Jazz & PopDe studie

Jazz & Pop

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Music
Vorm:
Voltijd
School:
Utrechts Conservatorium
Graad:
Bachelor of Music
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Engels|Nederlands
Croho-Code:
34739

Jazz & Pop in het kort

 • Muziekstudie van jazz, bebop en fusion, tot pop, rock, soul of dance
 • Jij bepaalt de richting, met jouw expertise op jouw instrument
 • Podiumervaring opdoen in ensembles en projecten
 • Samenwerken met studenten van andere studies
 • Persoonlijke begeleiding van betrokken docenten en gastdocenten

Wanneer is Jazz & Pop echt iets voor jou?

De studie Jazz & Pop is echt iets voor jou als je open staat voor verschillende muziekstijlen en genres. En als je jouw instrument excellent wilt leren beheersen. Herken je jezelf ook in de volgende punten? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je wilt je talenten als speler, maker, docent en producent verder ontwikkelen en inzetten
 • Je wilt je expertise op je instrument verder ontwikkelen
 • Je laat je niet snel in een hokje stoppen
 • Je hebt een ondernemende houding
 • Je bent altijd op zoek naar nieuwe manieren om je publiek te bereiken

Waarom Jazz & Pop bij HKU?

Een positieve, gezond competitieve en samenwerkende sfeer: die kun je bij HKU Utrechts Conservatorium verwachten. Je ontwikkelt je talent als speler en maker, met als basis het hoofdinstrument van jouw keuze. Persoonlijke begeleiding staat voorop. Betrokken docenten en gastdocenten helpen je in individuele lessen, groepslessen en bij projecten. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om interdisciplinair te werken met andere schools vatn HKU. Bijvoorbeeld Theater, Design, Muziek en Technologie.

Jazz & PopWat leer je
Jazz & Pop

Wat leer je bij ons?

Tijdens de studie ontwikkel je je als specialist op je instrument. Je leert improviseren, arrangeren en componeren. Je speelt in verschillende bands en ensembles en doet podiumervaring op. Ook werk je met studenten van andere schools zoals HKU Theater, HKU Muziek en Technologie en HKU Design. Zo leer je verschillende vaardigheden die je combineert en toepast om je eigen verhaal te vertellen. Het is jouw toekomst, jij bepaalt hoe die er uit gaat zien.

Instrumentale ontwikkeling centraal

Je instrumentale en artistieke ontwikkeling staat centraal. Je volgt wekelijks privélessen: een hoofdvak en techniek. Hierin werk je aan je vaardigheden op je instrument.

Band Skills

Naast instrumentale ontwikkeling is ook het leren samenspelen - ‘band skills’ - belangrijk. Je speelt als musicus altijd veel met anderen, in veel verschillende situaties. In de loop van je studie is er steeds meer vrijheid en kies je vakken en activiteiten die aansluiten bij jouw specifieke doelstellingen en ambities.

Makerschap

Iedere speler is bij ons ook maker. Het zit in het dna van de Jazz & Pop-musicus om eigen werk te maken, te arrangeren en te improviseren. Met het vorderen van je studie gaat dit makerschap een steeds grotere rol spelen.

Studieverloop

Verkennen en Oriënteren

Een scherper beeld krijgen van wat je kunt, wat je wilt en of de studie voor jou de juiste keuze is. Dat is een belangrijke doelstelling van het eerste jaar. Je volgt oriënterende vakken en luistert naar panelsessies van bijvoorbeeld alumni en docenten. Ook volg je theorielessen en verdiep je je in de geschiedenis en cultuur van jazz en popmuziek.
 

In een band spelen
Elke week speel je in een band met andere eerstejaarsstudenten en onderzoek je samen hoe een band functioneert. Na een halfjaar stel je deze vaardigheden op de proef tijdens het ‘De vloer op'-tentamen.


Eindconcert
Je sluit het jaar af met een eindconcert waarin je band het programma presenteert. Tijdens het hele jaar worden in muziekcafé ’t Oude Pothuys sessies georganiseerd: door, voor en met studenten Jazz & Pop. Zodat je je band skills meteen kunt toepassen op het publieke podium.

Verdiepen

Ook in het tweede jaar volg je verschillende vakken. Je kiest ook zelf een ‘Band skills special’: een ensemble met een speciaal thema waarmee je wekelijks repeteert en een concert voorbereidt. Daarnaast kies je een koor waarvoor je zelf koorstukken schrijft.


Methodiek
Ook start je met methodiek: les over les geven. Je volgt methodieklessen specifiek gericht op jouw instrument en loopt stage bij docenten in het werkveld. Je observeert en geeft zelf les.

Profileren

Je stippelt de route uit naar je afstuderen. Samen met een studiecoach bespreek je waar jouw kracht ligt. En welke vakken en andere activiteiten daarbij aansluiten. Je vult je jaar met activiteiten buiten school en keuzevakken.

Afstuderen

Je werkt toe naar je afstuderen en laat zien waar je voor staat. Je sluit je studie af met een onderzoek waarin je jouw kijk op educatie laat zien.

Individueel bandproject
Je werkt aan een individueel bandproject. Wat wil je spelen en met wie? Daarnaast kies je zelf docenten die langskomen tijdens de repetitie voor een gastles.

Vrije ruimte
In je laatste jaar kent het studieprogramma nog meer vrije ruimte voor projecten, buitenschoolse activiteiten of keuzevakken.

Eindexamenconcert
Je sluit de studie af met een eindexamenconcert, waarin je je artistieke handtekening en je profiel als musicus onderstreept.

Vakken die je kunt kiezen

Je kiest een van de hoofdvakken. Speel je een ander instrument en staat dit er niet bij? Neem contact op met de studieleider van Jazz & Pop.
 
Vanaf jaar 2 volg je keuzevakken. Ontdek welk vak bij jou past.
 • Blaasinstrumenten 
  fluit, saxofoon, trompet, trombone, klarinet

  Snaarinstrumenten 
  gitaar, basgitaar, contrabas

  Overig
  piano, drums, zang
 • Synthesizer sound creation
  Music, art & culture
  Muziek educatielab
  Music, mind & body
  Creativiteit in het productieproces
  Non-western rhythms & techniques
  Studio recording
  Contrapunt
  Carte blanche (samen met medestudenten een keuzevak aanvragen over een onderwerp naar keuze)

 • Rembrandt Frerichs: crossovers met klassiek, wereldmuziek, internationale artiest
  Jan Schröder: gitarist, songwriter, producer
  Bart de Win: pianist, vocalist, singer-songwriter
  Tobias Nijboer: bassist pur sang, bandleider, onder andere Fuse ensemble (Paul Witteman)
  Angelo Verploegen: trompettist, bandleider - communicatie is 'my middle name'  

  Bekijk hier de volledige docentenlijst van het Utrechts Conservatorium

Jazz & PopWat maak je
Jazz & Pop

Wat maak je bij ons

Tijdens de studie leer je je, naast speler, ook als maker te profileren. Je leert arrangeren en componeren en maakt als bandleider je eigen muziek. Ook werk je als speler/maker met partijen in het werkveld. Je zoekt bijvoorbeeld de samenwerking op met artiesten, studio's, theatergezelschappen, clubs en theaterzalen. In de ensembleweken presenteer je je eigen werk, net als als in bigband- en close-harmonyprojecten. Vier weken per jaar maak je eigen werk in interdisciplinaire projecten, ook samen met studenten van andere schools. In internationale samenwerkingen maak je je eigen werk met studenten van andere opleidingen in Europa.

In je examenjaar ben je leider van je eigen artistieke project, waarmee je ook een kleine concertreeks realiseert. In je eindperformance toon je jezelf als professioneel en ondernemend speler en maker. In de zaal van jouw keuze, met je eigen productie.

 

Aan het werk!

Na het afronden van de studie krijg je de graad Bachelor of Music. Deze kun je als BMus achter je naam zetten. Wat je met deze graad kan? Genoeg!
Als excellent speler en maker creëer jij straks je eigen plek in het werkveld. Je bent specialist op je instrument en wordt bijvoorbeeld:

 • Drummer
 • Pianist
 • Gitarist
 • Bassist
 • Saxofonist
 • Trompettist
 • Vocalist


Of je speelt een ander instrument. Viool, cello, trombone, hoorn, accordeon: het kan allemaal. Liever richting het ondernemerschap? Altijd al willen lesgeven? Of werken voor concert- en festivalorganisaties? Dat kan ook. Het werkveld is continu in beweging, waardoor er steeds nieuwe mogelijkheden voor jou ontstaan.

Werkplaatsen

Voor deze studie heb je de beschikking over moderne studio’s en apparatuur. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken
Jazz & PopAanmelden en toelating
Jazz & Pop

Aanmelden en toelating

De studie is echt wat voor jou als je:

 • Een passie hebt voor je instrument (en daarnaast voor eventuele andere instrumenten)
 • Graag je instrument professioneel wilt leren beheersen
 • Van improvisatie en samenspelen houdt
 • Graag verschillende muziekstijlen en genres wilt leren kennen
 • Je je niet in een hokje van een stijl of genre wilt laten zetten, maar juist nieuwe wegen zoekt vanuit je kennis en vakmanschap
Tijdens de selectie beoordelen we of de studie bij je past.

Meld je aan!

Belangrijke Data

Aanmelden voor studiejaar 2021-2022 is mogelijk vanaf 1 oktober 2020.

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Muzikaal gehoor, kennis van theorie en speelvaardigheden
 • Beheersing van je instrument
 • Improviserend en communicerend vermogen
 • Flexibiliteit in musiceren en samenspelen

Vrijstellingen

De examencommissie beslist over vrijstellingsaanvragen. Zij kijken welke onderdelen je geheel of gedeeltelijk moet volgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je Muziekwetenschap gestudeerd hebt of ergens anders muziekvakonderwijs gevolgd hebt. Aanvragen lopen, na toelating, via de tutor.

Selectieprocedure

Toelatingsexamen

Na aanmelding doe je een toelatingsexamen. Dit bestaat uit een theoretisch en praktisch examen.

Toelatingseisen per instrument

Fluit (pdf)
Saxofoon (pdf)
Trompet (pdf)
Trombone (pdf)
Drums (pdf)
Piano (pdf)

Na de twee toelatingsexamens ontvang je de uitslag per mail.

Er zijn drie mogelijkheden:
 

 • Je mag de studie volgen
 • Je mag de vooropleiding volgen
 • Je bent afgewezen

 

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.143.

  Het wettelijke tarief geldt alleen voor studenten afkomstig uit Nederland, een ander land uit de Europese Economische Ruimte (EER*), Zwitserland of Suriname en studenten die voldoen aan de nationaliteitscriteria van WSF 2000.

  (* EER-landen omvatten de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.)
 • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief.

  Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen.

 • Lees meer informatie op de studiekostenpagina.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact