HKU-alumni ontwerpen kunstinstallatie voor DNB

  • 02 July 2021
Een gelegenheidscollectief van HKU-alumni heeft voor De Nederlandsche Bank (DNB) een kunstinstallatie ontworpen op het Frederiksplein in Amsterdam. Het zojuist onthulde ‘Tijden van Groei’, bestaande uit metalen bogen voorzien van illustraties, moet voor verbinding zorgen met de buurt en passanten. 
 
HKU-alumni ontwerpen kunstinstallatie voor DNB
Het hoofdkantoor van DNB op het Frederiksplein gaat grondig op de schop, waardoor de bank de komende drie jaar elders gehuisvest is. ‘Het gebouw is nu een soort bunker, en straks wordt het heel open, met een publieke binnentuin. De bank wilde in aanloop daar naartoe al meer in contact komen met de omgeving’, vertelt Femke Beers, sociaal innovator en oud-student Crossover Creativity. 
 
Samen met andere HKU-alumni Manon Poliste (ruimtelijk ontwerper) en Suzan Hijink (illustrator) kreeg Beers deze opdracht mee van DNB. Het multidisciplinaire team werkte vervolgens in stappen naar het uiteindelijke ontwerp toe. Beers: ‘We hebben een aantal richtingen verkend en zijn uiteindelijk echt voor de kunstinsteek gegaan. Het moest niet een soort infographic of reclame-zuil voor DNB worden, maar een op zichzelf staand werk, wat linkt aan thema’s waar de bank voor staat.’
 

Metalen bogen met illustraties

Het leidde tot een ontwerp van drie grote metalen bogen die samen een halve cirkel vormen. Op de bogen zijn platen met illustraties te zien, met als overkoepelend thema ‘groei’. Niet alleen economische groei, maar juist ook groei in de natuur en samenleving. Poliste: ‘Van 200 meter afstand zie je al iets groots. Het valt meteen op. Qua kleur doet het aan de wereld denken, en als je dichterbij komt zie je steeds meer details en wordt het bijna een soort zoekplaat waar veel op te ontdekken valt.’ 
 
DNB is enthousiast over de co-creatie met de jonge makers: ‘Het creatief ontwerpend vermogen van kunstenaars inzetten in een niet-creatieve context zorgt voor nieuwe verbindingen’, aldus Maaike van Leuken, programmadirecteur Huisvesting DNB en opdrachtgever van de kunstinstallatie. 
De samenwerking had zo zijn ups en downs, bekent Poliste lachend. ‘We hebben heel andere achtergronden en zijn samengevoegd voor dit project. In het begin zaten we op een roze wolk en ging het heel goed, maar als het ontwerp eenmaal staat krijg je daarna te maken met het aanvragen van vergunningen, met aannemers, met clausules. Daar hadden wij gewoon niet genoeg ervaring mee.’ Daarom stapte Studio Mieke Meijer in toen het werk gerealiseerd moest worden. 
 
De gezamenlijke inspanningen hebben uiteindelijk geleid tot een kunstinstallatie waar de alumni en DNB trots op kunnen zijn. Klaas Knot, DNB-president: ‘Dit kunstwerk is het werk van velen, en het is er vooral voor iedereen. Voor al die voorbijgangers op het Frederiksplein die van dit hoekje een plek maken voor verbeelding en verbinding – met het kunstwerk, met de buurt en met elkaar.’