HKU Awards

Op 13 januari zijn in de Jaarbeurs de HKU Awards voor het meest bijzondere afstudeerwerk van 2021 uitgereikt. De winnaars ontvangen ieder 5000 euro.

De winnaars zijn:
Koen Boeijinga (BA Musician 3.0), Categorie Vernieuwing met Koen Boeijinga’s MOA feat. Gamelan Orchestra
Mart Veldhuis (BA Illustration), Categorie Ondernemerschap met Eigen Schuld
Xiao Xin Zhu (MA of Music, pathway Music Design), Categorie Artistieke Prestatie met Project Suru
Angel-Rose Oedit Doebé (BA Fine Art), HKU Prijs Gemeente Utrecht met The Angel-Rose Coloured Glasses
vlnr: Mart Veldhuis, Angel-Rose Oedit Doebé, Xiao Xin Zhu, Koen Boeijinga

Vernieuwing

Koen Boeijinga is saxofonist, houtblazer en componist die bij zijn afstuderen traditionele met nieuwe muziek verbond. Bij zijn afstudeerconcert in TivoliVredenburg breidde hij zijn ensemble ‘MOA’ uit met een 10-koppig gamelanorkest, waarin traditionele Indonesische percussie-instrumenten, door Koen gevonden in de kelder van het conservatorium, werden bespeeld. De jury was onder de indruk van Koen's integriteit & volwassenheid, zijn onderzoekende en ontwikkelende houding en dat hij ook in deze uitdagende tijden zijn plannen wist te realiseren. Hij geeft het oude in de moderne tijd een nieuwe plek. De jury is benieuwd wat hij in de toekomst allemaal gaat doen en maken.

Ondernemerschap

Het project Eigen Schuld is letterlijk de eigen studieschuld die Mart Veldhuis heeft opgebouwd. Mart zocht naar een manier om van deze studieschuld af te komen en tegelijkertijd bewustwording te creëren over de alsmaar stijgende klachten over het sociale leenstelsel. Mart goot zijn project in de vorm van een tapijt. Het uiteindelijke bedrag op de dag van zijn afstuderen bepaalde de verkoopprijs van het tapijt. Mart’s ondernemende houding sprak de jury aan. Het idee is zo leuk, raak en mooi vormgegeven. Zijn vakmanschap kwam tot uiting in het ontwerp. Dankzij een succesvolle crowdfunding kon hij het tapijt ook realiseren. De jury is ervan overtuigd dat met zijn vrolijke, zelfverzekerde presentatie hij het tapijt kan verkopen aan een passende (overheids?!) instantie.

Artistieke Prestatie

Xiao Xin wilde bij de start van haar Masters of Music verhalen vertellen met behulp van geluid. Onder de artiestennaam Suru, de bladeren of de tranen die naar beneden vallen, mondde haar afstudeerproject uit in een EP met levende geluiden vol emoties die verhalen vertellen. Authentiek en zuiver in haar gesprek met de jury die onder de indruk was van haar zelfvertrouwen en intrinsieke motivatie om een eigen geluid te ontdekken, ontwikkelen en delen. Ze gaat nog vele verhalen maken.

HKU Prijs Gemeente Utrecht

Angel-Rose creëerde met “the angel-rose colored glasses“, een eigen wereld waar haar kritiek op de huidige maatschappij en haar activisme samenkomen met popcultuur en Camp. De verwijzing naar de roze gekleurde bril waarmee je situaties mooier en romantischer ziet dan ze daadwerkelijk zijn is niet toevallig. Met haar werk eist ze op toegankelijke en prikkelende wijze de ruimte op die ze in de maatschappij tekortkomt. Toegankelijk en met diepgang vormt haar werk het startpunt van een gesprek en zorgt voor reflectie op ieders eigen positie.

Bekijk het werk van alle genomineerden

Jury

De jury bestond dit jaar uit:
Femke Rotteveel: juryvoorzitter, directeur Fotodok
Jeroen Bartelse: directeur TivoliVredenburg
Ralph Keuning: directeur Museum de Fundatie
Kika Sprangers: saxofoniste
Margriet Vollenberg: oprichter Organisation in Design