Dit zijn de winnaars van de HKU Awards 2023

  • 21 september 2023
Tijdens de opening van het collegejaar 2023-2024 zijn de winnaars van de HKU Awards 2023 bekendgemaakt.
Dit zijn de winnaars van de HKU Awards 2023
Shahab Albonaser, Nonna Hoogland, Hannah Konings en Berber Struiksma zijn de makers van het meest bijzondere afstudeerwerk van 2023. Zij kregen hun prijzen uitgereikt in TivoliVredenburg.

De drie HKU Awards gingen naar Shahab Albonaser, Nonna Hoogland en Hannah Konings voor hun bijzondere afstudeerwerk. Wethouder van Cultuur Eva Oosters reikte de HKU Prijs Gemeente Utrecht uit aan Berber Struiksma, voor haar werk met een maatschappelijke relevantie. Zij krijgen ieder een bedrag van 5000 euro.

Bekijk alle genomineerden van de HKU Awards 2023 op deze pagina.

De jury

De jury – bestaande uit gerenommeerde professionals en experts uit de kunstwereld - bezocht tijdens afstudeerfestival Exposure alle genomineerde werken en hield hierbij het HKU-profiel in gedachten. Bij de beoordeling keek zij naar de kwaliteit, excellentie, ambacht, vernieuwing, creativiteit, toepasbaarheid en interdisciplinariteit van het werk.

Ralph Keuning (kunsthistoricus)
Femke Rotteveel (juryvoorzitter en directeur Fotodok)
Xavier Vandamme (directeur Oude Muziek),
Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld en Geluid)
Kevin Osepa (fotograaf en filmmaker)
Kika Sprangers (saxofonist)
Margriet Vollenberg (directeur Organisation in Design)

Uit het juryrapport:

Shahab Albonaser - Verdwenen Vaders

"Shahab weet de complexiteit van deze vader-zoonrelatie en de impact ervan op het leven op pakkende wijze over te brengen. We zijn in het verhaal van de personages getrokken, aan het denken gezet en het gevoel is achtergebleven."

Audiovisual Media, HKU Media
Exposure Portfolio

Nonna Hoogland - We Never Change

"Nonna draaide als illustrator haar hand niet om voor het maakproces van dit klassiek Grieks aardewerk met de renaissance als inspiratie voor de beschilderingen. Ze spiegelt de thema’s uit de Griekse mythologie aan vergelijkbare kwesties in deze tijd zoals bijvoorbeeld victim shaming. Alle vazen kunnen zo een museumcollectie als ze al niet zijn gekocht door verzamelaars of juryleden."

Illustration, HKU Media
Exposure Portfolio

Hannah Konings - De haan roept en ze besluiten dat het goed is

"Hannah nam ons op rustige en tegelijkertijd meeslepende wijze mee in haar interesses, archetypen en herinneringen aan familie, gebruiken en haar liefde voor bijvoorbeeld het bakken van brood. Geïnspireerd door deze persoonlijke herinneringen reflecteert Hannah op de kracht die materiaal heeft voor het oproepen van emoties. De ruimte riep een gevoel van nostalgie op, de sculpturen vroegen om aangeraakt te worden. Het werk liet ons niet meer los."

Fine Art, HKU Beeldende Kunst
Exposure Portfolio

Berber Struiksma - The fool who planted the baked potatoes - HKU Prijs Gemeente Utrecht 2023

"In deze kleurrijke installatie creëerde de maker met behulp van gerecyclede materialen, videoprojectie, een kritische noot en een dosis humor een eigen, bijzondere sprookjeswereld. Deze maker is vastbesloten een alternatief te bieden op alle conventies die de mode kent. Het werk kan te allen tijde anders gebruikt en ook weer hergebruikt worden. Zo blijft het continue in beweging."

Fashion Design, HKU Design
Exposure Portfolio

Over de HKU Awards en HKU Prijs Gemeente Utrecht

HKU kent ieder jaar drie prijzen toe aan studenten die in dat studiejaar afstuderen aan een bachelor- of masteropleiding van HKU: de HKU Awards. Aan de drie HKU Awards is elk een geldbedrag van 5000 euro verbonden.

Uit alle genomineerden kiest de jury ook een winnaar voor de HKU Prijs Gemeente Utrecht. Deze prijs, ter waarde van 5000 euro, benadrukt het belang van kunst en cultuur voor de stad en haar inwoners en bevordert de culturele diversiteit en creatieve ontwikkeling van Utrecht. De jury let hierbij vooral op de maatschappelijke impact van het afstudeerwerk.