Klassieke MuziekDe studie
Opleiding:
Bachelor of Music
Vorm:
Voltijd
School:
Utrechts Conservatorium
Graad:
Bachelor of Music
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Engels|Nederlands
CROHO-code:
34739

Klassieke Muziek in het kort

 • Muziekstudie over de fuga’s van Bach tot de klankwolken van Ligeti
 • Expert worden op je instrument én verschillende stijlen leren kennen
 • Les krijgen van bekende en betrokken musici
 • Samenwerken met verschillende schools, zoals HKU Theater en HKU Beeldende Kunst
Meer weten? Bekijk deze talkshow opgenomen tijdens de Open Dag in november 2020 waarin studieleiders Joop van Deuren en Cecile Rongen en tutor Marijke Arnold onder leiding van docent Anne-Maartje Lemerijs in gesprek gaan over de opleiding Klassieke Muziek.
 

Bekijk talkshow

Wanneer is Klassiek Muziek echt iets voor jou?

Natuurlijk heb je een passie voor klassieke muziek. Ook wil je jouw passie overbrengen op je publiek, mede-musici en leerlingen. Je maakt anderen enthousiast over de verschillende toepassingen van klassieke muziek. Herken je jezelf hierin? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

Waarom Klassieke Muziek bij HKU?

Bij ons onderzoek je nieuwe manieren om klassieke muziek in te zetten in de 21e eeuw. Je leert je eigen verhaal te vertellen en je werkt samen met studenten van verschillende schools, zoals HKU Theater, HKU Beeldende Kunst en HKU Muziek en Technologie. Samen vorm je ensembles en wissel je ervaringen uit. Wil je na je bachelor in de master overstappen naar een historisch instrument? Dat kan. Kies dan tijdens je bachelor Klassieke Muziek een bijvak binnen de Historische afdeling.
 
Je krijgt tijdens je studie altijd persoonlijke begeleiding. Onze docenten zijn bekende musici en voelen zich betrokken bij jouw werk. Bijzonder aan deze studie is dat de afdeling nauw samenwerkt met bijvoorbeeld het PHION. Dit betekent dat jij als hogerejaars bachelor- en masterstudent kans maakt op een stageplaats in dit orkest.


Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Bachelor of Music scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Klassieke MuziekWat leer je
Klassieke Muziek

Wat leer je bij ons

Je wordt expert op je instrument, leert verschillende stijlen kennen en onderzoekt je eigen talenten. Je ontwikkelt een scherp oog voor nieuwe mogelijkheden en manieren om je publiek te bereiken. Na deze studie ben jij een echte muzikale professional.

Projectweken

Een aantal keer per jaar neem je deel aan een project. Tijdens deze projectweken verdiep je je een week lang in één onderwerp zoals een opera of een orkestproject. Op deze manier raak je bekend en vertrouwd met het werkveld. In je projectweek werk je intensief samen en werk je toe naar een eindpresentatie. Vaak is dat een concert.

Coaching en profilering

Tijdens de hele studie krijg je begeleiding; niet alleen van je hoofdvakdocent, maar ook van docenten die andere vakken geven.

Studieverloop

Verkennen en Oriënteren

Je krijgt hoofdvaklessen en besteedt aandacht aan onderzoek. Je ontwikkelt een breed vakmanschap en leert specifieke technieken die horen bij specifieke stijlen.
 

Verbinding met publiek
Ook leer je tijdens uitvoeringen de verbinding te leggen met je publiek. Je geeft uitleg over de historische context van een stuk. Bijvoorbeeld welke stemming gebruikt werd en waarom.

Theorieles
Naast hoofdvaklessen krijg je theorieles. Denk aan muziektheorie, en solfège, harmonie en analyse. Je verkent onderwerpen als tonaliteit, modaliteit, ritme en instrumentatie. Je schrijft zelf korte passages.

Verdiepen

Ook in het tweede jaar volg je verschillende vakken. Daarnaast kies je een koor, bijvoorbeeld het Barok-renaissance koor. Ook ontwikkel je je als docent. Je volgt methodieklessen gericht op jouw instrument(groep). Ook volg je algemene lessen over educatie zoals didactiek. Hoe bouw je bijvoorbeeld een les op?

Stage
Je loopt stage bij docenten in het werkveld. Je observeert én geeft zelf les. Ook doe je een stage waarin je werkt met een groep zoals een leerorkest.

Profileren

Vanaf het derde jaar werp je samen met een studiecoach een blik op de toekomst.
Samen met een studiecoach bespreek je waar jouw kracht ligt. En welke vakken en andere activiteiten daarbij aansluiten. Je vult je jaar met activiteiten buiten school en keuzevakken.
 

Afstuderen

Ook het laatste jaar biedt ruime voor buitenschoolse activiteiten, projecten of keuzevakken. En je gaat natuurlijk afstuderen.

Eindonderzoek
Je sluit de bachelor af met een onderzoek waarin jouw visie op educatie duidelijk naar voren komt. Dit baseer je op bronnen zoals boeken, interviews of methodes.

