Graphic DesignDe studie

Over de studie

Opleiding:
Bachelor of Design
Vorm:
Voltijd
School:
Media
Graad:
Bachelor of Arts
Duur:
4 jaar
ECTS:
240
Type:
Bachelor
Taal:
Nederlands
CROHO-code:
39111

Graphic Design in het kort

 • Leidt je op tot veelzijdige, kritische en betrokken expert op het gebied van visuele communicatie
 • Tijdens de studie geef je vorm aan communicatie door middel van tekst en beeld
 • Via ieder gewenst medium: digitaal, als object, gedrukt, als concept of combinaties hiervan

Wanneer is Graphic Design echt iets voor jou?

Heb je een grote belangstelling voor tekst, typografie en beeld? En herken jij jezelf in de volgende omschrijving? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

 • Je bent creatief
 • Je kunt analytisch denken
 • Je kunt goed reflecteren: op jezelf en je projecten
 • Je beschikt over artistiek talent
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je bent vindingrijk 
 • Je hebt doorzettingsvermogen

Waarom Graphic Design bij HKU?

Deze studie bereidt je voor op een veelzijdige, dynamische praktijk. Je kiest zelf met welk medium, welke vraagstukken en welke werkvorm je vormgeeft aan jouw visuele communicatie: redactioneel, kritisch of experimenteel.

Tijdens de studie wordt veel aandacht besteed aan het analyseren van de context en betekenis van je eigen en andermans werk. Praktijk- en theorievakken worden in de studie daarom zoveel mogelijk gecombineerd. Onderzoek en kritische reflectie komen in al je opdrachten aan bod.

Samenwerken centraal

Als Graphic Designer bij HKU werk je samen met filmmakers, tekstschrijvers, fotografen en illustratoren. Daarmee zet je niet alleen een goed product neer, maar doe je ook aan learning on the job. Je leert ontzettend veel van elkaar.

Goede faciliteiten en apparatuur

Graphic Design heeft veel faciliteiten en apparatuur die je kunt gebruiken om je ideeën te realiseren en te experimenteren. Je kunt aan de slag in de computerlokalen, werken in de zeefdrukwerkplaats en in de boekdrukkerij. De printers in de digitale werkplaats laten je tot A0 afdrukken. Wil je traditioneel werken met drukpers, houten letters of loodzetsel? In de grafische werkplaats kan het.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

Graphic DesignWat leer je
Graphic Design

Wat leer je bij ons

Als grafisch ontwerper geef je vorm aan communicatie door middel van tekst en beeld. Dat kan via ieder gewenst medium: digitaal, als object, gedrukt, als concept of combinaties hiervan. Grafisch ontwerp kent geen eenduidige vorm. Het vak verandert constant en biedt veel ruimte voor innovatie.

Continue uitdagingen

Research, praktijk, visie en reflectie zijn in het programma van Graphic Design nauw met elkaar verbonden. Je wordt bij HKU voortdurend uitgedaagd om onderzoek om te zetten in toepassingen die niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst van betekenis zijn. Als grafisch ontwerper heb je niet alleen te maken met een nieuwe rol van de gebruikers van het ontwerp (‘iedereen is een ontwerper’). Ook de steeds grotere internationalisering, een veranderende economie en in elkaar overlopende disciplines zijn van grote invloed. HKU bereidt je hierop voor.

Resultaat: zelfstandig grafisch ontwerper

Het doel van Graphic Design aan HKU is om je op te leiden tot zelfstandig grafisch ontwerper. Aan het eind van de studie ben je in staat om beeld en tekst effectief in te zetten als antwoord of reactie op culturele en sociale vraagstukken in een continu veranderende samenleving.

Studieprogramma

Het onderwijs bestaat vooral uit praktijkvakken, theorievakken en stage. Daarnaast zijn er veel buitenschoolse activiteiten zoals excursies en museumbezoek. Ongeveer de helft van je studie omvat zelfstudie. Reflectie op en over de geleerde stof neemt een belangrijk deel van het programma in beslag. Je praktijkwerk wordt aan het einde van elk blok eerst per vak en vervolgens in samenhang beoordeeld.

Het ontwerpen van informatie in een sociale of culturele context neemt in de opleiding een belangrijke plaats in. Ontwerp(strategieën) voor het publieke domein krijgen hierbij speciale nadruk. Je werkt veel samen met de verwante studies fotografie en illustratie en kunt zelfstandig werken in de werkplaatsen voor boekdrukkunst, zeefdruk en de fotografiestudio.

Verkennen

In het eerste jaar ligt de nadruk op een verkenning van het vak grafisch ontwerpen. Hierbij komen vooral grafisch ontwerpen en typografie aan de orde. Andere vakken zijn bijvoorbeeld Algemene Beeldende Ontwikkeling, Cultuurstudies en Research (onderzoeksmethodes).

Verdiepen

In het tweede jaar ga je dieper in op communicatie en de eigenschappen van verschillende media.

Stage

In het derde jaar staat interactie met publiek en het werkveld centraal. Je loopt drie maanden stage.

Afstuderen

Het vierde jaar staat in het teken van het afstuderen. Je werkt in een groepsproject, aan een scriptie en aan je individuele project. In het laatste jaar concentreer je je op je eigen beeldtaal en je positie in het werkveld.

