Kopkreukels: mentale gezondheid in de spotlight

  • 12 januari 2023
In Kopkreukels spelen jongvolwassenen open kaart over hun mentale gezondheid. Ze doen dit in een voorstelling die laveert van een soap-scène over familierelaties naar een dans over slapeloosheid.
Kopkreukels: mentale gezondheid in de spotlight
‘Hoe gaat het met je?’ Een alledaagse, haast terloopse vraag. Maar niet voor iedereen, stelt regisseur Riff Eline Roozeboom van Live Your Story. ‘De vraag kan heel confronterend zijn. Want soms gaat het even echt niet goed, en soms gaat het heel lang niet goed.’ Volgens Roozeboom is mentale gezondheid een moeilijk onderwerp, omdat het iets is wat je niet ziet. Kopkreukels zorgt ervoor dat mensen hun verhaal op een creatieve manier kunnen delen en kan zo taboes en sociale isolatie wegnemen.

Kopkreukels is een initiatief van HKU-student Mike Schmitz (opleiding Docent Theater) en regisseur Riff Eline Roozeboom van Stichting Live Your Story, die je in onderstaande reportage een kijkje achter de schermen geven. De performances zijn gemaakt door studenten van HKU Theater en Musician 3.0 en jongvolwassenen die in behandeling zijn bij Altrecht. Kopkreukels wordt de komende maanden in besloten kring opgevoerd in onder meer zorginstellingen en scholen.