Historische Uitvoeringspraktijk in het kort
- Studie over muziek vanuit historisch perspectief
- Van de vroege Middeleeuwen, via de Renaissance tot de Romantiek
- Je doet bronnenonderzoek om te begrijpen hoe muziek in een bepaalde tijdsperiode werd uitgevoerd
- Dit onderzoek pas je toe en verwerk je in je eigen praktijk als musicus
- Peer learning staat centraal; je leert veel vanuit samenspel
- Een hecht, internationaal team van specialisten staat voor je klaar
- Deze opleiding is uitgeroepen tot topopleiding in de Keuzegids hbo 2025
Wanneer is Historische Uitvoeringspraktijk echt iets voor jou?
Een onderzoekende en nieuwsgierige houding is als student Historische Uitvoeringspraktijk onmisbaar. Je bent benieuwd naar de oorsprong van een muziekstuk en wat de bedoeling was van de componist toen hij het schreef. Hierbij houd je onder meer rekening met de politieke of maatschappelijke omstandigheden waarin het werk geschreven werd en of dit in een wereldse of sacrale context gebeurde. Als student doe je dagelijks bronnenonderzoek om erachter te komen hoe muziek - waar geen geluidsopnames van bestaan en die niet volgens moderne muzieknotatie op schrift zijn gesteld - oorspronkelijk heeft geklonken.Waarom Historische Uitvoeringspraktijk bij HKU?
Kenmerkend voor ons onderwijs is de kleinschaligheid en de aandacht die we hierdoor kunnen besteden aan je persoonlijke ontwikkeling. Hierbij houden we er rekening mee dat iedere student een andere karakter en leerstijl heeft. We kijken vanaf de eerste dag naar je persoonlijke wensen en ontwikkelbehoefte en proberen die zo goed mogelijk te ondersteunen. We werken zowel in de diepte als de breedte. Je verdiept je waar je nu al goed in bent, maar kijkt ook naar wat je nog niet kent en weet. Je staat er niet alleen voor. Tijdens de hele studie krijg je begeleiding; van je hoofdvakdocent en verschillende andere docenten.
Als student Historische Uitvoeringspraktijk studeer je niet op een eilandje, maar ontmoet je veel studenten van andere afdelingen en speelt vaak met ze samen. Dit gebeurt zowel tijdens het reguliere onderwijs als tijdens projectweken waarin je je in korte tijd je verdiept in een nieuw onderwerp. Zo spelen veel studenten Klassiek en Historisch samen in kamermuziekensembles. Studenten van andere afdelingen, zowel uit de bachelor als master, volgen bijvakken bij Historische Uitvoeringspraktijk. Maar andersom kan ook; als student Historische Uitvoeringspraktijk kun je vakken bij andere afdelingen op het conservatorium volgen.