je vakmanschap verder te ontwokkelen. Een combinatie van leren, reflectief oefenen, kritisch onderzoeken en experimenteren stelt je in staat om je creatieve en intellectuele grenzen te verleggen. Door je werk te documenteren met referentie-opnames leer je hoe je je artistieke ontwikkeling zichtbaar maakt aan anderen. Je werkt onder begeleiding van ervaren mentoren, neemt deel aan gezamenlijke discussies en deelt je bevindingen. Dit alles om je unieke artistieke stem te verfijnen.

Afstuderen

Je sluit het tweede jaar van de masterstudie af met een eindperformance. Hierin laat je zien dat je de competenties van de Master of Music Performance hebt behaald. Deze eindperformance staat in het licht van de hele context waarin je je eigen studietraject hebt gerealiseerd.
Master of Music - PerformanceWat maak je
Master of Music - Performance

Wat maak je

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben jij een professioneel musicus met een eigen identiteit. Je krijgt de titel Master of Music, die je als MMus achter je naam kunt zetten. Als MMus ga je aan de slag in een hybride beroepspraktijk. Onze alumni zijn actief als vocalist, instrumentalist, componist, producer, sound designer, muziektechnoloog, cultureel ondernemer, conceptueel ontwerper, muzikaal leider of combinatie hiervan.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken.
Master of Music - PerformanceActueel
Master of Music - Performance

Wat speelt er

Master of Music - PerformanceAanmelden en toelating
Master of Music - Performance

Aanmelden en toelating

De master is echt wat voor jou als je als professioneel music performer verder wilt verdiepen of verbreden. Dat kan excellentie in je specialisme zijn, of brede inzetbaarheid in een door jou gekozen profilering.

Tijdens het toelatingsexamen beoordelen we of de master bij je past.

Belangrijke data

Alle praktijktoelatingen zullen plaatsvinden van 31 maart t/m 11 april 2025 op locatie.

Is er nog plek?

Aanmelden voor het studiejaar 2025-2026 kan van 1 oktober 2024 tot 1 februari 2025.

Vooropleiding

Je kunt deze masterstudie volgen als je een relevante vooropleiding op hbo-niveau zoals Bachelor of Music of Bachelor of Music in Education hebt afgerond. Of als je een vergelijkbare opleiding in het buitenland hebt gevolgd.

Toelatingsprocedure

Het toelatingsexamen bestaat uit twee onderdelen:
  • Na je aanmelding via Studielink ontvang je de thuisopdracht.
  • Het praktische toelatingsexamen zal tussen 31 maart t/m 11 april 2025 op locatie plaatsvinden.

    Uitzondering Beiaard
    Voor de richting Beiaard zal het praktisch toelatingsexamen in juni 2025 plaatsvinden. De kandidaten die zich voor deze richting hebben aangemeld ontvangen t.z.t. een aparte uitnodiging voor het praktisch toelatingsexamen.

    Toelatingsopdrachten
    Voor het praktisch toelatingsexamen vragen we je alvast om enkele toelatingsopdrachten voor te bereiden. Let op: voor de Master of Music Compositie gelden andere toelatingsopdrachten. Na je aanmelding ontvang je hierover meer informatie.

    Hieronder vind je alle informatie waaraan je opdrachten moeten voldoen:
    Toelatingsopdracht Master of Music (pdf)

Selectieprocedure

Hieronder vind je een korte samenvatting van de selectieprocedure.

Meld je via Studielink aan voor de Master of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je het specifieke hoofdvak.

Toelating

De toelating bestaat uit het uploaden van een thuisopdracht en een pratkisch toelatingsexamen.

Het praktisch toelatingsexamen vindt live plaats bij het conservatorium van 31 maart t/m 11 april 2025. Zorg dat je deze weken vrijhoudt!

Let op: dit geldt óók voor doorstromers vanuit het bachelorprogramma van HKU Utrechts Conservatorium.

Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 mei per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag. Dit komt omdat er soms meer kandidaten toelaatbaar zijn dan waar we plaats voor hebben.

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Je bent toegelaten tot de masteropleiding
  • Je bent toegelaten tot de pre-master
  • Je bent afgewezen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

    Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact