Basisopleiding HKU Utrechts ConservatoriumDe studie

Basisopleiding HKU Utrechts Conservatorium

Over de studie

Vorm:
Deeltijd
School:
Utrechts Conservatorium
Duur:
8 maanden
Type:
Basisopleiding
Taal:
Nederlands

In het kort

  • Voorbereiding op een van de studies binnen de Bachelor of Music of Bachelor of Music in Education
  • Bekend raken met de theorie voor het toelatingsexamen van de bacheloropleiding
  • Primair voor leerlingen van het vo en mbo
  • Cursus van 32 weken
  • Looptijd van half september tot eind mei  / begin juni

Wanneer is de Basisopleiding HKU Utrechts Conservatorium echt iets voor jou?

De basisopleiding is iets voor jou als je een passie voor muziek hebt en je wilt voorbereiden op een van de studies binnen de Bachelor of Music (Klassieke Muziek, Historische Uitvoeringspraktijk, Jazz & Pop of Musician 3.0) of de Bachelor of Music in Education (Opleiding Docent Muziek). Zit je nog op de middelbare school? Of volg je een mbo-opleiding? Dan is deze cursus écht wat voor jou. Ook kan het zijn dat de schooldirecteur aangeeft dat je deze studie moet volgen. Om zo je theoretische kennis bij te spijkeren. 

Waarom de Basisopleiding Utrechts Conservatorium bij HKU?

Muzikale uitdaging in een goede sfeer: dat kun je bij ons verwachten. Je krijgt veel persoonlijke aandacht van gerenommeerde docenten. Projecten, concerten, masterclasses en workshops: je kunt ze allemaal bijwonen en soms zelf meedoen. Daarnaast kun je altijd gebruikmaken van onze faciliteiten: studieruimtes, concertzalen en de kantine met computers.


Enthousiast? Meld je nu aan!
Basisopleiding HKU Utrechts ConservatoriumWat leer je
Basisopleiding HKU Utrechts Conservatorium

Wat leer je bij ons

Tijdens deze cursus volg je instrumentale, vocale of compositielessen. Elke les duurt 45 minuten. Met de lessen muziekleer en notenleer stomen we je klaar voor het toelatingsexamen voor de Bachelor of Music. Na overleg met je tutor en docent kun je ook deelnemen aan groepsactiviteiten. Bijvoorbeeld masterclasses, werkweken en projecten. Je krijgt na de basisopleiding geen diploma of certificaat. Word je klaargestoomd voor de Jazz & Pop studie? Dan kun je naast hoofdvaklessen en theorielessen ook lessen in band skills volgen.

Bachelor of Music in Education: Basisopleiding Docent Muziek

Volg je de Basisopleiding Docent Muziek? Dan krijg je naast theorieles ook zangles en pianoles.

Theorielessen

Je krijgt 32 weken theorielessen van elk 75 minuten. Deze krijg je samen met een groep van maximaal 20 studenten. De theorielessen zijn altijd op een doordeweekse dag aan het eind van de dag. Bij de start van de basisopleiding kun je kiezen welke dag je voorkeur heeft. Je krijgt de keuze uit drie dagen.

Hoofdvakken

De instrumentale of vocale hoofdvakken duren ook 32 weken. Het zijn individuele lessen van 45 minuten. In overleg met de docent spreek je af op welk moment in de week je deze hoofdvaklessen gaat volgen. Je kunt na overleg met je tutor en je docent deelnemen aan groepsactiviteiten van de bacheloropleiding, zoals masterclasses, werkweken en projecten.

Jazz & Pop: band skills

Naast theorielessen en hoofdvakken word je bij Jazz & Pop ook begeleid in band skills. Hier kun je met elkaar toepassen wat je leert in de theorie- en hoofdvaklessen. De lessen in band skills krijg je van derdejaarsstudenten voor wie dit een stagepraktijk is. Zo leer je de opleiding van binnenuit ook al een beetje kennen. Een stagecoach en de theoriedocent zijn regelmatig aanwezig voor hulp.

Benieuwd naar van wie je les krijgt?
Bekijk hier de docentenlijst
Basisopleiding HKU Utrechts ConservatoriumWat maak je
Basisopleiding HKU Utrechts Conservatorium

Wat maak je bij ons

Werkplaatsen

Voor deze basisopleiding heb je de beschikking over moderne studio’s en apparatuur. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken

Na de Basisopleiding

Basisopleiding afgerond? Dan kun je toelating doen voor een van de studies binnen de Bachelor of Music (Klassieke Muziek, Historische Uitvoeringspraktijk, Jazz & Pop of Musician 3.0) of de Bachelor of Music in Education (Opleiding Docent Muziek).
 
Basisopleiding HKU Utrechts ConservatoriumAanmelden en toelating
Basisopleiding HKU Utrechts Conservatorium

Aanmelden en toelating

De basisopleiding is echt wat voor jou als je wilt instromen in de Bachelor of Music of Bachelor of Music in Education. Je zit bijvoorbeeld nog op de middelbare school of volgt een mbo-opleiding. Tijdens de selectie beoordelen we of de basisopleiding bij je past.

Meld je aan!

Belangrijke Data

Aanmelden voor studiejaar 2021-2022 is mogelijk vanaf 1 oktober 2020.

Selectieprocedure

Meld je aan via Osiris

Daarna ontvang je van ons een vragenlijst.
 

Theorie én Praktijk

De toelating voor de basisopleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het is gelijk aan de toelating voor een bacheloropleiding. Voor de Jazz & Pop studie laat je bij het praktische gedeelte niet alleen zien en horen hoe je je instrument beheerst, ook laat je zien hoe je kunt samenspelen, improviseren en creëren. Kortom, hoe je als creatieve musicus met anderen kunt musiceren.


De toelating is bij HKU Utrechts Conservatorium, locatie Mariaplaats 28, in Utrecht of online.
 

Uitslag

De uitslag van het theoretisch gedeelte staat in een advies. Dit advies gaat naar de commissie voor het praktische examen. De voorlopige uitslag van het praktijkgedeelte krijg je mondeling te horen. De schooldirecteur beslist uiteindelijk of je geplaatst wordt. De definitieve uitslag hiervan ontvang je op een later moment per e-mail.

Studiekosten

Ben je geplaatst in de basisopleiding? Dan ontvang je een inschrijfformulier en machtigingsformulier. Op dit inschrijfformulier geef je aan waarvoor je je wilt inschrijven binnen de basisopleiding. De kosten per onderdeel zijn:

  • Theorielessen: € 440,-
  • Hoofdvaklessen: € 980,-
Totaalpakket € 1420,-

Wil je de lessen in  band skills volgen bij de studie Jazz & Pop? Dan hoef je hier niet extra voor te betalen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact