Alumni winnen Society for News Design prijs voor NRC

  • 05 maart 2021

Alumni Lotte Dijkstra en Tonke Koppelaar ontvangen heel goed nieuws vanuit Washington: hun online beeldverhaal ‘Ali en Amadu overleven in Niemandsland’ voor NRC Media wint namelijk de Gouden Medaille van The Society for News Design (SND).

Alumni winnen Society for News Design prijs voor NRC

Ali en Amadu overleven in Niemandsland

NRC volgde tien jaar lang het verhaal van Ali en Amadu, twee illegale migrantenvluchtelingen in Nederland. Sheila Kamerman schreef de tekst en Dijkstra en Koppelaar wekten het verhaal tot leven met prachtige illustraties, foto’s en audio interviews van de mannen. Uit alle 1764 inzendingen is deze productie geselecteerd en wonnen zij dus de Gouden Medaille! Het gaat om een jaarlijkse prijs voor vormgeving van kranten op papier en op het web. De SND is een internationale organisatie van uitgevers en vormgevers in de media die jaarlijks de prijzen uitreikt.

Bekijk hier het hele online verhaal van Ali en Amadu in Niemandsland.

Beter beeld door illustraties

Maar even terug naar het begin, naar april 2019, toen Dijkstra en Koppelaar aan dit project begonnen. Dijkstra liep stage bij NRC als illustrator en Koppelaar bij interactief ontwerpster Sara Kolster.

Ze kregen het idee om hun stages te combineren, pitchten hun idee over een interactief verhaal bij NRC en kwamen zo uit bij Kamerman, die al tien jaar lang de levens van Ali en Amadu volgde.

Er was dus al heel veel materiaal waar Dijkstra en Koppelaar mee aan de slag konden en op basis van alle foto’s en verhalen zijn ze de verhalen gaan schetsen. Dijkstra: “Illustratie heeft veel toe te voegen wat niet in foto’s is vast te leggen: hoe Ali en Amadu moesten vluchten en hoe ze in Nederland aankwamen. Ze leven hier illegaal, dus je kunt daar geen fotoreportages van maken. Illustratie voegt veel toe omdat het allemaal geheim is en zich in het verleden heeft afgespeeld”. Zo zorgen de illustraties ervoor dat je een beter beeld krijgt van het verhaal van Ali en Amadu.

Gouden Medaille

In september 2019, als Dijkstra en Koppelaar inmiddels in hun afstudeerjaar zitten, is het project af en in het voorjaar van 2020 wordt het verhaal door NRC gelanceerd. Dat het vervolgens wordt ingezonden voor de Society for News Design, weten ze niet.

Koppelaar: “We wisten het pas toen we de prijs hadden gewonnen, haha!” Het voelt een beetje onwerkelijk, maar blij en trots zijn ze wel: “We winnen gewoon een internationale grote prijs! Er waren meer dan 1700 inzendingen en we staan in het rijtje naast New York Times. Het is ook niet echt normaal dat een Nederlandse inzending de prijs wint, meestal is het een Amerikaanse winnaar.”

Bevoorrecht

Hoe interessant en leuk het ook was om in het verhaal van Ali en Amadu te duiken, makkelijk was het niet. Tonke: “We dachten vaak: wij zijn voor onze opleiding met dit project bezig, allerlei dingen die zij ook graag willen. Opleiding, een leven, dat hebben wij gewoon. En wij mogen hun verhaal vertellen. Dat voelde ook wel verdrietig.”

Dijkstra: “Het was inderdaad verwarrend. We voelden ons heel bevoorrecht. En nu ook met die prijs. Hun verhaal heeft gewonnen, maar wat hebben zij daaraan?”

Toch is het een hele grote eer, om zo’n belangrijk verhaal zo prachtig neer zetten. En of die Gouden Medaille nu naar Nederland komt? Dijkstra: “Dat weten we eigenlijk niet, haha. Omdat het alleen online is en zo internationaal, voelt het als een gekke prijs. Ergens komt het dus ook niet helemaal binnen."

Koppelaar: “We gaan nog wel even bellen met ze voor meer uitleg.”