HKU en Health Hub Utrecht: kunst bevordert ons welzijn

  • 01 oktober 2021
HKU en Health Hub Utrecht hebben een nieuwe samenwerking beklonken. Gezamenlijk gaan zij de kunsten inzetten voor de gezondheid en het geluk van alle Utrechters.
HKU en Health Hub Utrecht: kunst bevordert ons welzijn
Heleen Jumelet en Gjilke Keuning winden er geen doekjes om: kunst draagt meer bij aan ons welbevinden dan we denken. HKU kan daarom met de kunstenaars die zij opleidt een belangrijke bijdrage leveren aan het doel van Health Hub Utrecht: gezondheid en geluk in 2030 bereikbaar voor iedere Utrechter.

Samenwerken

Die bijdrage is hard nodig, want de regio Utrecht staat voor een grote opgave: het waarborgen van een gezonde leefomgeving voor iedereen. De gezondheids- en welzijnsverschillen nemen momenteel eerder toe dan af. De partners van Health Hub Utrecht hebben de potentie om voor een nieuw evenwicht te zorgen, maar kunnen dit niet alleen. HKU en Health Hub Utrecht zijn zich er als geen ander van bewust dat samenwerken cruciaal is.

HKU-bestuurder Heleen Jumelet: ‘We hebben elkaar nodig. Daarvoor moeten we elkaars taal, cultuur en werkwijzen leren begrijpen.’ Jumelet benadrukt de toegevoegde waarde die de kunsten hierin hebben: ‘De kracht van ontwerpers zit in het kunnen inleven en verbeelden van ervaringen. Dit zorgt voor nieuwe perspectieven in welzijnskwesties. Bij HKU zijn we sterk in het kritisch reframen van perspectieven en kunnen we deze ontwerpend - al makend dus - verder onderzoeken.’

Kwartiermaker

In het kader van deze missie is Gjilke Keuning (op de foto links) door HKU als kwartiermaker aangesteld. Zij gaat in kaart brengen op welke manieren HKU haar studenten kan enthousiasmeren en verbinden aan het thema welzijn en gezondheid. Gjilke: ‘Het HKU-onderwijs is sterk verweven met activiteiten waarbij mensen elkaar ontmoeten. Denk alleen al aan het publiek dat kunst naar de podia, theaters en festivals brengt. Op die plekken is er natuurlijk ook interactie over welzijn en gezondheid mogelijk tussen makers en inwoners. Een kansrijk terrein buiten de muren van de zorg dat HKU en HHU samen gaan verkennen.’

Meer weten over de Health Hub Utrecht? Klik dan hier.