HKU’ers in de prijzen op Nederlands Filmfestival

  • 26 September 2022
Twee kersvers afgestudeerde HKU’ers zijn in de prijzen gevallen in de studentencompetitie van het Nederlands Film Festival. Daarnaast ontvingen drie afstudeerders wildcards van het Filmfonds ter waarde van 50.000 euro, waarmee ze een nieuwe film kunnen realiseren.
HKU’ers in de prijzen op Nederlands Filmfestival
Void Between Us, onder regie van Luka Gribnau, won in de studentencompetitie de EY Talent Award voor hoogste production value. Joris Tobé kreeg voor Verwoede Pogingen de KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten) Award voor beste eindexamenproductie.

Over Void Between us en Luka Gribnau zegt de jury: ‘De vindingrijkheid van de maker om de poëtische sfeer te vergroten en de kijker te raken is bij deze film meer dan gelukt’. Over Verwoede Pogingen en Joris Tobé: ‘Een regisseur die zijn acteurs van vaste hand weet te sturen in een fijnzinnige perfect getimede komedie over een actueel, op het eerste gezicht makkelijk te bespotten onderwerp, zonder dat het afglijdt richting farce.’ Lees hier de gehele juryrapporten.

Wildcards

Naast awards in de studentencompetitie werden er ook wildcards uitgereikt door het Filmfonds. Hiermee krijgen pas afgestudeerde filmmakers de kans om met het bedrag van 50.000 euro een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren.

Beide wildcards voor Animatie gingen naar HKU-alumni: Quita Felix en Mahmood Shakuri. Jikkie Schelling ontving een wildcard in de categorie Fictie.

Benieuwd naar deze prijswinnende en andere afstudeerfilms? Kom dan 10 en 11 oktober naar het Louis Hartlooper Complex voor Blikvangers Festival, en zie al het moois dat HKU-afstudeerders op het gebied van film te bieden hebben.