Laurens de Man wint de Nederlandse Muziekprijs

  • 08 maart 2024
Hoofdvakdocent orgel krijgt Nederlandse Muziekprijs van staatssecretaris van Cultuur
Laurens de Man wint de Nederlandse Muziekprijs
Laurens de Man heeft de Nederlandse Muziekprijs van het Fonds Podiumkunsten gewonnen. Op donderdag 7 maart kreeg hij de prijs uitgereikt door demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media, Fleur Gräper-van Koolwijk. De Man is hoofdvakdocent orgel bij HKU Utrechts Conservatorium.

Laurens de Man is de eerste organist die deze prijs wint. De onderscheiding is de meest prestigieuze erkenning voor een musicus in de klassieke muziek, toegekend door het Fonds Podiumkunsten namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De commissie over Laurens de Man
‘Als Laurens de Man achter het orgel plaatsneemt, ontstaat een energiek optreden met verrassend goed doordachte samenstelling van het programma en eigenzinnige presentatie. De commissie is onder de indruk van zijn intelligente virtuositeit en zijn persoonlijke, vindingrijke gebruik van kleuren in uitgesproken klankregistraties, in zijn uitvoering van zowel bekend als onbekend repertoire.’

Hoofdvakdocent orgel HKU
Laurens de Man is sinds september 2023 benoemd als hoofdvakdocent orgel aan het HKU Utrechts Conservatorium en tevens docent bijvak klassiek piano voor jazzpianisten aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2012 vervult De Man de rol van hoofdorganist in de Utrechtse Janskerk en in de periode 2022-2023 was hij 'Organist in Residentie' van het Contiusorgel in Leuven.

De veelzijdige musicus De Man studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn vervolgstudie aan de Universität der Künste in Berlijn behaalde hij in 2019 met de hoogste cijfers. Naast zijn solocarrière is De Man actief als pianist van het Chimaera Trio, waar hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis speelt en arrangeert.

Over de Nederlandse Muziekprijs
Winnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Ze werken daarbij samen met musici uit binnen- en buitenland. Na afloop van het traject adviseert de commissie van de Nederlandse Muziekprijs het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend. De commissie bestaat uit: Mauricio Fernandez, Ad 's-Gravesande, Marcel Mandos, Simone Meijer, Bart Visman, Ralph van Raat en Karin Manuel als onafhankelijk voorzitter.

Eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder anderen bariton Raoul Steffani, blokfluitist Lucie Horsch, violiste Janine Jansen en pianist Ronald Brautigam.