HKU'er maakt hoogste muurschildering van Utrecht

  • 18 oktober 2022

In het kader van Utrecht 900 jaar nodigt City Canvas vijf jonge kunstenaars uit om een muurschildering te maken. Als derde was het de beurt aan HKU-alumnus Vincent de Boer. De muurschildering aan de Lamérislaan gaat maar liefst veertig meter de lucht in en is hiermee de hoogste van Utrecht. Op donderdag 20 oktober wordt zijn kunstwerk met een feestelijke borrel ‘gelanceerd’.

HKU'er maakt hoogste muurschildering van Utrecht

Ondanks zijn hoogtevrees hing De Boer dagenlang aan een steiger met kabels langs de veertig meter hoge gevel van de Lamérisflat. Technisch gezien was het maken van de schildering ook best een uitdaging; het werk van 500 m2 is namelijk opgebouwd uit horizontaal getrokken penseelstreken. De Boer maakte er speciale kwasten voor: ‘Ze hebben exacte breedte van een paar bakstenen, zodat we in één beweging een horizontale baan konden schilderen. Als een soort menselijke printer werkten we van boven naar beneden. Het was best wel spannend.’ Voor de realisatie van het werk is de HKU-alumnus bijgestaan door kunstenaarscollectief De Strakke Hand.

Blijven ontdekken
Met zijn kunstwerk aan de Lamérislaan reageert De Boer op de strakke inrichting van de publieke ruimte van de stad. ‘In de stad en onze samenleving wordt veel rechtlijnig benaderd. Terwijl de mens, de aarde en al haar processen niet rechtlijnig zijn, maar organisch. Dit werk vertelt niet wat het is, of wat je ‘moet’ denken, maar doet een beroep op de verbeeldingskracht van de voorbijganger. Ik hoop dat bewoners na jaren kijken steeds weer iets nieuws kunnen ontdekken in deze afbeelding.’

Trots van de wijk
Op donderdagmiddag 20 oktober wordt het kunstwerk ‘geopend’ met een feestelijke buurtborrel in aanwezigheid van de kunstenaar, de bewoners en wethouder van cultuur Eva Oosters. Het werk is onderdeel van een reeks muurschilderingen gemaakt in het het kader van Utrecht 900 jaar. City Canvas nodigt hiervoor vijf jonge kunstenaars met Utrechtse roots uit een kunstwerk te maken dat bijdraagt aan de trots en leefbaarheid van de wijk. Eerder deze zomer verschenen al werken van HKU'ers Bruce Tsai-Meu Chong, Aafke Bouman en Samira Charroud.

Over de maker
Vincent de Boer studeerde in 2010 af aan HKU Media, richting Graphic Design. De Boer werd internationaal bekend door zijn kenmerkende schilderstijl die voortkomt uit de typografie en kalligrafie. Vorig jaar won de HKU-alumnus met zijn korte animatiefilm The Stroke de Debuutcompetitie van het Nederlands Filmfestival (NFF).

Bron: persbericht City Canvas. Foto's: Robert Oosterbroek en Juri Hiensch. Filmpjes: Tim Koster.