Studenten HKU Media maken animaties voor het CBS

  • 25 november 2021
Afgelopen jaar ontstond een succesvolle samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en HKU Media. Het resultaat: dynamische animaties over uiteenlopende onderwerpen zoals broedvogels, veehouderij en corona-oversterfte.
Studenten HKU Media maken animaties voor het CBS
2 voor 12
Het idee voor de samenwerking kwam voort uit het enorme enthousiasme van het CBS over de animaties van HKU-studenten die in het TV-quizprogramma ‘2 voor 12’ te zien zijn. Hoe kijken de studenten naar de CBS-cijfers en wat voor animaties zou dit opleveren? Na een aantal gesprekken tussen het CBS en HKU is er uiteindelijk een pitch gehouden voor een groep studenten. Daarna meldden acht studenten zich om, in teams van twee, aan de slag te gaan met een vrij gekozen onderwerp.

Het proces
De studenten verwerkten statische gegevens tot dynamische animaties, waardoor er vier prachtige video's zijn ontstaan. Elke in een eigen stijl, passend bij het onderwerp. “Ik wilde graag iets met dieren doen.” Vertelt Manon van Laarhoven, vierdejaarsstudent animatie. Ze werkte samen met studiegenoot Marloes de Graaf. “Samen besloten we te experimenteren door een ander animatieprogramma te gebruiken dan we gewend zijn en door een andere stijl toe te passen dan we normaal doen. Gelukkig ligt onze smaak en stijl dicht bij elkaar, dus we kwamen al snel uit op dit ontwerp.” Het resultaat is de animatie ‘Broedvogels’, waarin cijfers over toe- en afnemende aantallen van verschillende broedvogels in Nederland zijn verwerkt.
De animaties
Cherelle Drenthe en Lisa de Jong maakten een animatie over de veehouderij. ‘Nederland in 20 cijfers’ was het thema van de animatie van Berthus Dokter en Jasper Witteman. Aimee Evertsz en Megan de Jong maakten een animatie over corona-oversterfte. Marloes de Graaff en Manon van Laarhoven zijn de makers van de animatie ‘Broedvogels’.

Over het CBS
Het CBS is een organisatie die data verzamelt over de Nederlandse samenleving. De data wordt verwerkt tot statische informatie over verschillende maatschappelijke en economische thema’s, die voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk zijn.