Thuisblijven voor het Stay Home Music Festival

Interview met Ayla Losada

Wat doe je als muzikant wanneer je door de coronacrisis voorlopig niet meer kunt optreden en ook geen inkomsten hebt? HKU Utrechts Conservatorium-studente Ayla Losada deed iets bijzonders. Zij zette samen met haar vriend en muzikant Alberto Pérez (Bom-B Music) en mensen van het Libero Strijkorkest een online muziekfestival met donatiesysteem op: het Stay Home Music Festival.

Wereldmuziek uit Brazilië, jazz uit de Verenigde Staten of klassieke muziek vanuit Nederland. De artiesten die optreden op het Stay Home Music Festival spelen verschillende genres en komen uit de hele wereld. De overeenkomst: ze treden vanwege de lockdowns in veel landen vanuit hun eigen woonkamer op via een livestream op Facebook. Als publiek kun je genieten van de muziek én de muzikant steunen door een financiële donatie te doen.

Ayla vertelt: 'We begonnen met een paar concerten op één dag. Inmiddels zijn we een paar duizend volgers op Facebook en Instagram rijker, is het festival iedere twee weken op zaterdag en organiseren we vrijdag 1 en zaterdag 2 mei een vijfde editie van maar liefst twee dagen. Een echt festival dus!

Onder de indruk

De 22-jarige masterstudente speelt cello, maar heeft zelf nog niet opgetreden op het festival. In plaats daarvan werkt zij juist hard achter de schermen en is verantwoordelijk voor de programmering. Dat betekent dat ze voor iedere editie zo'n dertigtal aanmeldingen van muzikanten beluistert en uiteindelijk zes mensen selecteert die mogen optreden. 'Het is voor mij de eerste keer om niet als muzikant betrokken te zijn bij een festival, maar juist aan de andere zijde te staan. Ik leer opeens hoe ik klanten moet behandelen, e-mails moet schrijven en hoe de financiën werken. Ik ontdek veel nieuwe muziek en leer heel veel andere, nog onbekende, makers kennen. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau van sommige mensen.'

Off-line

Het geld dat met de optredens wordt opgehaald komt ten goede aan de muzikanten en organisatie. Vanwege het verbod op evenementen tot 1 september loopt het Stay Home Music Festival voorlopig nog door. Maar wat als daarna alle corona-maatregelen worden opgeheven? Ayla: 'Dan wordt het misschien wel tijd voor een echt offline Don't Stay Home Music Festival!'

tekst: Hester Marijnis