Sense of Space (S.O.S.)

Juul van der Zandt

Sense of space (S.O.S.) visualiseert een kwalitatieve methode die zowel de fysieke als mentale beleving van het dwalen door de stad verbeeldt.

Het Werk

Door middel van borden, die desoriënterend werken, wordt de perceptie van wandelaars in hun fysieke omgeving in kaart gebracht. Hierdoor transformeert het vertrouwde naar het onbekende.

Het afstudeerwerk van Juul van der Zandt kwam voort ​​uit de obsessie en angst om te verdwalen, maar reflecteert daarnaast ook op de positieve ervaring van ronddwalen. Is het mogelijk om deze tegenstelling te verenigen in een ontwerp?

Geïnspireerd door kunstenaars Guy Debord “The society of the spektakel” en Laure Prouvosts “De-Learning”. Gebaseerd op het moderne leven in de stad door dichter Charles Baudelaire. Geëxperimenteerd met de methode van cartograaf Jacques Bertin om gegevens te visualiseren.

De Maker

Juul van der Zandt is een grafisch ontwerper met een focus op onderzoek en drukwerk, gevestigd in Utrecht. Ze toont zich graag kritisch in haar ontwerpen, die ze ontwikkelt vanuit een mensgericht perspectief. Samen met anderen wil ze betekenisvolle verhalen vertellen. Ze bevraagt ​​maatschappelijke tegenstellingen en vertaalt die naar no-nonsense design.