HKU’ers winnen Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst

  • 22 September 2022
HKU-alumni Iriée Zamblee en Eva Spierenburg hebben de Koninklijke prijs voor Vrije Schilderkunst gewonnen. De derde winnaar is Kenneth Aidoo.
HKU’ers winnen Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst
Iriée en Eva ontvingen de prijs uit handen van koning Willem-Alexander. De Koninklijke prijs voor vrije schilderkunst bestaat al sinds 1871 en wordt jaarlijks uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De prijs is bedoeld om jonge talentvolle schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. De drie winnaars ontvangen elk een bedrag van 9000 euro.

Magnetische portretten en opengespleten bergkristallen

Spierenburg creëerde, zo stelt de jury, ‘een innerlijk landschap van raadselachtige paneeltjes en de vorm van lichaamsdelen en organen die als opengespleten bergkristallen hun geheime, kwetsbare inhoud blootgeven.’ De portretten van Iriée Zamblé noemde ze ‘magnetisch, passend in een lange portrettraditie, elke identiteitsdiscussie overstijgend’.

Het werk van alle genomineerden, waaronder ook HKU-alumna Sara van Vliet, is nog tot en met 23 oktober te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Lees hier meer over de prijs en reserveer tickets voor de expositie.