BuitenBeeld presenteert kunst in verrassende context

  • 16 augustus 2021
In de videoserie BuitenBeeld presenteert een kunstgeschiedenisstudent van de Universiteit Utrecht een kunstwerk van een HKU'er in een verrassende context: in de natuur, op een industrieterrein, in een winkel. Het is een initiatief van stichting FAAM, die samenwerking tussen HKU en de studie Kunstgeschiedenis stimuleert.
BuitenBeeld presenteert kunst in verrassende context
‘Met BuitenBeeld stappen we buiten de vier muren, de wijde wereld in’, stelt Meral Maas. Zelf studeert ze kunstgeschiedenis en is ze de één van de drijvende krachten achter FAAM. In de serie video’s, waarvan er deze zomer elke week eentje online komt, bepalen de duo’s studenten in welke context het kunstwerk van de HKU-student het beste past, en presenteren ze het resultaat in de video. Maas maakte zelf, samen met HKU’er Rosalie Woudman, de eerste. Een ‘coronazelfportret’ tentoongesteld op de Veluwse heide.

‘Het was heel leuk en heel veel werk’, lacht Maas. ‘Je moet echt samen gaan nadenken hoe je het werk wil presenteren. Kies je een context die heel goed aansluit, of die juist contrasteert met het werk?’ Speciaal voor BuitenBeeld organiseerde FAAM een film- en montageworkshop, om de deelnemers op weg te helpen.
De stichting werd in 2019 opgericht, vanuit een gemis van de studenten Kunstgeschiedenis. Maas: ‘We leren veel, maar weinig over hedendaagse kunst, terwijl we daar in het werkveld straks vaak wel mee in aanraking komen. En daarnaast: we wilden de mogelijkheid hebben om uit de studieboeken, de praktijk in te gaan.’ Anderom hebben de HKU’ers ook baat bij de samenwerking en leren de studenten van elkaar.

Kunstroute


Het begon aanvankelijk met een kunstroute langs werken van de aanstormend kunstenaars die werden tentoongesteld op de kamers van de toekomstig kunsthistorici. Vanwege corona kwam FAAM in de zomer van 2020 met Beeldbrug, waarin het werk van een HKU-student door een kunstgeschiedenisstudent werd vergeleken met een werk uit de kunstgeschiedenis. Maas: ‘Ook dit jaar begonnen we met het idee: de musea zijn dicht en er kunnen niet veel mensen bij elkaar komen.’

Daarom is ook BuitenBeeld, waarvan nog 3 edities zullen volgen, alleen online. Maas hoopt dat de kunstroute volgende zomer weer georganiseerd kan worden, maar kijkt ook naar andere opties. ‘We hebben bijvoorbeeld nu ook een ander project: ‘Intiem’, waarin we samenwerken met de GGD afdeling Seksuele Gezondheid en waarbij HKU’ers en studenten kunstgeschiedenis elk kwartaal een nieuwe expositie in de wachtruimte realiseren. Zo’n soort samenwerking met een instantie zouden we wel meer aan willen gaan.’

Bekijk hier de eerste en de tweede aflevering van BuitenBeeld.