Vakken die je kunt kiezen

Je kiest een van de volgende hoofdvakken. In jaar 3 kies je een of meerdere keuzevakken. In de eerste twee jaar van je studie krijg je standaard pianoles. Bekijk de hoofdvakken en een greep uit de keuzevakken.
  • Strijkinstrumenten: viool, altviool, cello, contrabas
  • Blaasinstrumenten: fluit, hobo, klarinet, saxofoon, trompet
  • Overige instrumenten: piano, harp, orgel, beiaard
  • Zang
  • Koordirectie
  • Compositie
  • Kerkmuziek
  Wil je als student van een ander conservatorium aanschuifonderwijs Kerkmuziek volgen? Informeer naar de mogelijkheden via cecile.rongen@hku.nl.
 • Een greep uit de keuzevakken:
  • Toegepaste analyse
  • Muziek en zingeving
  • Contrapunt
  • Basso continuo
  • Podiumvaardigheden
  • Creative music making
  • Projectrealisatie
  • Musician's Health
Klassieke MuziekWat maak je
Klassieke Muziek

Wat maak je bij ons?

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben je expert op het gebied van klassieke muziek. Je krijgt de graad Bachelor of Music, die je als BMus achter je naam kunt zetten. Met deze graad kun je op allerlei plekken aan de slag. In een ensemble of orkest, of als solist, docent, organisator of muzikaal leider: jij hebt het voor het zeggen. Als specialist voel je je na deze studie thuis in verschillende rollen in het werkveld.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken. 
Klassieke MuziekActueel
Klassieke Muziek

Wat speelt er

Klassieke MuziekAanmelden en toelating
Klassieke Muziek

Aanmelden en toelating

De studie is echt wat voor jou als je:
 • Minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt
 • Een passie hebt voor klassieke muziek
 • Jezelf wilt ontwikkelen tot breed geschoold klassiek musicus, die ook inzetbaar is in educatie en productie
 • Je later je eigen onderneming wilt runnen als klassiek musicus
 • Je geïnteresseerd bent in het spelen van kamermuziek
 • Je nieuwsgierig bent naar toepassingen zoals community music en vaardig wil zijn in het lesgeven aan individuen en groepen, op je instrument en/of met je stem.
Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.
 

Meld je aan!

Belangrijke data

De aanmelddeadline is 1 februari 2021.
De uploaddeadline van de toelatingsopdrachten is 14 maart 2021.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Vrijstellingen

De examencommissie beslist over vrijstellingsaanvragen. Zij kijken welke onderdelen je geheel of gedeeltelijk moet volgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je Muziekwetenschap gestudeerd hebt of ergens anders muziekvakonderwijs gevolgd hebt. Aanvragen lopen, na toelating, via de tutor.

Selectieprocedure

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je het hoofdvak van de richting Klassieke Muziek.


 

Toelatingsexamen

De toelating bestaat uit een theoretisch en praktisch examen. Eerst word je uitgenodigd voor het online theoretisch examen. Dit zal in februari en maart worden afgenomen. Voor het praktijkgedeelte lever je een toelatingsopdracht in. Deze bestaat uit een video­-opdracht, een pitch en een vragenlijst.

De upload deadline hiervoor is 14 maart 2021.

De toelatingscommissie beslist aan de hand van de uitslag van het theorie examen en de toelatingsopdracht of je toelaatbaar bent tot de opleiding.

Theoretisch examen

Het theoretisch examen zal online worden afgenomen door één van de theoriedocenten. Het theorie examen zal ongeveer 30 minuten duren. Het bestaat uit een onderdeel algemene muziekleer en een luistervaardigheidtoets.

Toelatingseisen theorie (pdf)

Hieronder vind je voorbeelden van het theorie examen:

Voorbeeld theorietest (pdf)
Antwoorden theorietest (pdf)
Voorbeeld luistertoets (pdf)

Toelatingseisen per hoofdvak/instrument 1/2

Hieronder vind je de algemene video instructies en de toelatingseisen per hoofdvak/instrument. De vragenlijst en uploadinstructie ontvang je nadat je je hebt aangemeld.

Altviool (pdf)
Beiaard (pdf)
Cello (pdf)
Compositie (pdf)
Contrabas (pdf)
Fluit (pdf)
Harp (pdf)

Toelatingseisen per hoofdvak/instrument 2/2

Hobo (pdf)
Kerkmuziek (orgel) (pdf)
Koordirectie (pdf)
Orgel (pdf)
Piano (pdf)
Saxofoon (pdf)
Trompet (pdf)
Viool (pdf)
Zang (pdf)

Na de twee toelatingsexamens ontvang je de uitslag per mail. Deze wordt uiterlijk 1 mei aan je verstuurd.

Er zijn drie mogelijkheden:
 • Je bent toegelaten tot de bacheloropleiding
 • Je bent toegelaten tot de basisopleiding
 • Je bent afgewezen

 

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

  Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.
   

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact