HKU-studente Elenora Hu wint ARIA

  • 02 december 2021
Elenora Hu (26) is de winnares van het TV-programma ARIA. Na de spannende ontknoping van de zoektocht van Omroep MAX naar nieuw operatalent, ontving de gelukkige studente van HKU Utrechts Conservatorium een studiebeurs bij De Nationale Opera Studio.
HKU-studente Elenora Hu wint ARIA
Ze had nog niet het springplankmoment ervaren om zichzelf te profileren aan de wereld en zag ARIA dan ook als een mooie kans. “Ik had een lege agenda toen dit in de zomer langskwam.” vertelt Elenora, “Ik dacht, auditie doen kan altijd. Toen ik werd toegelaten tot de competitie begon een rollercoaster.”
Winst
Ruim 1,2 miljoen kijkers zagen hoe de HKU-studente er met de hoofdprijs vandoor ging. Ze ontving een studiebeurs bij de De Nationale Opera Studio, een soort stage binnen De Nationale Opera, waar ze in januari 2022 mee begint. “Die sprong van het Conservatorium naar het grote podium moet je zien te overbruggen met ervaring. Tijdens deze periode van zes maanden word ik, onder toeziend oog van experts en grote namen uit de operawereld, klaargestoomd voor de grote doorbraak. Het laatste beetje wordt toegevoegd door het opdoen van praktijkervaring en het werken met de grote meesters. Bij De Nationale Opera Studio zit ik eigenlijk bij de Rolls Royce van de operastudio’s, dat is heel bijzonder.”
Trots
Jos Schillings, directeur HKU Utrechts Conservatorium, heeft de deelname van Elenora op de voet gevolgd. “Ik heb haar na de winst meteen even gemaild.” Hij is vooral trots op de ontwikkeling die hij zag. “Zoals ik Elenora ken, zo stond ze ook in het programma. Ze lijkt sluiers over zich te hebben en is misschien wel schuchter, maar zodra ze op het podium staat en begint te zingen legt ze die allemaal af en ontstaat een personage, zoals dat hoort bij opera. Ze is natuurlijk een fantastische zangeres maar ze kan zich echt verplaatsen in een rol. Het is mooi om te zien dat zij dat heeft kunnen ontwikkelen in de afgelopen jaren.”
In het eerste seizoen van ARIA namen tien kandidaten het tegen elkaar op in de zoektocht naar nieuw operatalent. De jury bestond uit Rosemary Joshua, hoofd van De Nationale Opera Studio, operazangers Tania Kross en Henk Poort en dirigent van de New York Philharmonic, Jaap van Zweden. In het juryrapport werd Elenora geprezen om haar ‘stralende stem in een zeer veelzijdig repertoire’.

Foto: Merlijn Doomernik