Spelen voor de stad op vijfenzeventig meter hoogte

Interview met Bob van der Linde

Als 14-jarige bezoekt Bob van der Linde met zijn toenmalige docent Roy Kroezen in heel Nederland beiaardconcerten. Van Maastricht tot Hoogeveen. Inmiddels is Bob afstuderend beiaardier en organist.

De kerk is zijn habitat. Iedere zaterdag speelt Van der Linde in de Eusebius op vijfenzeventig meter hoogte een uur voor de bewoners van Arnhem. Hij is met zijn 23 jaar de jongste stadsbeiaardier van Nederland. Hoe hij de toekomst ziet? 'De toekomst is al gaande, een bekend kerklied', merkt de examenkandidaat op.

'Op beiaard- en orgelgebied hangt het er van af waar een baan vrijkomt. In Arnhem werk ik een dag in de week. Een fijn begin, maar niet genoeg om er van te kunnen leven of voor te verhuizen. De eerste jaren na het afstuderen zal het vermoedelijk nog wat schnabbel werk worden. Overigens sluit ik niet uit dat ik nog ergens verder studeer, in muziek of wellicht op een ander terrein.'

"Bij de beiaardconcerten ontdekte ik, als schooljongen die volgens een vast stramien zijn dagen sleet, hoe heerlijk het is om alleen met muziek bezig te zijn. En zelf je dag in te delen."