De Nederlandse BeiaardschoolDe studie
Opleiding
Bachelor Music
Vorm
Voltijd
School
Utrechts Conservatorium
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
ontbreekt
Locatie(s)
Mariaplaats
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij de Beiaardschool

De Nederlandse Beiaardschool is opgericht in 1953 in Amersfoort. Sindsdien zijn er al meer dan 250 studenten afgestudeerd, waarvan bijna de helft uit het buitenland afkomstig is. Dit komt doordat de Beiaarschool een van de weinige plekken ter wereld is waar je een conservatoriumopleiding tot beiaardier of klokkenist kunt volgen. Het onderwijs aan de Nederlandse Beiaardschool is daarom ook internationaal georiënteerd.

De Nederlandse Beiaardschool maakt sinds 1985 deel uit van HKU Utrechts Conservatorium. Na het afronden van de studie krijg je de graad Bachelor of Music. Die mag je als BMus afgekort achter je naam zetten.

De Beiaardschool in het kort

  • een unieke conservatoriumstudie tot beiaardier of klokkenist
  • de studie heeft een internationaal karakter
  • is onderdeel van de Bachelor of Music
  • goede kansen op de arbeidsmarkt

Wanneer is de Beiaardschool echt iets voor jou?

Je bent gefascineerd door de klank van de beiaard. Je hebt bijvoorbeeld wel eens de toren bezocht en bedacht dat het jou ook wel wat lijkt: muziek maken op de klokken. Daarnaast spreken ook de ambachtelijke en sociale aspecten van het vak je aan: arrangeren, improviseren, beiaardbouw en contact maken met je niet zichtbare publiek.
Ben je al musicus? Voor een organist of pianist kan de beiaardschool een vanzelfsprekende stap zijn. Maar ook als je nog aan het begin van een conservatoriumstudie staat is de beiaard het overwegen waard.

Het bespelen van de beiaard is een spel van uitersten. Hoog in een toren maakt de beiaardier muziek die voor iedereen te horen is. Iedere bespeling is dus meteen een concert voor een groot publiek. En ook een heel divers publiek. Je moet dus het liefst van allerlei muziekstijlen houden. Een ‘gewone’ plaats als beiaardier betekent dat je tussen de 50 en 100 concerten per jaar geeft. Het is daarom handig als je een breed repertoire hebt.

Waarom de Beiaardschool bij HKU?

HKU Utrechts Conservatorium biedt als een van de weinige plekken ter wereld een complete conservatoriumopleiding aan tot beiaardier of klokkenist. De Nederlandse Beiaardschool is hiermee ook een van de weinige plekken waar het vak Beiaard wordt gegeven tot op het hoogste niveau: Master of Music.

Beluister de Beiaard

Malgosia Fiebig is stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen. En, heel belangrijk: HKU-alumna! In deze video speelt zij Dowland, Locke, Tallis en Simpson op de Hemony-beiaard van de Domtoren in Utrecht.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in cijfers

Weten hoe de Bachelor of Music scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

De Nederlandse BeiaardschoolWat leer je
De Nederlandse Beiaardschool

Wat leer je bij ons

Het volledige programma heeft een normale studieduur van vier jaar voor de titel Bachelor of Music. Daarna kun je eventueel door met de Master Music.

Vakken

Op de Beiaardschool krijg je algemene vakken die alle studenten van HKU Utrechts Conservatorium volgen, bijvoorbeeld muziekgeschiedenis en contrapunt. Deze vakken volg je in Utrecht. Daarnaast heb je vakken die specifiek zijn voor het hoofdvak Beiaard. Hiervoor krijg je les aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
  • De hoofdvakles bestaat natuurlijk uit het spelen van literatuur en bewerkingen op de beiaard. Daarnaast wordt wekelijks aandacht besteed aan het vak ‘Harmonie aan de Beiaard’, een vorm van ambachtelijk improviseren. Tijdens de lessen bewerk je klassieke thema’s en melodieën en populaire liedjes vanachter het klavier.
    • Arrangeren
    • Versteken (het bewerken van muziek voor een speelautomaat)
    • Campanologie (klokkenkunde)
    • Programmeren (het samenstellen van concertprogramma’s)

    Jaarlijks wordt een binnenlandse én een buitenlandse excursie georganiseerd.
  • Aan de Nederlandse Beiaardschool zijn twee vaste docenten verbonden: Christiaan Winter en Frans Haagen.

    Christiaan Winter (*1967) studeerde aan de verschillende beroepsopleidingen voor muziek van de HKU kerkmuziek, orgel, koordirectie en beiaard. Hij was programmamaker bij de NCRV-radio en kerkmusicus van de Oude Kerk in Amsterdam. Momenteel is hij stadsbeiaardier van Alkmaar, dorpsklokkenist van De Rijp, docent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool, voorzitter van Beiaardcentrum Nederland en de Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging, redactielid van het Jaarboek Beiaard- en Klokkencultuur in de Lage Landen en dirigent van vocaal ensemble Duodektet in Amsterdam. In mei 2023 promoveert hij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een studie over het werk van kerkmusicus en componist Willem Vogel. Christiaan Winter is tevens freelance organist, zanger en componist.


    Frans Haagen is beiaardier van Kampen, Almelo, Zutphen en Doesburg. Hij doceert de hoofdvaklessen. Christiaan Winter is beiaardier van Alkmaar en De Rijp. Samen geven zij de beroepsgerichte vakken en ‘Harmonie aan de Beiaard’.

    Er worden regelmatig gastdocenten uitgenodigd. Bijvoorbeeld de Belgische beiaardier Carl van Eyndhoven en zijn Poolse collega Monika Kaźmierczak. Dezen zijn ook terug te vinden op de docentenpagina van het conservatorium.

De Nederlandse BeiaardschoolWat maak je
De Nederlandse Beiaardschool

Wat maak je bij ons

Iedere week geven studenten en alumni van de Nederlandse Beiaardschool vier concerten op de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Daarnaast klinkt dagelijks de door beiaardstudenten gemaakte automatische muziek van de toren.

Aan het werk!

Op de Beiaarschool van HKU leiden we je op tot beiaardier of klokkenist. Je hebt hiermee een goede kans op een baan. In Nederland zijn er namelijk zo’n 200 beiaarden, maar veel minder beiaardiers. Veel van onze alumni gaan ook in het buitenland werken. De werkgelegenheid zal in de toekomst dan ook niet snel afnemen. Sterker nog: de verwachting is dat er in de komende 10 jaar veel beiaardiers met pensioen gaan. Nieuwe en jonge beiaardiers zijn daarom meer dan welkom.

Werkplaatsen

Op het conservatorium is het belangrijk om veel te oefenen. Maar hoe oefen je op een beiaard? Krijg je dan les in een kerktoren?
In het gebouw van de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort hebben we vijf studieklavieren:

  • Twee standaardklavieren
  • Twee replica’s van de Onze-Lieve-Vrouwetoren
  • Een Amerikaans klavier


In het Utrechts Conservatorium is ook een studieklavier te vinden.

In de toren

Het is natuurlijk veel leuker om in de toren te kruipen. Daarom kun je ook oefenen op het carillon van het Belgenmonument in Amersfoort. Daar mag je ‘outdoor’ studeren. Ook wordt iedere maand een groepsles gegeven op de beiaarden van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Een soort openbare masterclass beiaard voor de bewoners van Amersfoort dus.

Faciliteiten

Op de Nederlandse Beiaardschool heb je de beschikking over fantastische faciliteiten van het conservatorium.

De Nederlandse BeiaardschoolActueel
De Nederlandse Beiaardschool

Wat speelt er

De Nederlandse BeiaardschoolAanmelden en toelating
De Nederlandse Beiaardschool

Aanmelden en toelating

Vooropleiding

Voor het volgen van deze studie moet je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebben.

Beoordelingscriteria

Je hoeft niet veel ervaring te hebben in het bespelen van de beiaard. Je moet vooral laten zien dat je een goede muzikale basis hebt en een zelfstandige werkhouding. Daarnaast kijken we naar je ontwikkelingsmogelijkheden.

Belangrijke Data

Alle praktijktoelatingen voor collegejaar 2023-2024 zullen in juni 2023 plaatsvinden.

Is er nog plek?

Aanmelden voor het studiejaar 2023-2024 kan tot 1 februari 2023.

Selectieprocedure

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor of Music. Tijdens je aanmelding kies je voor het hoofdvak Beiaard van de richting Klassieke Muziek.

Na aanmelding doe je een toelatingsexamen. Dit bestaat uit een theoretisch en praktisch examen.

De toelatingsexamens voor het vak Beiaard worden op locatie afgenomen.

Hieronder vind je t.z.t. de link naar de toelatingsopdracht.
Op basis van beide examens kunnen de volgende adviezen gegeven worden:
  • je bent toelaatbaar tot de bacheloropleiding
  • je bent toelaatbaar tot de vooropleiding
  • je wordt afgewezen
Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 juli per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Voor het studiejaar 2021-2022 is het wettelijke collegegeld door het Ministerie van OCW vastgesteld op € 2.168.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact