HKU-studenten maken documentaire over weeskinderen

  • 03 mei 2021

Pippi Dijkstra en Wim Brouwers - studenten Audiovisual Media - focussen zich met hun afstudeerfilm ‘Niemands nummer 1’ op de problematiek die weeskinderen ervaren. Want hoe moeten jonge wezen verder zonder ouders? En welke financiële- en emotionele zaken komen erbij kijken?

HKU-studenten maken documentaire over weeskinderen
Dijkstra kwam op het idee voor de documentaire toen ze een onderwerp zocht voor haar afstudeerproject en het verhaal van Annica van Eeceren las in De Gelderlander. Van Eeceren moest haar huurhuis verlaten nadat haar ouders waren overleden en kreeg geen urgentieverklaring voor een andere huurwoning.

Wat Dijkstra vooral aansprak in dit artikel, waren vragen als: Hoe moet ze nu verder zonder ouders? Wat voor praktische- en emotionele zaken komen erbij kijken? Hoe groeit ze nu op? Met die vragen in haar achterhoofd, stortte ze zich op het onderwerp en begon ze haar zoektocht.

Tweede Kamer

Dijkstra publiceerde haar website en een persbericht, dat ze vervolgens naar Omroep Brabant stuurde. Hiermee vroeg ze aandacht voor de crowdfunding, die ze ruimschoots haalde. Ze kreeg hulp van Jojanneke van der Bosch van Stichting Weeswijzer. Van der Bosch werd zelf wees op haar veertiende en staat al jaren klaar voor andere wezen.

Door het persbericht kreeg Dijkstra ook de aandacht van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis, die door deze ‘terechte publicatie’ hier vervolgens kamervragen over stelde in de Tweede Kamer.

Koerhuis is al langer met het onderwerp bezig: op 17 november 2020 werd er een motie aangenomen over meer menselijke maat voor weeskinderen en het toezicht hierop middels een commissie.

Dijkstra: “We volgen dit proces op de voet, ook omdat het te maken heeft met het onderwerp dat we in de documentaire behandelen. Toch ligt de focus van de documentaire op hoe ze opgroeien zonder ouders en hoe je je eigen identiteit ontwikkelt.”

Problematiek

Dijkstra volgt op dit moment drie jonge wezen met ieder hun eigen verhaal. Het belangrijkste is dat deze docu iets veranderd voor hen in de problematiek. "Sommigen worden uit huis gezet, of krijgen problemen met de erfbelasting. Daarnaast zitten sommigen middenin een studie, moeten financiele zaken van hun ouders regelen en daarbovenop zitten ze ook nog middenin een rouwproces.

Er komt veel bij kijken, dus we hopen dat we een brug kunnen slaan naar mensen die denken dat er geen problematiek is. De nieuwsberichten die rondom deze problematiek verschijnen, brengen de situatie al goed onder de aandacht, maar we hopen dat deze docu ook echt een steentje bijdraagt en dat er meer begrip komt: dat er een vangnet ontstaat.”

Dijkstra maakt de documentaire samen met cameraman Wim Brouwers, ook student Audiovisual Media aan de HKU. Daarnaast worden ze dus allebei ondersteund en begeleid door van der Bosch van Stichting Weeswijzer. Dijkstra: “Zij is echt een mentor voor mij, ik kan met alles bij haar terecht. Ik ben geen maatschappelijk werker, maar wil er wel voor de wezen zijn. Voor Wim en mij is het vooral de taak om de problematiek goed in beeld te brengen.”

Dijkstra verwacht dat 'Niemands nummer 1' na de zomer in première gaat.