Klassieke MuziekDe studie
Opleiding
Bachelor of Music
Vorm
Voltijd
School
Utrechts Conservatorium
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
34739
E-mail
sz@hku.nl

Klassieke Muziek in het kort

  • Muziekstudie over de fuga’s van Bach tot de klankwolken van Ligeti
  • Expert worden op je instrument én verschillende stijlen leren kennen
  • Les krijgen van bekende en betrokken musici
  • Samenwerken met verschillende schools, zoals HKU Theater en HKU Beeldende Kunst
Meer weten? Bekijk deze talkshow opgenomen tijdens de Open Dag in november 2020 waarin studieleiders Joop van Deuren en Cecile Rongen en tutor Marijke Arnold onder leiding van docent Anne-Maartje Lemerijs in gesprek gaan over de opleiding Klassieke Muziek.

Bekijk talkshow

Wanneer is Klassiek Muziek echt iets voor jou?

Natuurlijk heb je een passie voor klassieke muziek. Ook wil je jouw passie overbrengen op je publiek, mede-musici en leerlingen. Je maakt anderen enthousiast over de verschillende toepassingen van klassieke muziek. Herken je jezelf hierin? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

Waarom Klassieke Muziek bij HKU?

Bij ons onderzoek je nieuwe manieren om klassieke muziek in te zetten in de 21e eeuw. Je leert je eigen verhaal te vertellen en je werkt samen met studenten van verschillende schools, zoals HKU Theater, HKU Beeldende Kunst en HKU Muziek en Technologie. Samen vorm je ensembles en wissel je ervaringen uit. Wil je na je bachelor in de master overstappen naar een historisch instrument? Dat kan. Kies dan tijdens je bachelor Klassieke Muziek een bijvak binnen de Historische afdeling.

Je krijgt tijdens je studie altijd persoonlijke begeleiding. Onze docenten zijn bekende musici en voelen zich betrokken bij jouw werk. Bijzonder aan deze studie is dat de afdeling nauw samenwerkt met bijvoorbeeld het PHION. Dit betekent dat jij als hogerejaars bachelor- en masterstudent kans maakt op een stageplaats in dit orkest.


Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Bachelor of Music scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Klassieke MuziekWat leer je
Klassieke Muziek

Wat leer je bij ons

Je wordt expert op je instrument, leert verschillende stijlen kennen en onderzoekt je eigen talenten. Je ontwikkelt een scherp oog voor nieuwe mogelijkheden en manieren om je publiek te bereiken. Na deze studie ben jij een echte muzikale professional.

Projectweken

Een aantal keer per jaar neem je deel aan een project. Tijdens deze projectweken verdiep je je een week lang in één onderwerp zoals een opera of een orkestproject. Op deze manier raak je bekend en vertrouwd met het werkveld. In je projectweek werk je intensief samen en werk je toe naar een eindpresentatie. Vaak is dat een concert.

Coaching en profilering

Tijdens de hele studie krijg je begeleiding; niet alleen van je hoofdvakdocent, maar ook van docenten die andere vakken geven.

Studieverloop

Verkennen en Oriënteren

Je krijgt hoofdvaklessen en besteedt aandacht aan onderzoek. Je ontwikkelt een breed vakmanschap en leert specifieke technieken die horen bij specifieke stijlen.

Verbinding met publiek
Ook leer je tijdens uitvoeringen de verbinding te leggen met je publiek. Je geeft uitleg over de historische context van een stuk. Bijvoorbeeld welke stemming gebruikt werd en waarom.

Theorieles
Naast hoofdvaklessen krijg je theorieles. Denk aan muziektheorie, en solfège, harmonie en analyse. Je verkent onderwerpen als tonaliteit, modaliteit, ritme en instrumentatie. Je schrijft zelf korte passages.

