Jongste beiaardiers van Nederland klimmen naar de top

  • 25 mei 2021

Iedere week klimmen Bob van der Linde (26 jaar) en Maurits Bunt (23 jaar) 85 meter naar boven om vervolgens het carillon van de Martinitoren in Groningen te bespelen. En dat is bijzonder, want op dit moment zijn zij de jongste beiaardiers van Nederland. Maurits vertelt over deze ervaring en over zijn allereerste dag.

Jongste beiaardiers van Nederland klimmen naar de top

'Fascinerend'

Op 1 mei 2021 was het zover: de allereerste dag dat Maurits zelfstandig het carillon in de Martinitoren in Groningen ging bespelen. 'Het was fascinerend, net zoals het hele proces fascinerend is. Deze toren is uniek. En de hele commissie stond me op te wachten met de sleutels en Groninger koek. Dus het werd echt even mooi gevierd.'

Maurits woont zelf in Klarenbeek, bij Apeldoorn. Naast beiaardier in de Martinitoren, is hij ook beiaardier in Epe. Daarnaast is hij organist in Deventer, geeft hij les in Ede en studeert hij ook nog aan de Nederlandse Beiaardschool (onderdeel van het HKU Utrechts Conservatorium).

Aanstelling voor het leven

Toch was dat nog niet genoeg, want beiaardier worden van de Martinitoren stond hoog bovenaan zijn lijstje. Maar hoe word je gekozen als jonge beiaardier? 'Ik had het nooit verwacht, maar ik zag de vacature voorbijkomen en ik dacht: niet geschoten is altijd mis.' Na drie rondes, waarbij de laatste bestond uit een speelronde in de Martinitoren zelf, werden Maurits en Bob beide gekozen.

Hoe lang Maurits van plan is om beiaardier van de Martinitoren te blijven? 'De vorige beiaardier Auke de Boer is bijna 30 jaar naar boven geklommen om de beiaard te bespelen. Het is een aanstelling voor het leven, dus tot mijn pensioen klim ik die 85 meter graag omhoog.'