Kunst kijken op de mooiste locaties in hartje Utrecht

  • 26 augustus 2022
De derde editie van de Springplank Kunstroute gaat volgende week van start. Langs een bijzondere route in hartje Utrecht kan je vanaf 1 september vier dagen lang de mooiste afstudeerwerken van HKU'ers bewonderen. Nieuw deze editie is de Podiumkunstenavond.
Kunst kijken op de mooiste locaties in hartje Utrecht
In totaal zijn er langs de route 30 werken te aanschouwen, waarvan 21 van HKU'ers. De locaties zijn Museum Speelklok, een winkelpand op de Steenweg, de Bibliotheek op de Neude, Kunstuitleen Utrecht, de zolder van Café de Tussentijd en Kargadoor. Op deze laatste locatie is donderdag de speciale Podium Avond Springplank By Night, waar je kunt genieten van verschillende dans-, muziek- en theatervoorstellingen.

Passende locatie

‘De studenten melden zich aan en daaruit maken wij een selectie’, vertelt HKU alumnus Owen Cicilia, lid van het kernteam van Springplank. ‘We hebben dit jaar weer een hoop aanmeldingen gekregen. Voor ons is de locatie essentieel: we kijken welk werk het beste bij een locatie past. Maar soms krijgen we zo’n indrukwekkende aanmelding dat we kijken of we er een geschikte locatie bij kunnen vinden.’

Initiatief van HKU-studenten

De kunstroute is drie jaar geleden in het leven geroepen door studenten van Product Design. Zij hadden geen eindexpositie (Exposure) vanwege de Coronapandemie. Voor de tweede editie zijn de opleidingen Spatial Design en Fashion Design benaderd om mee te doen en kwamen er aanmeldingen van de studies Beeldende Kunst en Grafisch Vormgeven. Om de route meer divers te maken, zijn dit jaar ook andere kunstacademies gevraagd om deel te nemen. Zo zijn er voor het eerst werken van ArtEZ en Willem de Kooning te zien.

Springplank is onder andere mogelijk gemaakt door de Herstelgelden van HKU. De Springplank Kunstroute loopt van donderdag 1 t/m vrijdag 4 september. De locaties zijn geopend van 12 tot 17 uur. Springplank by Night is donderdag 1 september van 20 tot 23 uur.
Foto: Thomas Klein Horsman.