Verdiepen

Ook in het tweede jaar volg je verschillende vakken. Daarnaast kies je een koor, bijvoorbeeld het Barok-renaissance koor. Ook ontwikkel je je als docent. Je volgt methodieklessen gericht op jouw instrument(groep). Ook volg je algemene lessen over educatie zoals didactiek. Hoe bouw je bijvoorbeeld een les op?

Stage
Je loopt stage bij docenten in het werkveld. Je observeert én geeft zelf les. Ook doe je een stage waarin je werkt met een groep zoals een leerorkest.

Profileren

Vanaf het derde jaar werp je samen met een studiecoach een blik op de toekomst.
Samen met een studiecoach bespreek je waar jouw kracht ligt. En welke vakken en andere activiteiten daarbij aansluiten. Je vult je jaar met activiteiten buiten school en keuzevakken.

Afstuderen

Ook het laatste jaar biedt ruime voor buitenschoolse activiteiten, projecten of keuzevakken. En je gaat natuurlijk afstuderen.

Eindonderzoek
Je sluit de bachelor af met een onderzoek waarin jouw visie op educatie duidelijk naar voren komt. Dit baseer je op bronnen zoals boeken, interviews of methodes.

Vakken die je kunt kiezen

Je kiest een van de volgende hoofdvakken. In jaar 3 kies je een of meerdere keuzevakken. In de eerste twee jaar van je studie krijg je standaard pianoles. Bekijk de hoofdvakken en een greep uit de keuzevakken.
    • Strijkinstrumenten: viool, altviool, cello, contrabas
    • Blaasinstrumenten: fluit, hobo, klarinet, saxofoon, trompet
    • Overige instrumenten: piano, harp, orgel, beiaard
    • Zang
    • Koordirectie
    • Compositie
    • Kerkmuziek
    Aanschuifonderwijs kerkmuziek
    Wil je kerkmuziek studeren terwijl je orgel of koordirectie studeert aan een ander conservatorium? Dat kan! Je kunt kosteloos aanschuiven bij de kerkmuzikale vakken die gegeven worden aan het Utrechts Conservatorium. Hier word je voorbereid op de kerkelijke examens Hymnologie, Liturgiek, Cantoraat en Kerkelijk orgelspel. De lessen vinden in de reguliere lesweken plaats op iedere woensdag. De lessen zijn toegankelijk voor studenten met een propedeuse orgel of koordirectie. Informeer naar de mogelijkheden via cecile.rongen@hku.nl.
  • Een greep uit de keuzevakken:
    • Toegepaste analyse
    • Muziek en zingeving
    • Contrapunt
    • Basso continuo
    • Podiumvaardigheden
    • Creative music making
    • Projectrealisatie
    • Musician's Health

Docenten

  • Altviool
    Annemarie Konijnenburg
    Mikhail Zamtsov

    Arrangeren
    Willem van Merwijk

    Cello
    Jeroen den Herder
    Timora Rosler

    Compositie
    Caroline Ansink
    Jeroen d'Hoe

    Contrabas
    Quirijn van Regteren Altena

    Correpetitie
    Leon Bak
    Carl van Reenen
    Mariken Zandvliet

    Declamatie
    Luca Avanzi (Italiaans)
    Anna Kramer (Duits)
    José Lieshout - van de Sande (Frans)

    Drama
    Gusta Gerritsen Teengs

    Dwarsfluit
    Aldo Baerten
    Doretthe Janssens - historische fluiten

    Educatievakken
    Heleen Gerretsen (kerndocent)

    Hobo
    Ernest Rombout

    Kamermuziek
    Ernest Rombout
    Sebastian Koloski

    Kerkmuziek
    Mark Lippe (kerndocent)

    Klarinet
    Harrie Troquet
    Celeste Zewald

    Koordirectie en koorpracticum
    Rob Vermeulen

    Musician's health
    Criss Taylor

    Muziekgeschiedenis
    Arnoud Heerings

    Muziektheorie
    Daan van den Hurk
    Eeuwe de Jong (kerndocent)
    Mark Lippe
    Kees van Unen

