Alumna Ammie Roeten geeft buitenruimte Utrechtse AZC metamorfose

  • 15 juli 2021
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft alumna Ammie Roeten gevraagd een ontwerp te realiseren voor de omgeving van het AZC, die een flinke metamorfose gaat krijgen.
 
Alumna Ammie Roeten geeft buitenruimte Utrechtse AZC metamorfose
Van een grote parkeerplaats naar een levendig, groen plein waar kinderen van het AZC Utrecht veilig kunnen spelen. En van een gesloten plek, niet zichtbaar vanaf de grote weg, naar een ruimte met een open en uitnodigend karakter. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft alumna Ammie Roeten gevraagd een ontwerp te realiseren voor de omgeving van het AZC, die een flinke metamorfose gaat krijgen. ‘Met mijn mensgerichte en creatieve aanpak heb ik blijkbaar een snaar geraakt bij het COA, waardoor ze mij deze opdracht hebben gegeven. Een hele eer.’

Roeten studeerde in 2020 af aan de Master Interior Architecture. Vlak voor corona losbarstte kon ze daarvoor bij het AZC Utrecht terecht, waar bleek dat er vooral een wens lag om iets met de buitenruimte te doen. Toen de masterstudente vervolgens ook een ingang had gevonden bij het COA ging het balletje rollen. ‘Ik heb ruimtelijk onderzoek gedaan en op basis daarvan een eerste voorstel gemaakt voor een verandering van de omgeving. Daarmee ben ik in augustus 2020 afgestudeerd.’

Enorme organisatie

In januari volgt een verrassende uitnodiging: het COA wil Roeten naar aanleiding van haar eerste voorstel een vervolgopdracht geven voor het ontwerp van de buitenruimte. ‘Superleuk natuurlijk, maar ik vond het wel spannend’, vertelt Roeten. ‘Het is een enorme organisatie, die ook alleen maar werkt met grotere partijen. Ik ben maar in mijn eentje.’ Daarom wordt ze nu ingehuurd door een ingenieursbureau dat voor het COA werkt. ‘Die bureaus denken vooral praktisch. Waar moeten de parkeerplaatsen komen, hoe zit het met de riolering: dat soort kwesties. Mijn aanpak is meer is meer creatief en mensgericht. Door onze krachten te bundelen ontstaat er een mooi gelaagd totaalplan.'
 
Het betekent wel dat de oud-HKU’er flink aan de bak moet, maar met resultaat. In haar inmiddels goedgekeurde plan staan meerdere veranderingen. Zo verhuist de parkeerplaats naar de achterzijde van het AZC en wordt het centrale plein een oase van groen waarin veilig gespeeld en gerecreëerd kan worden. ‘Het is nu een heel gesloten terrein, terwijl het juist de mogelijkheid biedt voor een doorgaande route van de weg naar de parkzone langs het kanaal. Er is onlangs een koffiebar geopend op het plein, waar vluchtelingen vrijwilligerswerk kunnen doen. Maar dat zie je helemaal niet vanaf de weg en voorbijgangers komen vanwege de grote muur en de slagbomen ook niet vanzelf het terrein op.’

Betekenisvolle verandering

Die grote muur wordt in het ontwerp juist een voordeel: er komt een levensgrote muurschildering op. Die wordt in samenwerking tussen het COA, de gemeente en graffitikunstenaar JanIsDeMan gerealiseerd. Vanaf de zomer van 2022 gaan vervolgens de schoppen de grond in voor de daadwerkelijke verbouwing. ‘Heel spannend, maar ik vind vooral ontzettend fijn dat het echt een betekenisvolle verandering wordt.’