HKU en 2 voor 12

Al meer dan 30 jaar werkt HKU samen met het tv-programma 2 voor 12. Onze studenten maken animatie-video’s van ongeveer een minuut bij vragen uit de kennisquiz.

‘Het is een hele prettige samenwerking’, stelt docent Egbert de Ruiter. Hij begeleidt de studenten bij het maken van de animaties. Daarin is inmiddels een stuk meer mogelijk en de animaties worden ook niet meer op videoband aangeleverd, maar verder is de samenwerking onveranderd aldus de Ruiter.

Seminar

De animaties – ingesproken door oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen – worden door de docent verdeeld onder de studenten, die hun productie meestal maken binnen een speciaal daarvoor ingericht seminar. Dat zijn vaak studenten 2D- of 3D-animatie, maar het seminar staat ook open voor studenten uit andere richtingen zoals fotografie of beeldende kunst.

Storyboard

Studenten maken vervolgens een storyboard, waarin ze verbeelden hoe hun animatie er ongeveer uit gaat zien. Redacteuren van BNNVARA bekijken deze storyboards en geven eventueel redactioneel commentaar. Dan kunnen de studenten aan de slag met het maken van de animatie, die naar 2 voor 12 opgestuurd wordt. De docent krijgt het uitzendschema, waardoor iedere student weet wanneer zijn of haar animatie op tv komt.

Studenten leren om met een heel concrete opdracht aan de slag te gaan en kunnen het seminar gebruiken om hun animatie-skills bij te schaven. Daarnaast is het natuurlijk speciaal dat het werk dat ze maken ook daadwerkelijk uitgezonden wordt op tv.

Animaties ‘in het DNA’ van 2 voor 12

Presentatrice Astrid Joosten geeft aan dat de animaties na 30 jaar samenwerking ‘in het DNA’ van 2 voor 12 zitten. Er is in digitale animatie inmiddels een stuk meer mogelijk en ze worden ook niet meer op videoband aangeleverd, maar de formule en de samenwerking met 2 voor 12 zijn verder al 30 jaar hetzelfde. En dat is uniek.
1992: Animaties maken voor 2 voor 12