Animaties van HKU’ers 30 jaar in 2 voor 12

  • 06 december 2021
Al 30 jaar werkt HKU samen met het tv-programma 2 voor 12. Onze studenten maken animatie-video’s van ongeveer een minuut bij vragen uit de kennisquiz.
Animaties van HKU’ers 30 jaar in 2 voor 12
‘Een hele prettige samenwerking’, stelt docent Egbert de Ruiter. Hij begeleidt de studenten bij het maken van de animaties. Daarin is inmiddels een stuk meer mogelijk en de animaties worden ook niet meer op videoband aangeleverd, maar, aldus De Ruiter, verder is de samenwerking tussen HKU en het tv-programma onveranderd.

Proces

De animaties – ingesproken door oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen – worden door De Ruiter verdeeld onder de studenten, die deze producties meestal maken binnen een speciaal daarvoor ingericht seminar. Dat zijn vaak studenten 2D- of 3D-animatie, maar het seminar staat ook open voor studenten uit andere richtingen, bijvoorbeeld fotografie of beeldende kunst.

Redacteuren van BNNVARA bekijken de storyboards van de studenten en geven daarop eventueel redactioneel commentaar, waarna de studenten aan de slag gaan met het maken van de animatie. 'Het is een speciaal moment als die dan uiteindelijk in het tv-programma te zien is', vertelt student Animatie Johan Withuizen. ‘Je doet extra hard je best om het er goed uit te laten zien, want je weet dat veel mensen gaan kijken. Mijn vrienden en familie zaten allemaal voor de buis. En het is toch wel een fantastisch moment als je filmpje dan start.
Johan Withuis, Daan Alberts, Egbert de Ruiter

Animaties ‘in het DNA’ van 2 voor 12

Presentatrice Astrid Joosten geeft aan dat de animaties na 30 jaar samenwerking ‘in het DNA’ van 2 voor 12 zitten. ‘De deelnemers verwachten de animaties ook, en vinden ze vaak heel mooi. Ik hoop dat de studenten er ook wat aan hebben, zodat het van twee kanten winst oplevert. En ik hoop dat we dit nog heel lang zo kunnen blijven doen.’