Historische UitvoeringspraktijkDe studie
Studie:
Bachelor of Music
Vorm:
Voltijd
School:
Utrechts Conservatorium
Graad:
Bachelor of Music
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Engels|Nederlands
CROHO-code:
34739

Historische Uitvoeringspraktijk in het kort

 • Studie over muziek vanuit historisch perspectief
 • Van de Renaissance tot de Romantiek
 • Je kiest zelf een hoofdvak
 • Een hecht, internationaal team van specialisten staat voor je klaar
 • Mogelijkheid om na je bachelor de master te behalen bij HKU Utrechts Conservatorium
Meer weten? Bekijk deze talkshow opgenomen tijdens de Open Dag in november 2020 waarin studieleiders Joop van Deuren en Cecile Rongen en tutor Marijke Arnold onder leiding van docent Anne-Maartje Lemerijs in gesprek gaan over de opleiding Klassieke Muziek.
 

Bekijk talkshow

Wanneer is Historische Uitvoeringspraktijk echt iets voor jou?

Natuurlijk heb je een passie voor muziek. Ook wil je graag de muziek benaderen vanuit historisch perspectief. En je wilt je publiek, mede-musici én leerlingen enthousiasmeren. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

Waarom Historische Uitvoeringspraktijk bij HKU?

Je kunt aan HKU Utrechts Conservatorium een bachelor én een master Historische Uitvoeringspraktijk behalen. Wil je na je bachelor in de master overstappen naar een historisch instrument? Dat kan!

 

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Bachelor of Music scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Historische UitvoeringspraktijkWat leer je
Historische Uitvoeringspraktijk

Wat leer je bij ons

Je ontwikkelt je tot een musicus met een brede instrumentbeheersing. Elke uitvoering begint met onderzoek. Je stelt vragen als: ‘Welke instrumenten had een componist tot zijn beschikking?’ en ‘Welke speeltechnieken gebruikten ze in dat land in die periode?’ De antwoorden op de vragen zoek je met behulp van historische bronnen, zoals instrumenten, methodes, brieven en krantenartikelen. Met de kritische houding van een musicoloog en de hulp van bronnen probeer je na te gaan wat een bron écht vertelt.

Tijdens de studie ontwikkel je een kritische houding die je in staat stelt conclusies te trekken uit bronnenonderzoek. Jouw groeiende kennis leidt steeds tot nieuwe inzichten. Deze kennis doe je op in de vakken Historische Documentatie en Historical Lab. Het zijn vakken waar je veel leert van gastdocenten over specifieke thema’s en onderwerpen. Ook werk je mee aan projecten en speel je in ensembles binnen de historische afdeling.

Coaching

Je staat er niet alleen voor. Tijdens de hele studie krijg je begeleiding; van je hoofdvakdocent en verschillende andere docenten.

Studieverloop

Verkennen en Oriënteren

Je krijgt hoofdvaklessen en besteedt aandacht aan onderzoek. Je ontwikkelt een breed vakmanschap en leert specifieke technieken die horen bij specifieke stijlen.
 

Verbinding met Publiek
Ook leer je tijdens uitvoeringen de verbinding te leggen met je publiek. Je geeft uitleg over de historische context van een stuk. Bijvoorbeeld welke stemming gebruikt werd en waarom.


Theorieles
Naast hoofdvaklessen krijg je theorieles. Denk aan muziektheorie, en solfège, harmonie en analyse. Je verkent onderwerpen als tonaliteit, modaliteit, ritme en instrumentatie. Je schrijft zelf korte passages.

Verdiepen

Ook in het tweede jaar volg je verschillende vakken. Daarnaast kies je een koor, bijvoorbeeld het Barok-renaissance koor.

Docentschap
Ook ontwikkel je je als docent. Je volgt methodieklessen gericht op jouw instrument(groep). Ook volg je algemene lessen over educatie zoals didactiek. Hoe bouw je bijvoorbeeld een les op?


Stage
Je loopt stage bij docenten in het werkveld. Je observeert én geeft zelf les. Ook doe je een stage waarin je werkt met een groep zoals een leerorkest.

Profileren

Vanaf het derde jaar werp je samen met een studiecoach een blik op de toekomst.


Coaching
Samen met een studiecoach bespreek je waar jouw kracht ligt. En welke vakken en andere activiteiten daarbij aansluiten. Je vult je jaar met activiteiten buiten school en keuzevakken.

Afstuderen

Ook het laatste jaar biedt ruime voor buitenschoolse activiteiten, projecten of keuzevakken. En je gaat natuurlijk afstuderen.


Eindonderzoek
Je sluit de bachelor af met een onderzoek waarin jouw visie op educatie duidelijk naar voren komt. Dit baseer je op bronnen zoals boeken, interviews of methodes.