    Piano
    Sebastian Colombo Garcia
    Henry Kelder (kerndocent)
    Klara Wurtz

    Podiumtraining
    Wilfred van de Peppel

    Productievakken
    Aart de Jong
    Eelco Topper

    Saxofoon
    Johan van der Linden (kerndocent)

    Trompet
    Arto Hoornweg

    Viool
    Chris Duindam (kerndocent)
    Lis Huibers - Perry (kerndocent)
    Eeva Koskinen
    Carla Leurs
    Hebe Mensinga

    Zang
    Selma Harkink
    Karin van der Poel (kerndocent)
    Dobrinka Voolstra - Yankova

    Bekijk hier de volledige docentenlijst van het Utrechts Conservatorium
  • Aldo Baerten is fluitsolist bij Antwerp Symphony Orchestra en geeft les aan de conservatoria Antwerpen, Utrecht en Köln/Aachen. Hij heeft een grote passie voor kamermuziek en brengt zijn passie en kennis graag over naar een jongere generatie. Aldo heeft zijn eigen zomercursus International Flute Seminar Bruges. De meeste oudstudenten van Aldo Baerten spelen in orkesten, moderne muziek, of geven les, en dit op 4 continenten. Aldo studeerde zelf bij Peter-Lukas Graf, Gaby Pas van Riet en Philippe Boucly.

  • Componist, pianist en musicoloog Jeroen D’hoe (1968) behaalde een doctoraat in compositie aan The Juilliard School (New York), naast masters in Musicologie (KU Leuven) en in compositie en piano (LUCA School of Arts). Hij won de Nationale Koningin Elisabeth Compositiewedstrijd (2003), de SABAM-prijs voor Compositie (2003) en de Gouden Klaproos (SABAM) voor zijn oeuvre (2008). Jeroen D’hoe is een veelzijdig componist die vanuit hedendaags-klassieke muziek uiteenlopende dialogen aangaat met andere muzikale stijlen (jazz, pop) en andere kunstvormen (video, schilderkunst, animatiefilm), vaak in opdracht van orkesten, festivals en musea.

    Jeroen D’hoe is professor popmuziek aan de KU Leuven (Musicologie) en docent compositie aan LUCA School of Arts (Campus Lemmens) en aan het Utrechts Conservatorium. Jeroen D’hoe ontving het BAEF (Belgian American Educational Foundation) fellowship (1998).

  • Johan van der Linden studeerde klassiek saxofoon aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij deed masterclasses bij Frederick Hemke, André Beun, Jean Marie Londiex, Iwan Roth, Daniel Deffayet en François Daneels. Ook was hij primarius van het wereldberoemde Aurelia Saxofoonkwartet van 1982 tot 2013. Voor de Aurelia schreef hij vele arrangementen en ontving hij vele prijzen. Zo won hij in 1988 met Aurelia's de 'Edison Klassiek', een prestigieuze prijs voor de beste CD-opname van dat jaar.
  • Mikhail Zemtsov heeft een rijke carrière ontwikkeld als altviolist, docent en dirigent. Als solist trad hij op met o.a het Luxembourg Filharmonisch, Wiener Volksoper, het Residentie Orkest o.l.v. Neeme Jarvi en Jaap van Zweden. Mikhail is verbonden aan HKU Utrechts Conservatorium en Koninklijk Conservatorium Den Haag. Meerdere van zijn studenten zijn wonnen diverse internationale concoursen en orkestaudities. Hij is lid van het Utrecht String Quartet, Duo Macondo, Zemtsov Altviool Kwartet. Mikhail studeerde altviool, compositie en orkestdirectie aan de conservatoria van Moskou, Londen, Hamburg, Vilnius en Maastricht met onder andere Michael Kugel. Mikhail is prijswinnaar van de Eerste internationale altviool compettie (Wenen, 1998).
Klassieke MuziekWat maak je
Klassieke Muziek

Wat maak je bij ons?

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben je expert op het gebied van klassieke muziek. Je krijgt de graad Bachelor of Music, die je als BMus achter je naam kunt zetten. Met deze graad kun je op allerlei plekken aan de slag. In een ensemble of orkest, of als solist, docent, organisator of muzikaal leider: jij hebt het voor het zeggen. Als specialist voel je je na deze studie thuis in verschillende rollen in het werkveld.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken.
Klassieke MuziekActueel
Klassieke Muziek

Wat speelt er

Klassieke MuziekAanmelden en toelating
Klassieke Muziek

Aanmelden en toelating

De studie is echt wat voor jou als je:
  • Een passie hebt voor klassieke muziek
  • Jezelf wilt ontwikkelen tot breed geschoold klassiek musicus, die ook inzetbaar is in educatie en productie
  • Je later je eigen onderneming wilt runnen als klassiek musicus
  • Je geïnteresseerd bent in het spelen van kamermuziek
  • Je nieuwsgierig bent naar toepassingen zoals community music en vaardig wil zijn in het lesgeven aan individuen en groepen, op je instrument en/of met je stem.
Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Meld je aan!

Belangrijke data

Toelatingdata per instrument voor Klassieke Muziek 2022:
Instrument Toelatingsdata praktijk
altviool 5 en 7 april
beiaard nog nader te bepalen datum in juni
cello 1 en 2 april
compositie 4 april
contrabas 5 april
fluit 5, 6 en 12 april
harp nog nader te bepalen
hobo 4 en 5 april
kerkmuziek 12 april
klarinet 8 en 13 april
koordirectie 6 en 8 april
orgel 12 april
piano 4, 5 en 11 april
saxofoon 4 en 5 april
viool 4, 6, 7, 8 en 11 april
zang 6, 12 en 13 april


Let op: Alle genoemde data zijn onder voorbehoud; er kunnen data vervallen en/of worden toegevoegd!

Is er nog plek?

Aanmelden voor het studiejaar 2022-2023 kan tot 1 februari 2022.

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Toelatingseisen, voorbeeldexamen en online niveatest

Meer informatie over de theorietoelating van een bacherloropleiding aan HKU Utrechts Conservatorium, inclusief toelatingseisen, voorbeeldexamens en een online test waarmee je je niveau test, vind je op deze pagina.

Selectieprocedure

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je het hoofdvak van de richting Klassieke Muziek.


Toelating

De toelating bestaat uit het uploaden van een vragenlijst, een theoretisch- en praktisch examen. De theorie zal online plaatsvinden in februari en maart. Het praktisch toelatingsexamen vindt live plaats bij het conservatorium, tussen 4 en 16 april 2022. Zorg dat je deze weken vrijhoudt!

Theoretisch examen

Het theoretisch examen zal online worden afgenomen door één van de theoriedocenten. Het theorie examen zal ongeveer 30 minuten duren. Het bestaat uit een onderdeel algemene muziekleer en een luistervaardigheidtoets.

Hieronder vind je de de toelatingsopdrachten per instrument.

Altviool (pdf)
Beiaard (pdf)
Cello (pdf)
Compositie (pdf)
Contrabas (pdf)
Fluit (pdf)
Harp (pdf)
Hobo (pdf)
Klarinet (pdf)
Koordirectie (pdf)
Orgel (pdf)
Piano (pdf)
Saxofoon (pdf)
Trompet (pdf)
Viool (pdf)
Zang (pdf)

Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 mei per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag. Dit komt omdat er soms meer kandidaten toelaatbaar zijn dan waar we plaats voor hebben.

Er zijn drie mogelijkheden:

  • Je bent toegelaten tot de bacheloropleiding
  • Je bent toegelaten tot de basisopleiding
  • Je bent afgewezen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

    Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact