Winnaars HKU Awards 2022
- 22 September 2022
Manu Huyssen (Historische Uitvoeringspraktijk, Utrechts Conservatorium), met Tuin, Muziek!
Kim Winder (Interactive Performance Design), met U'RE IN
Freija Broeren (Spatial Design), met Geruisloos Nabeeld
Marieke van der Burg (Image and Media Technology), HKU Prijs Gemeente Utrecht met Self Spot
Het juryrapport
Freija Broeren - Geruisloos Nabeeld
Een verlaten boshut vormde het startpunt van een gedegen onderzoek. Op zorgvuldige, respectvolle en doordachte wijze waar ook alle ruimte was voor gevoel en intuïtie liet de maker de bezoekers kennismaken met de voormalige, overleden bewoner van de hut. In een kunstinstallatie met schilderijen, fotografie en een papieren sculptuur van Jos, maakten de bezoekers contact met deze onbekende bewoner. De jury was geraakt en onder de indruk van de aanpak, de kwaliteit van de installatie, de aanstekelijke energie van de maker en de voelbare verbinding die ze tot stand bracht.
Manu Huyssen - Tuin! Muziek!
Liefde voor muziek en de natuur komen bij deze maker samen. Voor haar afstuderen bracht ze met een arsenaal aan barokke instrumenten in de Botanische Tuinen van Utrecht barok, folkachtige en oorspronkelijke muziek ten gehore, afgewisseld met gedichten. Ze inspireerde de jury met de authentieke route die ze aflegt met muziek, ook zelf geschreven, woordkunst uit diverse windstreken in de wereld en natuur als belangrijke pijlers. Ze weet op een toegankelijk wijze deze liefde te delen met haar publiek. Met haar toekomstplannen weet de jury zeker dat ze ook veel nieuwe mensen gaat enthousiasmeren. We kunnen het niet beter omschrijven dan ze zelf doet op haar Exposure-profiel: “met de hand gemaakte, analoge, dicht-bij-de-mens-blijvende luisterervaringen” zijn haar cadeau aan de luisteraar.
Kim - U’RE IN skimcare
Wat een ervaring met talloze lagen creëerde deze maker. In een kapel van de kerk stond een soort boetiek waar producten werden gepresenteerd. Met de maker in een labo-jasje, met logo van het project erop gedrukt. Ze legde aan klanten uit wat ze doet. Dat wil zeggen: als je aan haar perfect witte toonbank kwam, als in een exclusieve parfumerie in Parijs, werd je gewoon klant. Geen bezoeker. Maar de maker wil mensen niet foppen of voor de gek houden, niks van wat ze doet is agressief of destructief. Ze creëert een context die zo echt is en multisensorieel - er hangt ook parfum - dat je meegaat en wordt geconfronteerd met hoe makkelijk je wel niet gelooft. Het werk is multimediaal en op alle fronten even goed doordacht en afgewerkt. Een mini-universum. Indrukwekkend.
Marieke van der Burg - Self Spot - Gemeente Utrecht prijs
De kranten staan er wekelijks bol van. Het is slecht gesteld met het mentale welzijn van veel mensen, jongeren in het bijzonder. Het blijkt nog steeds lastig om hierover te praten. Voor de Gemeente Prijs koos de jury dit afstudeerproject omdat het naast een hoge artistieke waarde het werk ook handvaten biedt om een urgent maatschappelijk thema bespreekbaar te maken.
Op een speelse en tegelijkertijd heel precies uitgewerkte wijze brengt deze maker beladen onderwerpen onder de aandacht. Ze creëerde een herkenbare wereld met een eenvoudig keukenblok als podium en slechts een stekker om de boel aan te sluiten. Een spotlicht brengt vervolgens de schaduwwereld in deze keuken tot leven, de citruspers wordt monster, de kraan een zwaan.
Onze menselijke, herkenbare maar vaak niet uitgesproken emoties krijgen in Self Spot de hoofdrol en nodigen uit tot het delen van onze gevoelens. De jury gunt ieder museum, wachtruimte, school en bibliotheek een Self Spot. De jury is er ook van overtuigd dat nog vele bijzondere interactieve ervaringen het licht zullen zien dankzij de kunde van de maker om met animaties en projectietechnieken te werken.