Vakken die je kunt kiezen

 • Historisch viool
  Historisch altviool
  Historisch cello
  Historisch fagot/dulciaan
  Historisch trombone/sackbut
  Historisch hobo
  Klavecimbel/clavichord
  Viola da gamba/violone 
  Traverso/historische fluiten
  Blokfluit
  Orgel 

 • Arrangeren
  Willem van Merwijk
   
  Beiaard
  Frans Haagen
  Christiaan Winter (harmonie aan de beiaard)
   
  Barokcello en klassiek cello
  Viola de Hoog
   
  Barokhobo
  Daniël Lanthier
   
  Baroktrombone
  Bram Peeters
   
  Barokviool en barokaltviool
  Antoinette Lohmann (kerndocent)
   
  Basso continuo
  Mary Sayre
   
  Blokfluit
  Heiko ter Schegget
   
  Correpetitie
  Jörn Boysen
   
  Historische documentatie
  Antoinette Lohmann
   
  Historische fluiten/traverso
  Doretthe Janssens
   
  Hobo
  Daniel Lanthier
   
  Kamermuziek
  Joshua Cheatham
  Siebe Henstra
  Viola de Hoog
  Heiko ter Schegget
   
  Klavecimbel
  Siebe Henstra
   
  Koordirectie en koorpracticum
  Rob Vermeulen
   
  Musician's health
  Criss Taylor
   
  Muziekgeschiedenis
  Arnoud Heerings
   
  Muziektheorie
  Euwe de Jong (kerndocent)
  Kees van Unen
   
  Orgel
  Reitze Smits
   
  Orkestpracticum
  Antoinette Lohmann
   
  Viola da gamba/violone
  Joshua Cheatham

  Bekijk hier de complete docentenlijst van het Utrechts Conservatorium

Historische UitvoeringspraktijkWat maak je
Historische Uitvoeringspraktijk

Wat maak je bij ons?

Aan het werk!

Na het afronden van de studie krijg je de graad Bachelor of Music. Deze kun je als BMus achter je naam zetten. Je bent dan een specialist op het gebied van de historische uitvoeringspraktijk. En je voelt je helemaal thuis in de verschillende rollen in het werkveld. In een ensemble of barokorkest, of als solist, docent, organisator of muzikaal leider: jij bent helemaal klaar om aan het werk te gaan. Met een scherp oog voor maatschappelijke ontwikkelingen zie je continu kansen voor nieuwe plekken in het werkveld.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten.
Historische Uitvoeringspraktijk

Wat speelt er

Historische UitvoeringspraktijkAanmelden en toelating
Historische Uitvoeringspraktijk

Aanmelden en toelating

De studie is echt wat voor jou als je:
 • Een passie hebt voor muziek en de historie van muziek
Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.
 

Belangrijke data

Alle toelatingen voor collegejaar 2022-2023 zullen plaatsvinden tussen 4 en 16 april 2022. Zodra de toelatingsdata per instrument bekend zijn worden deze hier gepubliceerd.
 

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.
 

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Introductiecursus Historische Uitvoeringspraktijk

Denk je eraan om te starten met een studie Historische Uitvoeringspraktijk aan HKU Utrechts Conservatorium? Van 17 tot en met 19 januari 2022 biedt Historische Uitvoeringspraktijk opnieuw een introductiecursus aan. Tijdens deze cursus krijg je instrument- en theorielessen, correpetitie en - wanneer je je voorbereidt op een toelatingsezamen - een try-out.

Selectieprocedure

Aanmelden Studielink

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je het hoofdvak van de richting Historische Uitvoeringspraktijk.

Toelating

De toelating bestaat uit het uploaden van een vragenlijst, een theoretisch- en praktisch examen. De theorie zal online plaatsvinden in februari en maart. Het praktisch toelatingsexamen vindt live plaats bij het conservatorium, tussen 4 en 16 april 2022. Zorg dat je deze weken vrijhoudt!

Theoretisch examen

Het theoretisch examen zal online worden afgenomen door één van de theoriedocenten. Het theorie examen zal ongeveer 30 minuten duren. Het bestaat uit een onderdeel algemene muziekleer en een luistervaardigheidtoets.

Eisen toelatingsexamen

Hieronder vind je de toelatingsopdrachten per instrument:

Uitslag

Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 mei per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag. Dit komt omdat er soms meer kandidaten toelaatbaar zijn dan waar we plaats voor hebben.

Er zijn drie mogelijkheden:

 • Je bent toegelaten tot de bacheloropleiding
 • Je bent toegelaten tot de basisopleiding
 • Je bent afgewezen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

  Een laptop of computer is essentieel. De HKU maakt gebruik van en adviseert Apple computers en apparatuur. Via surfspot kun je korting krijgen op de aanschaf.

   

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact