Vincent de Boer wint Debuutcompetitie Nederlands Filmfestival

  • 30 september 2021
Alumnus Vincent de Boer heeft met zijn korte animatiefilm The Stroke de Debuutcompetitie van het Nederlands Filmfestival gewonnen. De overige twee genomineerden waren ook HKU'ers: Ravi Sandberg met Seeds en Emma Branderhorst met Vlekkeloos.
Vincent de Boer wint Debuutcompetitie Nederlands Filmfestival

‘Ontdek de grote filmmakers van de toekomst!’: zo kondigt het Nederlands Filmfestival, dat van 24 september tot 2 oktober plaatsvindt in Utrecht, de Debuutcompetitie aan. Voor deze categorie worden speelfilms, documentaires, korte films en televisiedrama’s geselecteerd waarmee filmmakers hun officiële debuut maken.

Drie genomineerden van HKU

De 22 geselecteerde films werden teruggebracht tot drie genomineerden, allen afkomstig van HKU: Emma Branderhorst met Vlekkeloos, Ravi Sandberg met Seeds en Vincent de Boer met The Stroke. Die laatste mocht bij de uitreiking in bibliotheek Neude het podium betreden om de prijs in ontvangst te nemen. De Boer wint met zijn korte animatiefilm de Filmprijs van de stad Utrecht: een bedrag van 7500 euro en een beeld van kunstenares Noor Nuyten.

In The Stroke zien we de animaties van typograaf De Boer, waar de Londonse jazzband Ill Considered muzikaal op reageert. De jury: ​'Een debu­ut­film draagt een belofte in zich mee. De belofte van al het moois dat nog komen gaat. De winnende film The Stroke van Vincent de Boer voelt in zekere zin al als de eerste inlossing van die belofte. Het is meer dan een proeve van bekwaamheid. De jury was onder de indruk van het vakman­schap en het doorzettingsver­mogen – de moed en de creativiteit van de makers. The Stroke is een cine­matografische zins­be­goocheling die verleidt, verwart, pest en prikkelt.'