Graphic DesignWat maak je
Graphic Design

Wat maak je bij ons

Tijdens de studie ga je aan de slag met ontwerpen. Als grafisch ontwerper geef je vorm aan communicatie door tekst en beeld te gebruiken. Dat kan via ieder medium. Digitaal, als object, gedrukt, als concept of combinaties hiervan: jij mag het zeggen.

Aan het werk!

De grenzen van disciplines vervagen. Als je als ontwerper in de toekomst van betekenis wilt zijn, zal je daarom zelf intensief mediaonderzoek moeten kunnen uitvoeren, projecten opstarten, samenwerken met uiteenlopende disciplines, over de grenzen kijken, verbindingen leggen, een ontwerpvisie ontwikkelen en reflecteren op je eigen praktijk. HKU reikt je hiervoor de tools aan. Afgestudeerden begrijpen oude èn nieuwe media en zien omgaan met veranderingen als een uitdaging.

 

Graphic DesignActueel
Graphic Design

Wat speelt er

Graphic DesignAanmelden en toelating
Graphic Design

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata 2022

Nog bekend te maken.

Is er nog plek?

Bekijk op de pagina Aanmelden en Toelating of je je nog kunt aanmelden.

Vooropleiding

Je kunt de studie Graphic Design volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt.

Beoordelingscriteria

 • Conceptueel vermogen 
 • Eigenheid en diversiteit
 • Algemeen beeldend vermogen
 • Passende vaardigheden en technisch vermogen
 • Communicatieve en reflectieve vermogens
 • Affiniteit met het vakgebied
 • Culturele en maatschappelijke belangstelling

Selectieprocedure

Meld je met je DigiD aan via Studielink.
Je ontvangt van ons informatie over de toelatingsselectie.

Tijdens deze selectie beoordelen we aan de hand van vastgestelde criteria of je geschikt bent en in aanmerking komt voor de studie van je keuze. Tegelijkertijd krijg jij een goed beeld van de door jou gekozen studierichting.

Toelatingsopdrachten

Je maakt thuisopdrachten en een portfolio. In je portfolio zit recent werk, bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, collages, foto’s en digitaal werk. Laat door middel van schetsen ook je werkproces zien.

Tips voor de toelating 

Een portfolio geeft een divers beeld van je zelfgemaakte werk en is een cruciaal onderdeel van je toelating.In je portfolio willen we zien hoe je ideeën vastlegt, maar ook welke stappen je neemt om tot een eindwerk te komen.

Richtlijnen

 • Laat werk zien dat in de laatste twee jaar ontstaan is. Dit is een indicatie, het gaat erom dat je werk recent is. 
 • Laat zoveel mogelijk afwisselend werk zien, bijvoorbeeld: tweedimensionaal werk, tekeningen, schilderijen, grafiek, ruimtelijk werk (als het moeilijk vervoerbaar is aan de hand van foto’s), collages, foto’s, digitaal werk, film etc.
 • Zorg dat je in je presentatie een beeld geeft van je werk/denkproces aan de hand van notities, schetsen en/of dummy’s.

Richtlijnen

 • Selecteer binnen je werk op oorspronkelijkheid, eigenzinnigheid. Laat een zo persoonlijk mogelijk beeld zien. 
 • Schrijf kort iets over de context van elk werkstuk/serie werkstukken, bijvoorbeeld: ‘vrij werk’, ‘werk in opdracht’, ‘vormgeving voor boek, festival, songtekst’.
 • Een digitaal product kun je laten zien op een laptop die je zelf meeneemt.

Ochtend

Een toelatingscommissie van docenten kijkt naar je thuisopdrachten en portfolio. Je neemt daarvoor een grote verscheidenheid aan werk mee: eindproducten, maar ook schetsen, ideeën en inspiratiebronnen. Aan de hand van het werk dat je laat zien besluit de commissie of je door kunt gaan naar de tweede ronde (’s middags).

De toelatingsdag is bij HKU Media, locatie Oudenoord 700.

Middag

Tijdens de tweede ronde heb je een gesprek met een docent en twee studenten. Je krijgt vragen over je werk, de thuisopdrachten, je motivatie, je achtergrond, je inspiratiebronnen en je verwachtingen van de opleiding.

Na het toelatingsgesprek of de toelatingsdag ontvang je de uitslag per mail. Je kunt toegelaten of afgewezen worden. Bij de toelating houden we rekening met het aantal beschikbare plaatsen.

Het is ook mogelijk dat de toelatingscommissie jouw talent ziet, maar dat dit talent nog niet voldoende ontwikkeld is voor de bacheloropleiding. De commissie kan je dan toelaten voor de Basisopleiding Media.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
 • Bij Graphic Design kun je rekenen op kosten van ongeveer € 1.400,- per jaar naast je collegegeld. Dit bepaal je voor een deel ook zelf. Kies je voor buitenlandse excursies en duurdere materialen, dan werkt dat uiteraard verhogend.  

 • Voor je studie bij Graphic Design is het nodig dat je de beschikking over een laptop hebt. Aanbevolen wordt een laptop die geschikt is voor media-gebruik. Advies voor de specificaties:

  ·     Apple
  ·     Grote harde schijf van minimaal 512GB (en/of een externe schijf)
  ·      Minimaal 8GB intern geheugen
  ·      Een aparte grafische-/video- kaart met minimaal 1GB eigen geheugen

  Software kun je als student met korting aanschaffen via surfspot.nl.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact