Alumna maakt kunstwerk voor Beeldenpark Croeselaan

  • 21 juli 2021
Kunstwerk van staal en transportbanden met schriften uit de hele wereld.
In september moet het klaar zijn: een groot kunstwerk van staal en transportbanden met daarop alle schriften ter wereld. In opdracht van de Gemeente Utrecht in samenwerking met Centraal Museum en HKU maakt Cecilia Rebergen (alumna HKU Beeldende Kunst 2013) een groot sculptuur voor Beeldenpark Croeselaan in Utrecht.

Met haar schetsvoorstel gebaseerd op haar onderzoek naar schrift sleepte Cecilia de opdracht van Gemeente Utrecht binnen. Die opdracht luidde: Ontwerp een kunstwerk voor Beeldenpark Croeselaan dat aansluit op de locatie én circulair is.

Cecilia: “Ik werk eigenlijk altijd met gerecycled materiaal, zoals oud industrieel afval. Daarnaast is de plek een uitgangspunt in mijn werk, want ik denk dat je niet zomaar ieder beeld overal neer kan zetten. Voor mijn ontwerp ben ik naar de Croeselaan gegaan om te kijken wat de plek nodig heeft, wat ‘m kan versterken of juist een contrast kan bieden, waardoor ook de ervaring van het kunstwerk interessanter wordt.”
Stalen ring in samenwerking met het Uitvindersgilde

Knoop

“De Croeselaan ervaar ik als een soort druk knooppunt: er zijn mensen aan het fietsen, lopen, de trein aan het pakken, op weg naar de Jaarbeurs of het theater, er is een parkeergarage. Alles loopt door elkaar heen, maar mensen komen niet tot stilstand. Ik begreep dat er in Utrecht 170 verschillende culturen aanwezig zijn. Dat verbaasde mij en ik vind het een mooi idee dat allerlei soorten mensen van over de hele wereld samen dit gebied gebruiken. Zo ontstond het ontwerp van een grote open knoop, beschilderd met alle schriften van de wereld.”

Script of the City

Cecilia was vrij om een sculptuur te maken dat aansluit op het werk dat ze al maakt, gebaseerd op haar onderzoek naar schrift. “Het onderzoek in deze serie loopt nu een jaartje of vijf, zes. Het begon bij een specifiek schrift dat ik heel interessant vond, maar voor deze opdracht heb ik dat wat breder getrokken. Ik kon niet kiezen, dus heb alle schriften van de wereld gekozen. Ik ben op ongeveer 100 verschillende fragmenten uitgekomen die ik nu aan het schilderen ben op een meterslange knaloranje rubberen lopende band. Ik heb er zo'n dertig meter opzitten, dus heb nog even te gaan.”

Wereldverhaal

"Voor mij vormen al deze schriften een soort wereldverhaal over hoe mensen met elkaar praten. Hoe ze proberen dingen op te slaan, hoe ze met elkaar communiceren en wat voor grappige en bijzondere manieren ze bedacht hebben om dat te doen. Als ik al die schriften naast elkaar zie, dan zijn de verschillen en overeenkomsten echt extreem boeiend. De schoonheid en bijzonderheid daarvan wil ik graag overdragen."

Aan de stalen ring – die Cecilia samen met het Uitvindersgilde maakte – wordt later deze zomer de band bevestigd. Met hulp van een heftruck die de band meerdere keren optilt en laat hem vallen, ontstaat er een natuurlijke knoop, is het idee. "Ik weet niet precies hoe de knoop eruit gaat zien, het moet toevallig gebeuren", aldus Cecilia.

Benieuwd naar het resultaat? Houd onze kanalen en die van Cecilia in de gaten. In de derde week van september 2021 wordt het kunstwerk onthuld in Beeldenpark Croeselaan.

Meer info op: www.ceciliarebergen.nl