Verzetsheldin Truus van Lier levensgroot te zien mede dankzij HKU-alumna Joyce Overheul

  • 22 april 2022
Ze heeft een eigen straatnaam en ieder jaar herinneren de narcissen aan de Catherijnesingel ons aan de naam van Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier. Op 22 april - haar verjaardag - krijgt ze een eigen standbeeld, ontworpen door HKU-alumna Joyce Overheul.
Verzetsheldin Truus van Lier levensgroot te zien mede dankzij HKU-alumna Joyce Overheul

Overheul

Overheul studeerde in 2012 af in de richting Fine Art. De Gemeente Utrecht koos haar ontwerp voor het standbeeld uit, dat vanaf vandaag in het Zocherpark in Utrecht staat.

Standbeeld

Het beeld is van brons en het hoofd is geboetseerd door beeldhouwer Marieke van der Meer. Omdat er alleen foto’s van het gezicht waren, haalde Overheul de mal voor het lichaam van een rechtenstudente van nu, die dezelfde leeftijd heeft als van Lier toentertijd. Je kunt letterlijk oog in oog staan met van Lier, want het beeld is levensgroot.

Lees hier meer over de achtergrond van het werk en het proces.

Het standbeeld staat in het Zocherpark, ter hoogte van de kruising bij het Willemsplantsoen en de Walsteeg: de plek waar van Lier NSB-hoofdcommissaris Gerard Kerlen doodschoot.

Het verhaal achter Truus van Lier

Van Lier studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Ze bracht illegale kranten rond en hielp joden met onderduiken. Op 3 september 1943 schoot ze de NSB’er Kerlen dood. Helaas werd van Lier kort daarna opgepakt en in concentratiekamp Sachsenhausen vermoord.