Hoog in de toren coronaproof examen doen

  • 01 september 2020
Voor veel studenten zien de eindexamens er dit jaar compleet anders uit, maar voor één groep verandert er weinig: de student-beiaardiers. Hoog in een toren leggen zij hun examen af, terwijl de commissie op enkele honderden meters afstand luistert en beoordeelt.
Hoog in de toren coronaproof examen doen

Docent Christiaan Winter: "“Het geluid van de beiaard is een extraatje bij de gezelligheid van de binnenstad, vooral als er markt is. Nu de vanzelfsprekendheid van die gezelligheid is weggevallen, heeft het carillon een iets andere rol. Als beiaardier ben je ambassadeur van de lokale traditie."

Student-beiaardier Tommy van Doorn wordt door Winter als een groot talent gezien, zowel technisch al muzikaal. Toch waren het voor Tommy ook spannende tijden: " Vanwege alle corona-onzekerheid ging zijn eerste examen in april niet door. Vrijdag 29 mei had hij daarom twee examens van drie kwartier op één dag: ’s morgens het onderdeel ‘Hedendaagse muziek’ in de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort, waarbij hij ook geacht werd een stuk te improviseren; ’s middags ‘Oude muziek’ in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Bij het overleg was het wel even uitkijken dat wij als commissie niet letterlijk de koppen bij elkaar staken. Maar verder is in coronatijd het beiaardiersexamen echt de minst riskante examenvorm: het vindt plaats in de buitenlucht en de examenkandidaat houdt, in z’n eentje achter het klavier op zestig meter hoogte, afstand genoeg.”