Mezzosopraan en HKU Alumna Tania Kross wint Johannes Vermeerprijs 2023

  • 27 September 2023
Mezzosopraan en HKU Alumna Tania Kross heeft de belangrijke Johannes Vermeerprijs 2023 gewonnen.
Mezzosopraan en HKU Alumna Tania Kross wint Johannes Vermeerprijs 2023
Mezzosopraan en HKU Alumna Tania Kross heeft de belangrijke Johannes Vermeerprijs 2023 gewonnen. Kross ontvangt een geldbedrag van 100.000 euro. Zij kan het geld aan een speciaal project binnen haar eigen vakgebied uitgeven.

De Johannes Vermeerprijs is een Nederlandse staatsprijs die sinds 2009 elk jaar wordt uitgereikt aan een getalenteerde kunstenaar. De jury is laaiend enthousiast over Kross. Zo luidt het jurycommentaar: ''Vanwege haar toonaangevende internationale zangcarrière en de vernieuwende wijze waarop zij opera breed toegankelijk maakt en een uiteenlopend publiek aanspreekt, verbindt en inspireert''.

Kross wordt geboren op Curaçao en verhuist naar Nederland om Zang te studeren aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens haar studie blinkt ze al uit door verschillende concoursen te winnen. Nadat ze is afgestudeerd wint ze verschillende prijzen, waaronder de 'NPS Cultuurprijs 2000' en de 'Cristina Deutekom Concours'. Na haar studie blijft ze verbonden aan het Utrechts Conservatorium door een driejarig Fellowship aan te gaan. Kross richt zich tijdens haar Fellowship op ondernemerschap voor studenten door middel van het geven van workshops.

Ondanks dat ze al veel heeft bereikt, blijft Kross groots dromen. Zo laat ze weten aan het NRC dat ze ervan droomt met haar gewonnen geldbedrag een schouwburg op Curaçao te bouwen. Kross: ''Het liefst rijd ik nú met die ton naar de bouwmarkt en begin morgen met de bouw van de schouwburg die Curaçao al decennia niet heeft.''